StoryEditorOCM
Zadar plusSEFIJEVO SJEĆANJE

Legendarni glumac je na početku karijere igrao i u Zadru - evo u kojoj se predstavi 1973. godine pojavio mladi Mustafa Nadarević

Piše Abdulah Seferović
22. studenog 2020. - 18:59

Zadar se sa sjetom sjeća kako su počeci umjetničke afirmacije Mustafe Nadarevića vezani uz njegovo Kazalište. Kada je ondašnje zadarsko Narodno kazalište ostalo bez vlastitoga umjetničkog ansambla, uspostavilo je, 1968. godine, trajnu suradnju s Hrvatskim narodnim kazalištem i Dramskim kazalištem Gavella u Zagrebu te Kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Završni pokusi, premijere i prve reprize održavali su se u Zadru, a tada bi se izvedbe vraćale u matična kazališta. Tako je do 1974. uprizoreno pet predstava, među kojima, 1973. godine, Benetovićeva Hvarkinja.

U toj je izvedbi sudjelovao i mladi Mustafa Nadarević, član Drame HNK od 1969. godine. Bili su tu još Špiro Guberina, Zlatko Crnković, Kruno Valentić, Zvonimir Zoričić, Ivo Kadić, Koraljka Hrs, Iva Marjanović, Jelica Lovrić-Vlajki ... Režija je povjerena Jošku Juvančiću, a scenska glazba Igoru Kuljeriću.

U prikazu Slobodne Dalmacije ostalo je zapisano kako su „najveći dio tereta ponijeli Špiro Guberina, Mustafa Nadarević i Koraljka Hrs“.

image
Mustafa Nadarević, Hvarkinja, 1973.
Abdulah Seferović
18. travanj 2024 10:31