StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVNO: VISOKI DUŽNOSNIK REIFFEISEN BANKE UNAJMIO JEDINI ZADARSKI SVJETIONIK:

Lanterna na Puntamici postaje luksuzna vila

15. prosinca 2016. - 21:50
svjetionik2-040115

Jedini zadarski svjetionik, onaj na Puntamici, službenog naziva Oštri rat – Puntamika, dobit će novi, turistički sadržaj. Naime tvrtka Plovput, vlasnik svjetioničarske kule i zgrade u kojoj su nekad bile smješteni svjetioničari i njihove obitelji, na rok od deset godina iznajmila je svjetioničarsku zgradu i prateći objekt ukupne površine 291 kvadratni metar, te pripadajuće čestice zemlje.

Kako smo saznali u uredu direktora Plovputa, svjetionik na Puntamici je unajmila tvtka Lanterna d.o.o. sa sjedištem u Zadru. Natječaj za dugogodišnji najam proveden je u listopadu ove godine, a objavljen je u Narodnim novinama. Najniža ponuđena cijena cijelog zakupa bila je 235.000 EUR-a dok je Lanterna d.o.o. ponudila iznos od 250.000 EUR-a te tako dobila svjetionik najam.

Zakupnik će prostor koristiti u svrhu obavljanja ugostiteljske usluge smještaja, sukladno ugovornim odredbama, kažu u Plovputu. Iz drugih, neslužbenih izvora saznali smo da tvrtka Lanterna u svjetioničarskoj zgradi namjerava urediti dva luksuzna apartmana, prvenstveno za svoje poslovne partnere.

Tvrtka Lanterna je, inače, osnovana u svibnju ove godine u Trgovačkom sudu u Zadru, a osnivači su Lek Doći i Walter Hummer, oba s austrijskim adresama. Doći je, inače, suvlasnik uhodanog obiteljskog ugostiteljskog biznisa u Austriji, te je vlasnik restorana u Beču i na nekim skijalištima u Austriji. O Hummeru nema za sad detaljnijih informacija osim da je jedan od pet članova uprave austrijske Reiffeisen banke.

Navodno je, s obzirom na to da imaju svoje razvijene poslove, ovom dvojcu prvenstevni cilj omogućiti svojim poslovnim partnerima ugodno i ekskluzivno ljetovanje na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Zadru, te im nije namjera baviti se klasičnim turističkim izjamljivanjem. Svjetioničarska zgrada na Puntamici trebala bi biti u funkciji već od sljedeć ljeta.

Svjetionik, pripadajuća zgrada s prizemljem i potkrovljem te pomoćni objekt uz nju izgrađeni su 1869.g. Ova lanterna, kao i mnoge druge na Jadranu, već dugo nema svjetioničara, već je u sustavu daljinskog nadzora Plovputa. Ova tvrtka več godinama iznajmljuje svjetioničarske zgrade za turističke namjene pa je tako, uz ostale, prije nekoliko godina izjamljena zgrada svjetionika na Viru u kojem je općinskom poduzeće Vir turizam uredilo lukusuzni apartman.

19. travanj 2024 16:13