StoryEditorOCM
4 kantunaVIRUS U DOMOVIMA

Korona je probila u gotovo sve staračke domove u županiji. Buljat: imamo 95 zaraženih korisnika i djelatnika, ali još nitko nije hospitaliziran!

Piše Iva Ivanac
26. studenog 2020. - 19:51

Broj zaraženih Zadarskoj županiji nezaustavljivo raste, iz dana u dan padaju crni rekordi novooboljelih, a opasni virus korone ušao je u gotovo sve ustanove za brigu o starijima i nemoćnima koje su od početka pandemije bile pod posebnim režimom. Nakon proboja virusa u domovima za starije u Zadru (Sv. Frane i Sfinga), Zemuniku, Biljanima i Karinu, virus je u utorak ušao i u podružnicu zadarskog Doma za starije i nemoćne u Salima, gdje je zaraženo devet korisnika i četiri djelatnika. Ukupan broj zaraženih korisnika zadarskog doma (u Zadru i Salima) tako se popeo na ukupno 79 korisnika, uz 16 pozitivnih djelatnika. Nažalost, taj će broj idućih dana sigurno još rasti...

- Situacija nije bajna, ali još uvijek nije ni katastrofalna, kazao nam je Marko Buljat, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Zadar. S njim smo razgovarali o situaciji u zadarskom domu koji broji 370 štićenika te još 18 korisnika smještenih u domu u Salima.

- Zbog velikog broja zaraženih morali smo reorganizirati smještaj u domu. U početku smo zaražene korisnike stavili u 'plavu sobu', a kako je broj pozitivnih slučajeva rastao, sada smo cijeli treći kat glavne zgrade na Sfingi pretvorili u COVID odjel, kazao je ravnatelj doma u kojem je svako peti korisnik zaražen.

- Sve osobe kod kojih nije potvrđena zaraza koronavirusom su smještene na prvi ili na četvrti kat glavne zgrade. Prostori se konstantno dezinficiraju, a sada smo u plavu sobu, nakon što nam je tvrtka za dezinfekciju bila, premjestili zdrave osobe, istaknuo je ravnatelj Buljat dodajući kako na trećem katu još uvijek ima mjesta za oboljele korisnike, ali se nada da ih neće popuniti. Svi korisnici i dalje imaju punu medicinski njegu te im trenutno, po pitanju fizičkih potreba, ništa ne nedostaje.

- Svi korisnici imaju potpunu njegu, jedino što se zna dogoditi da im sada obrok kasni, ali to je maksimalno pola sata, jer se jela dijele po sobama. Znam da našim štićenicima trenutno nije lako, i da im nedostaju njihove obitelji, ali je jako važno da se pridržavaju mjera i poštuju ih, na čemu smo im zahvalni, kazao je Buljat. Unatoč 12 zaraženih djelatnika u domu još uvijek uspijevaju organizirati smjene i radnika im ne nedostaje.

- Čim smo saznali za pozitivne djelatnike započeli smo s traženjem novih djelatnika na određeno vrijeme kako bi 'popunili rupe'. Posljednji tjedan su nam stigle nove spremačice, njegovateljice i medicinske sestre. Za sada se uspješno pokrivamo, kazao je Buljat i istaknuo kako su simptomi kod svih zaraženih i dalje blagi.

- Još nam nitko iz doma nije otišao u bolnicu zbog teških simptoma. Svi naši zaraženi štićenici imaju blage simptome, a nadamo se da će tako i ostati. Od početka pandemije nije bilo štićenika koji su preminuli zbog posljedica koronavirusa, naglašava Buljat,
Istaknuo je i kako je u utorak posjetio podružnicu u Salima koja skrbi o 18 korisnika. U Salima su trenutno zaražene četiri djelatnice te devet štićenika, odnosno ukupno 13 pozitivnih osoba.

- Fizički smo odvojili pozitivne korisnike od nezaraženih, ali i djelatnike. Tako se sada štićenici s koronavirusom nalaze u prizemlju doma, a zaposlenici koji su pozitivni rade s pozitivnim korisnicima, rekao nam je ravnatelj Buljat u nadi da se situacija u domovima na Sfingi i u Salima neće pogoršavati, odnosno da neće biti potrebe za hospitalizacijom štićenika.
Koronavirus se u Domu za starije i nemoćne Zadar pojavio i početkom rujna. Tada je bio zaražen 93-godišnji štićenik te dva djelatnika doma. No nije dom na Sfingi jedini u Zadarskoj županiji u kojem se dogodio proboj virusa.

Još u kolovozu zaraza se pojavila u Domu za odrasle osobe sv. Frane, ali na svu sreću samo kod jedne djelatnice. Zaraženih je bilo početkom listopada u Domu u Zemuniku gdje se zarazio jedan djelatnik i troje korisnika. Nakon njega proboj virusa se dogodio i u privatnom domu za starije i nemoćne Ivan Pavao II u Biljanima Donjim gdje se zarazilo ukupno tridesetak djelatnika i štićenika. Iza toga zaraza se pojavila u domu "Moja nana" u Karinu gdje su 16 korisnika i četiri djelatnika bila pozitivna na koronavirus.

18. travanj 2024 13:54