StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: KALJANI POTPISUJU PETICIJU ZA OBNOVU OMILJENOG KUPALIŠTA

Kolegini: Uništili su našu Copacabanu, a načelnik nas ignorira! Načelnik Kolega: Oni su egocentrični, pokrit ćemo se koliko smo dugi!

22. kolovoza 2019. - 00:05
kali6-200819

Bila je to jedna od najljepših obiteljskih plaža u Kalima: prirodni oblutci, ugodna mjesta za sunčanje i zeleni pojas s tamarisima. Zbog svoje ljepote i uređenosti zvali su je Copacabana. Takva je bila od početka 80-tih, kada su je sami mještani uredili uz pomoć tadašnje Mjesne zajednice. Kupalište tradicionalno nosi naziv Kolegini, po poznatim kaljskim obiteljima koje baš na tom dijelu mjesta najviše obitavaju, a prostire se u dužini od nekih 120 metara, od Magazina do Ravnica, odnosno niz Ulicu kaljski ribara i pomoraca, od broja 1 do 15.

I tako je bilo sve do 2005. kada su počeli radovi na izgradnji kanalizacije. Radovi su trajali nekoliko godina i kad su završili, od plaže, oblutaka i tamarisa nije ostalo ništa! Ostalo je zapravo nabacano krupno kamenje i ostaci građevinskog materijala u moru ispod novog betonskog zida, a nekadašnja Copacabana živi još samo u sjećanjima i na starim zrnatim fotografijama.

- Tako je već više od deset godina. Uništili su nam najljepšu prirodnu plažu u mjestu. Od tada nemamo ni plaže ni kupališta, a da nije našeg osobnog zalaganja, ne bi imali ni ovo malo zelenila – priča nam gospođa Ksenija Kolega, jedna od starosjedilaca i inicijatorica peticije "Mještani Kali za uređenje zelenih otoka na šetnici Kolegini i uređenje plaže Kolegini od Magazina do Ravnice". Peticiju je dosad potpisalo 80-ak Kaljana, a potpisat će ih, kaže, još najmanje toliko, čim za to nađu vremena.

Kuća Kesnije Kolega je u prvom redu do mora, odmah uz samu cestu, koju od mora dijeli parking zona i zeleni pojas s klupama, nastao nakon završetka ugradnje dva kilometara primarne kanalizacijske mreže. Na bivšem pokosu plaže podignuta je nova riva ali je projektirana visoko, gotovo metar i pol od površine, pa su mještani tu ostali bez pristupa moru. Da Ksenijin susjed M.K. (podaci poznati redakciji) nije na svoju ruku na jednom mjestu napravio nekoliko betonski skala, na cijelom tom dijelu obale ne bi se moglo prići moru.

- Na nekadašnji šljunčani pokos napravili su betonsku šetnicu, a umjesto pokosa stavili su krupno kamenje kojeg je more odnijelo. Vidite kako to sada izgleda: plaže nema, pristup moru je onemogućen, nema više žala, nema ni tamarisa, ni palmi. Po idejnom rješenju trebala bi tu biti tri mula, a između njih uvale sa žalom i kupalištem. Od toga nema ništa, čovjek se nema gdje s djecom i unucima okupati, a načelnik Marko Kolega, kojeg smo na ovaj problem više puta upozorili, ignorira nas – ljutit je M.K.

Ksenija podsjeća da su i od bivšeg načelnika Duška Vidova tražili da se Koleginima vrati plaža, baš u vrijeme kad joj je s tako visoke rive na kamenje u plićaku pao unuk, ali bez rezultata. Slučaj je prijavila i Lučkoj kapetaniji, žalila se da takva nedovršena obala ne može ostati, no nakon što je hidrograđevni inspektor izašao na teren i sastavio zapisnik, opet se ništa nije dogodilo.

- Na nedavnoj sjednici općinskog vijeća naši su apeli konačno došli do odgovornih i vijećnici su izglasali odluku da se prije ljeta taj obalni pojas malo uredi za 30 tisuća kuna. Dovoljno da bager te veliko kamenje ukloni i omogući moru da svojim radom samo oblikuje obalu. No načelnik je nakon sjednice shvatio da takva odluka nije smjela biti izglasana pa je za dva tjedna sazvao novu sjednicu i poništio odluku o uređenju našeg kupališta. Navodno je shvatio da se za njeno uređenje ne može dati novac s pozicije kapitalnih investicija, jer uređenje plaže to nije.

Općina ima svake godine u proračunu predviđeno više od 300 tisuća kuna namjenskih sredstava za održavanje i uređenje obalnog pojasa, a od županije su prošle godinu dobili još 100 tisuća za tu svrhu. No iz tih novaca za nas nije bilo 30 tisuća kuna. Tako smo opet ostali "na suho" – objašnjava gospođa Kolega i dodaje da se namjenska sredstva ne koriste namjenski.

- Od 380 tisuća kuna iskorišteno je samo 71 tisuća, a gdje je još 300 tisuća? Sve se to radi netransparentno, a mi smo zbog svojih zahtjeva izvrgnuti diskriminaciji i mobingu. Uređuju se drugi dijelovi obale, svi imaju plažu, samo mi ne! Nismo mi nikakvi megalomani, ne tražimo da se uredi sve, nego samo ukloni veliko kamenje i ostaci građevinskog materijala te pusti moru dvije godine da samo oblikuje obalu. Pa ćemo tek onda vidjeti što treba napraviti – poručuju naši sugovornici.

Marko Kolega po struci je liječnik, a načelnik Općine Kali, najveće na otoku Ugljanu, postao je prije dvije godine i dva mjeseca. Kad smo ga upoznali s prigovorom mještana zbog plaže Kolegini, iz prve je komentirao: "Svi bi odmah, svi bi sve, i oko sebe. Ali financijske mogućnosti su jedno, a želje drugo."

- Razumijem nezadovoljstvo dijela mještana jer su izgubili plažu nakon radova na kanalizaciji, ali ja sam za to najmanje kriv. U svom mandatu imam plan i taj dio obale urediti, ali, nažalost, to mi nije na prvom mjestu. Jednostavno nemamo financijskih mogućnosti da sve potrebe mještana ispunim u kratkom vremenu. Konkretno, za Kolegine novac smo predvidjeli u proračunu za 2020. godini. Planirano je oko 200 tisuća kuna. Gospođa Ksenija za to zna, ali ni s tim izgleda nije zadovoljna kad zove novinare. Mislim da je to egocentrično ponašanje. Njima je plaža na 50 metara od kuće, a u drugim dijelovima neki plažu uopće nemaju. Zar oni nisu prioritetniji? – pita se načelnik.

Svjestan je da planirani iznos neće biti dovoljan za urediti Kolegine prema projektu napravljenom prije desetak godina.
- Za napraviti sve što je predviđeno na tom dijelu obale, nasipanje plaže, mulove i ostalo, potrebno je puno više novaca. Mi ćemo napraviti ono najneophodnije, dohraniti plažu i postaviti sustav kamenih pregrada koje će zadržavati šljunak. Iskreno, u planu mi je pozvati tamošnje ljude i otvoreno ih pitati što da s tim novcem napravimo. Neka oni kažu što im najprije treba, ali novca za kompletno uređenje jednostavno nema. Pokrit ćemo se koliko smo dugi... – naglašava načelnik.

Radove će pokušati završiti prije iduće turističke sezone, ali i to će ovisiti o tempu punjenja proračuna i odlukama Općinskog vijeća. Pritom se hvali kako je općina u zadnje dvije godine pokrenula i realizirala investicija u vrijednosti 48 milijuna kuna, pet puta više nego u zadnjih deset godina, iako je realni proračun oko 7 milijuna kuna. Od toga je samo milijun kuna za investicije pa većina novca dolazi iz EU fondova. Najveći dio, više od 30 milijuna kuna, ide u novu ribarsku luku u Lamjani.

- Nismo mi odbili posaditi zeleni pojas, nego smo čekali jesen za sadnju, a ne početka ljeta. Oni su mislili da ćemo im ispred kuća proširiti parking pa su o svom trošku posadili zelenilo. Pohvalno je to, ali s krivim motivom – kaže načelnik pokazujući nam idejni projekt uređenja obale oko Punte Artine, vrijedan dva milijuna kuna plus PDV. Oko 1,5 milijuna kuna općina će dobiti od Ministarstva turizma i Ministarstva regionalnog razvoja, a ostatak će osigurati iz svojih prihoda.

- Kao načelniku želja mi je mjesto ravnomjerno razvijati. Prihvaćam sve prigovore, ali i molim za malo razumijevanja. Pitajte me što sam napravio za dvije godine, na kraju mandata – poručuje prvi čovjek Općine Kali.

 

Problemi s kanalizacijom
Kanalizacija u Kalima godinama nakon završetka nije bila u funkciji. Više od tri godine plastična je cijev posred plaže Kolegini ulazila u more, fekalije su izlazile neposredno uz obalu, djeca su dobivala kožne osipe, priča M.K.
- U jednom trenutku more je odlomilo tu cijev i zatrpalo je, pa se sadržaj kanalizacije počeo prelijevati iz šahtova u naša dvorišta i na cestu. Nisu radile ni precrpne pumpe, a cijev je bila začepljena. Kad bi došli u kuću smrdjelo bi od plinova iz kanalizacije koju koristi malo ljudi, a trošak je u cijeni vode 50 posto veći nego u Zadru.
Načelnik Kolega kaže da će Kali kompletnu kanalizacijsku mrežu dobit kroz pokrenuti 200 milijuna kuna vrijedan projekt aglomeracije na otoku Ugljanu. Na izgrađena dva kilometra primarnog cjevovoda u Kalima izgradit će se još 21 kilometar primarne i sekundarne kanalizacije. Tada će, kaže, nestati i svi problemi koje su Kolegini imali ponajviše zbog brojnih ilegalnih priključaka na kanalizacijski sustav.

23. travanj 2024 21:09