StoryEditorOCM
4 kantunaRAVNATELJI SAMI

Koji je stvarni razlog da od 3.138 učenika u županiji u školu ide samo 220? Doznajemo: ‘Iza kulisa‘ odvijala se tiha diplomacija između...

Piše Lada Burčul
12. svibnja 2020. - 19:59

Od 27 osnovnih škola na području Zadarske županije, učenici na nastavu od 1. do 4. razreda dolaze u samo 16 škola. Ni u toj brojci od 16 škola nisu uključeni svi matični objekti, pa je puno veći broj malih područnih škola otvoren za male osnovnoškolce nego „veliki“ objekti. Iako se 16 škola i nekoliko desetaka njihovih područnih objekata koji primaju djecu na prvi pogled ne čini malo, njihov broj je zapravo manji od svih očekivanja: 220 učenika dolazi na nastavu, a trebalo bi ih biti 3.138!

-Zadarska županija, kao osnivač tih škola, nije ravnateljima dala posebne sugestije kako postupati od ovog tjedna, koji stav zauzeti u odnosu na dolazak u školu. S ravnateljima smo u stalnom kontaktu, znali su da 11. svibnja moraju biti spremni za prihvat djece i organizirali su se. Mi smo puno veće nedoumice imali oko prijevoza učenika – kaže Ivan Šimunić, pročelnik županijskog Odjela za obrazovanje, kulturu i sport.

Vezano uz prijevoz učenika u škole, dogovoreno je da ih roditelji (ili onaj tko u to vrijeme brine o njima) treba dovesti u školu i nakon nastave ih vratiti natrag, što su morali potvrditi i potpisima. S obzirom na relativno kratko vrijeme održavanja nastave u nižim razredima osnovne škole, kao i na činjenicu da nastavu mogu pratiti i putem programa na TV-u, logično je da se veći broj roditelja odlučio na to da im djeca ostanu kući. U školu su poslana ona djeca čiji su roditelji i za vrijeme obustave nastave imali probleme oko njihovog čuvanja.

U uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo navedeno je da se pri otvaranju škola zapravo radi o zbrinjavanju učenika, a ne o nastavku održavanja nastave.

- Nama je stoga u epidemiološkom smislu bilo najvažnije da nađemo način dolaska i odlaska djece u školu, te da djeca iz različitih odjelnih skupina u školu dolaze u različito vrijeme, kako bismo mogli obaviti dezinfekciju – istaknuo je Šimunić.

Najviše djece dolazi u Osnovnu školu Valentina Klarina u Preku, njih 54, ali zapravo dolaze samo u područne škole u Kukljici, Sutomišćici, Ugljanu i Lukoranu.

Najmanji broj djece, samo po dvoje, dolazi u OŠ Novigrad i u PŠ Rovanjska.

Škole u kojima uopće nema učenika, ni u matičnom objektu kao ni u područnim objektima, su OŠ Franka Lisice u Polači, OŠ Privlaka, OŠ Starigrad, OŠ Petra Zoranića u Ninu, OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ Pakoštane, OŠ Petra Zoranića u Stankovcima, OŠ Ivana Gorana Kovačića u Lišanima Ostrovičkim, OŠ braće Radić u Pridrazi, OŠ Vladimira Nazora u Neviđanima, te OŠ Zemunik.

Sveukupno, na nastavu u školu dolazi samo sedam posto učenika.

Iz razgovora sa ravnateljima doznajemo da je jedan od razloga tako malog odaziva u školu tzv. „tiha diplomacija“ koja se odvijala između učiteljica razredne nastave i roditelja. U tome navodno ne treba tražiti nikakvo izbjegavanje održavanja nastave od strane učiteljica, već se tijekom punih osam tjedana odvijanja nastave „on line“ stekla rutina, te je manje radnih tjedana ostalo do kraja školske godine nego što su ih djeca provela učeći od kuće.

Zadarska županija je osnivač nekim školama koje su prepune djece, poput one u Škabrnji. Od gotovo 200 učenika, više od polovice ih ide u niže razrede, a na nastavi se 11. svibnja od njih stotinu nije pojavio nitko! U područnu školu u Prkosu ide osmero djece.

- Mi smo sve pripremili i zaista smo očekivali veći odaziv. Na kraju smo dobili samo dvije potpisane izjave od roditelja da će im djeca ići u školu, da bi neposredno pred početak nastave i te dvije bile povučene – kaže Marin Pavičić, ravnatelj OŠ Vladimira Nazora u Škabrnji, koji u prostranoj školi za 200 djece sjedi sam, uz nekoliko osoba koje se bave administracijom.

U svih osam benkovačkih područnih škola, te u devetu, matičnu, ukupno ide 48 učenika, u Biogradu 32, u Salima 20, u Posedarju i njegovih pet područnih škola ide devet učenika (!), u Sukošan također ide devet učenika, a na Pagu i u Obrovcu ih je po osam.

U Ražancu ima četiri učenika iako uz matičnu postoji još pet područnih škola, a četiri učenika ima i Poličnik, te Gračac. No u školu u Gračac ne ide nitko, ova četiri učenika pohađaju Područnu školu u Srbu. Škole u Galovcu i Bibinjama pohađa po troje učenika.

24. travanj 2024 05:26