StoryEditorOCM
4 kantunaRUŠENJE U TUĐMANOVOJ

Kod raskrižja iznad City Galerije gradi se nova poslovno-stambena zgrada s 13 stanova, stanari se bune: nema prostora, građevina će nas "zagušiti"!

Piše Mišel Kalajžić
11. siječnja 2021. - 22:11
Zadar, 110121. Uklanja se trosna gradjevina na mjestu izgradnje buduce poslovno stambene zgrade investitora Kongrad INV vlasnika Dragana Patrka u Ulici Franje Tudjmana.Jure Miskovic/Cropix

Uklanjanje trošne kuće zbog izgradnje nove poslovno-stambene zgrade privatnih investitora, "podiglo je na noge" u ponedjeljak okolne susjede u Ulici dr. Franje Tuđmana. Iako tvrtka Kongrad-INV vlasnika Dragana Patrka ima sve zakonom propisane potrebne dozvole - kako za uklanjanje stare kuće s parcele tako i za gradnju nove zgrade - početak radova i dolazak bagera na parcelu uzbunio je susjedstvo koje se protivi novoj investiciji.

image
Na fotografiji: Susjed Slavko Kolega protivi se izgradnji
Jure Miskovic/Cropix

- Tu već 40 godina nitko nije živio, osim povremenih beskućnika. Sad će se raditi višekatna stambena zgrada, a bit će i kopanja zbog podzemnih garaža. Nas nekoliko okolnih stanara smo se udružili zbog te gradnje i uputili tužbu Ministarstvu graditeljstva, ali je odbijena. Sad nam predstoji tužba na Upravnom sudu u Splitu, ako ostali susjedi ne budu htjeli nastaviti pravnu bitku, ja ću sigurno ustrajati. Nisam protiv napretka i gradnje, ali tamo gdje se može. Ova parcela nije dovoljno velika za zgradu takvih gabarita koja se tamo namjerava podignuti i nije mi jasno kako se za to mogla dobiti dozvola – ogorčen je Slavko Kolega čija kuća granični s parcelom.

image
Jure Miskovic/Cropix

Prijašnja kuća imala je 400 kvadrata i vlasnici, obitelj Ivanov, nisu nikad uspjeli dobiti dozvolu za proširenje pa su bili prisiljeni prodati kuću i parcelu. Novi vlasnik prodao je teren investitoru Patrku koji je dobio dozvolu za višekatnicu s 13 stanova, objašnjava Kolega koji uz javni put pored parcele drži i veliki aluminijski brod kojega će sad morati izmjestiti.
Kako tvrdi i javni put je uknjižen na novog vlasnika iako su susjedi prije dosta godina vlastitim novcem otkupili zemljište. Bit će problema i s parkingom, jer životni prostor će se drastično smanjiti, a širit će se i Tuđmanova ulica i obližnje raskrižje. Osim toga, odmah pored parcele je veliki kolektor, što će se dogoditi kad se tu počme kopati, pita se Kolega.

Dragan Patrk potvrdio nam je na gradilištu da je investitor projekta izgradnje nove poslovno-stambene zgrade u Tuđmanovoj.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Mi imamo izvršnu građevinsku dozvolu izdanu još prošle godine. Neki su se susjedi žalili Ministarstvu graditeljstva, njihova je žalba odbijena i dozvola je od 9. studenog 2020. postala izvršna, mi po njoj možemo početi raditi. Trenutno su u tijeku radovi na rušenju postojeće građevine. Upoznat sam s primjedbama nekih susjeda, ali njihova je žalba odbačena u Ministarstvu graditeljstva. Ja sam zemljište kupio od Miroslava Fuzula, a on je prethodno kupio tu kuću i teren uz cestu, radilo se o nekoliko parcela koje smo mi objedinili. Čekali smo da se naprave izmjene i dopune Prostornog plana, čekali smo i lokacijsku dozvolu za proširenje Tuđmanove ulice i uskladili naše projekte s tom lokacijskom dozvolom. Čekali smo zbog toga od 2018. godine do prošle godine kad smo dobili dozvolu – kaže Patrk.

Na toj će parceli izgraditi stambenu zgradu s 13 stanova i poslovnim prostorom u prizemlju, te jednom podzemnom etažom za automobile. Imat će tri kata i potkrovlje i njena visina neće promašiti obližnju kupolu City Galerije. Prije izgradnje, tijekom iskopa bit će potreban i nadzor arheologa, navodi Patrk.

Tu nema tisuću kvadrata...

Kad smo čuli da će ovdje biti zgrada, otišli smo na sastanak u gradsku uporavu, nas sedam – osam stanara. Rekli su nam da parcela iznosi tisuću kvadrata. Tu nema tisuću kvadrata, ima 898 kvadratnih metara s javnim putem, za koji su stanari otkupili privatno zemljište još prije 60 godina, kad su se kuće gradile – kaže jedan od stanara Denis Franov.

Javni put ostaje!

Od najbližeg susjeda naša zgrada bit će udaljena najmanje 15 metara. Nema nikakve osnove da će zgrada ugroziti bilo kome njegov životni prostor, niti da će iskopi prouzročiti klizište terena, jer se neće kopati duboko. Što se tiče javnog puta, on i dalje ostaje u takvoj funkciji, čak se i proširuje. On je bio dio parcele s pravom služnosti jer nikad nije bio proveden kao javni put, ali to će se sada izdvojiti i formalno-pravno upisati kao nerazvrstana cesta. Što se tiče površine, mi smo kupili 1200 kvadrata. Ceste su nam odnijele 300, znači ostalo je 900 kvadrata. S obzirom da je površina smanjena zbog izdvajanja nerazvrstane prometnice, prema članku Prostornog plana parcela se tretira za gradnju kao da ima 1000 kvadrata, objasnio je Patrk.

19. travanj 2024 10:39