StoryEditorOCM
4 kantunaSTIGLA REVIZIJA

KK Zadar pred stečajem: ukupni dugovi su preko 44 milijuna kuna, direktor David Gunjević traži fiinancijsku pomoć Grada Zadra

Piše P.O.
23. studenog 2022. - 21:40

Ovo su možda zadnji trenuci u životu KK Zadra, kaže klupski direktor David Gunjević u dramatičnom video obraćanju zadarskoj javnosti objavljenom na klupskim stranicama. Konačno su došli rezultati revizije koji pokazuju sve poslovne i financijske probleme u kojima se KK Zadar nalazi.

-Na dan 30. lipnja ukupne obveze Društva iznosile su 22,9 milijuna kuna i višestruko su veće od kapitalne imovine. Većin tih obveza je dospjela na naplatu, a ostale obveze, pa i bankovni krediti, dolaze na naplatu unutar dva mjeseca. Utvrđene obveze prema dobavljačima iznose 16,8 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na tvrtke u vlasništvu Grada Zadra i to na Višnjik 9,3 milijuna i Liburniju 856.000 kuna, što je 44 posto ukupnog duga. Koncem lipnja bila su otvorena dva kratkoročna kredita, jedan od 850.000 kuna, a drugi od 3,7 milijuna kuna. Ukupni rashodi ove poslovne godine, od 1. srpnja 2021. do srpnja 2022. godine, iznosili su 21,5 milijun kuna, a gubitak tekuće godine je 14 milijuna kuna, s čime je ukupni gubitak 44,8 milijuna kuna, što je debelo preko polovine temeljnog kapitala Društva, čime su ispunjeni uvjeti iz članka 251. Zakona o trgovačkim društvima.  kaže direktor Gunjević ne spominjući izrijekom riječ stečaj mada je jasno o čemu se radi.

Osim toga, tu je i predstečajna nagodba iz 2014. godine s oko 160 vjerovnika od kojih je isplaćena polovina iako je cjelokupni dug stigao na naplatu i sada iznosi 3,9 milijuna. To znači da svaki vjerovnik u svakom trenutku može zatražiti naplatu svojih potraživanja i Klub poslati u blokadu i stečaj.

-Uprava nema mogućnosti servisirati dug iz prethodnih razdoblja i velika je vjerojatnoća da će u narednom razdoblju doći do prekida plaćanja, blokade Društva, a samim time i do prestanka redovnog poslovanja. Poslao sam hitan zahtjev gradonačelniku Branku Dukiću, kao predstavniku većinskog vlasnika, da predloži plan saniranja dugova i uspostavi financijsku stabilnost na način da Grad Zadar kroz Gradsko vijeće osigura sredstva za podmirenje dospjelih obveza prema vjerovnicima koji nisu vlasnički povezani s Gradom Zadrom, kaže na kraju direktor David Gunjević.

19. travanj 2024 08:51