StoryEditorOCM
4 kantuna PREKID ŠTRAJKA

Kiš: Sveučilište nas nije slomilo, ali glavni cilj nismo postigli. Na našoj strani je bila pravda, hrabrost i ispravnost, a na drugoj elitizam i novci

Piše Iva Ivanac
17. studenog 2020. - 14:29

Djelatnici Agencije za studentski standard u četvrtak će prekinuti štrajk djelatnika studentske menze koji je započeo 19. listopada zbog neuspjeha u kolektivnim pregovorima i neprihvaćanju sindikalnih zahtjeva.

- Na sastanku koji se održao u ponedjeljak donijeli smo odluku  o prekidu štrajka. Ovaj štrajk ćemo prekinuti u srijedu 18. studenog u 24 sata, a radnici će se na posao vratiti u četvrtak ujutro u 6.30 sati, kazao je predsjednik štrajkačkog odbora Tomislav Kiš u utorak ispred Studentske menze u Citadeli.

image
Jure Miskovic/Cropix

Djelatnici Agencije za studentski standard, koju je osnovalo Sveučilište u Zadru, štrajkom su tražili uvođenje sistematizacije i vrijednosti boda u kolektivnom ugovoru. Uprava Sveučilišta njihove je zahtjeve odbila držeći da djelatnici Agencije, time što nisu integrirani unutar Sveučilišta, ostvaruju veću plaću nego da su djelatnici ustrojbene jedinice Sveučilišta kao što su Studentski dom i Student servis.

- Kolektivne pregovore smo započeli u 2019. godini, a pregovori su trajali normalno, to smo uvijek tvrdili i ovim putem ponavljamo, sve do koronakrize. Poslije lockdowna smo se opet našli i rekli smo da znamo što je kriza i da odustajemo od zahtjeva za bilo kakvim povećanjem plaća. Željeli smo da poslodavac da prijedloge novčanih iznosa po svakoj kategoriji, a čak smo i najavili da smo spremni za razgovor o umanjenju prava na kraće vrijeme. Ono što smo sedam dana nakon doživjeli nas je šokiralo, naljutilo i povrijedilo, a to je bio prijedlog uprave da se vrijednost boda i sistematizacija uopće ne stavljaju u naš ugovor nego da plaću određuje upravno vijeće. Taj prijedlog nije u duhu sa socijalnim dijalogom, jer je radni odnos u hrvatskoj ugovorni odnos gdje se za plaće dogovara, ona se ne određuje, podsjetio je novinare Kiš dodajući kako je ugovorni odnos vjerojatno najjači sindikalni zahtjev ikad postavljen u Hrvatskoj.

- S druge strane nas je dočekao ultimatum, mi vam to nikad nećemo potpisati. Što smo mogli? Nakon završetka kolektivnih pregovora nadali smo se daljnjem razgovoru, ali do njega nije došlo. Krenula je naša borba – borba principa. Nismo se svađali hoće li to biti deset 15 ili 20 posto više već da li razgovarati o plaći ili ne, kazao je Kiš dodajući kako to nije problem samo zadarskih teta u menzi već problem hrvatskog radništva.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Štrajk smo prekinuli iz pragmatičnih razlog. Štrajk nije bio cilj, već sredstvo kojim se postiže cilj. Mi svoj glavni cilj u ovom štrajku nismo postigli. Kolektivnog ugovora neće biti jer ono što mi tražimo oni ne daju, a ono što oni predlažu mi nećemo. I to je vrlo jednostavno. Kolektivni ugovor nismo dobili, ali mislim da su ove tete dobile svoje dostojanstvo. Štrajk je bio dug i iscrpljujuć, a u njemu se definitivno radnička strana borila protiv većih igrača. Na našoj strani bila je pravda, hrabrost, moral i ispravnost zahtjeva, a na drugoj strani elitizam i novci. Ne možemo se mi kao mali boriti protiv državnog proračuna, rekao je Kiš napominjući kako Sveučilište nije uspjelo slomiti radnike jer je štrajk završen njihovom voljom. Istaknuo je i kako se borba za prava radnika iz zadarske menze seli na nacionalnu razinu, ali i kako su djelatnici koji su bili u štrajku dobili puno poruka podrške od građana, drugih sindikata, ali i političkih akcija.

- Poslao bih poruku profesorima Zadarskog sveučilišta čijoj smo se podršci nadali, a nismo je dobili: Ne mjeri se vrijednost čovjeka prema akademskim titulama, nego prema odnosu spram malog čovjeka, istaknuo je Kiš dodajući kako se najviše zahvaljuje studentima koji su im dali bezuvjetnu podršku i pokazali ljubav prema tetama u menzi.

Zadarske tete iz menze su u dvorištu restorana Barbakan zapalile svijeće u spomen na poginule hrvatske vojnike i civile u Vukovaru i Škabrnji.

- Zapalile smo svijeće za sve one koji su se borili za našu državu, a vjerujem da se nisu borili za ovo. Mi idemo dalje, ovo je naš prvi štrajk, ali vjerujte mi nije posljednji. Najviše se zahvaljujem našim studentima. Njihove tete se vraćaju I dat će im njihove obroke, nek su nam živi I zdravi, borili su se s nama, davali su nam podršku. Oni su jako pametni I hrabri, ali nažalost bojim se da ih puno neće ostati u ovoj državi. Mi ostajemo tu. Dokad? Vidjet ćemo. Naša borba traje i dalje. Ovog puta nismo uspjeli potpisati kolektivni ugovor,  ali smo uspjeli reći da postojimo I da se ne bojimo, kazala je i glavna povjerenica Velida Matijević zahvaljujući se sindikatu na pruženoj podršci i pomoći. 

image
Jure Miskovic/Cropix
18. travanj 2024 08:02