StoryEditorOCM
4 kantunaMINISTARSTVO GRADITELJSTVA POTVRDILO SUMNJE

Kapović: Županija je nezakonito izdala građevinsku dozvolu za Tri Bartola. Ovdje se radi o organiziranim kriminalno-koruptivnim radnjama!

9. veljače 2018. - 21:07
kapovic4-181217

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske pri okončanom upravnom nadzoru građevinske dozvole koju je za potrebe gradnje benzinske pumpe na Viru dobio investitor „Tri Bartola“, ustanovilo je niz nezakonitosti po više osnova.

- Utvrđeno je da je sama dozvola izdana od nenadležnog tijela jer nije tražen prijenos nadležnosti od Ministarstva graditeljstva po tri osnove, izdana je u suprotnosti s postojećom lokacijskom dozvolom za gradnju nogostupa uz državnu cestu D-306, odnosno nije zatraženo niti ishođeno odobrenje za prijenos nadležnosti, a izdana je i bez suglasnosti javnopravnih tijela s područja Općine Vir – kazao je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović koji je i prije upozoravao na niz nepravilnosti vezanih uz izgradnju pumpe na Viru.

Kako odlukom Ustavnog suda RH od 2009. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nije nadležno za poništavanje građevinskih dozvola jer nisu ispunjeni uvjeti propisani odredbama članka 129. i 131. Zakona o općem upravnom postupku, na potezu je Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije koji je dozvolu izdao na nezakonit način.

Drugim riječima, Upravni odjel za prostorno uređenje koji je izdao dozvolu i na taj način prekršio zakon, sada bi tu istu dozvolu - trebao i ukinuti.

- Nakon nadzora od strane Ministarstva graditeljstva ovaj županijski odjel sada po više osnova i temeljem članka 129. i 131. ima mogućnost poništavanja dozvole, a zahtjev za obnovu postupka te poništenje nezakonito izdane građevinske dozvole sa pripadajućom dokumentacijom Općina Vir predala je nadležnom županijskom upravnom odjelu još 18. prosinca 2017. godine. Prethodno je i Općinski sud u Zadru – do pravomoćnog okončanja upravnog postupka koji u istom slučaju vode Općina Vir i tvrtka „Tri Bartola“ – spomenutom investitoru izdao privremenu mjeru zabrane izvođenja bilo kakvih građevinskih radova na zemljištu na kojemu se počela graditi benzinska pumpa na Viru.

Time je Općinski sud u Zadru u potpunosti prihvatio argumente Općine Vir, kao što su u ovom upravnom nadzoru od strane nadležnog Ministarstva ustanovljene nezakonitosti na koje smo od početka slučaja upozoravali u Općini Vir – kaže Kapović, dodajući kako je protiv odgovornih ljudi koji su izdali dozvole u županijskom uredu, ali i investitora, projektanata i izvođača radova podnio i kaznene prijave USKOK-u jer sumnja kako se u ovom slučaju radi o organiziranim kriminalno-koruptivnim radnjama.

- Iza svega ovoga stoji novac. Da je netko došao i kupio građevinsko zameljište u zoni predviđenoj za građenje, platio pošteno takvo zemljište i investirao u projekt nekoliko milijuna kuna, te u skladu sa zakonom ishodio građevinsku dozvolu i izgradio pumpu, ja bih mu samo mogao doći, čestitati i još prerezati vrpcu zadovoljan investicijom i novim radnim mjestima na Viru. Ali netko je na znatno jeftinijem zemljištu izvan građevinske zone odlučio na silu napraviti pumpu i to na način da je nezakonito dobio građevinsku dozvolu, a sve to kako bi prošao puno jeftinije! Pa što su Virani koji imaju zemljište izvan građevinske zone majmuni, a oni su pametni pa mogu graditi tamo gdje ostali ne mogu?

Nisam ja protiv pumpe, nama na Viru trebaju najmanje dvije, jedna na moru i jedna na kopnu. Ali na ovakav način, kršenjem zakona, da bi netko preko noći postao bogat tako da mu to omogući određena osoba u županijskom odjelu? Tako to ne ide. Čitavo sam vrijeme to tvrdio i bilo je vremena da se u upravnom postupku nepravilnosti isprave. Ali ne, gospoda nas u županiji nisu htjeli primiti godinu dana, a bahatim pristupom "tko nam što može" došlo se do teškog kršenja zakona. I sada treba snositi posljedice za svoja djela – kazao je Kapović.


 

Županija: Još nismo dobili rezultate nadzora Ministarstva graditeljstva
Prema informacijama iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, Zadarska županija nije dobila nikakav dopis Ministarstva vezano za obavljeni nadzor nad građevinskom dozvolom za benzinsku pumpu na Viru investitora "Tri bartola". Spis predmeta je po traženju Ministarstva upravo zbog upravnog nadzora dostavljen 18. prosinca 2017. i nije nam vraćen. Protiv rješenja Ministarstva kojim je odbijena žalba Općine Vir, a kojim rješenjem je potvrđeno naše rješenje o ne priznavanju Općine Vir kao stranke u postupku, u ovom postupku je pokrenut upravni spor od strane Općine Vir protiv rješenja ministarstva. Moguće je da je spis predmeta na upravnom sudu, ali ni o tome nemamo službenih saznanja osim što je istog dana 18. prosinca 2017. zatražena dostava spisa zbog spomenute tužbe – izjavila je Vlatka Vučić-Marasović, službenica za informiranje Zadarske županije.

 

Kazneno prijavljeni Tri Bartola, Block projekt i Ivona Cota
Općina Vir je i prije rezultata nadzora od strane Ministarstva graditeljstva najavila da će kazneno prijaviti odgovorne osobe za koje osnovano sumnjaju da su počinili više kaznenih djela i prekršile više zakona i podzakonskih akata i to, kao poticatelja na kazneno i prekršajno djelo, investitora "Tri Bartola d.o.o.", a kao izvršitelje projektantsku kuću Block projekt i pomoćnicu pročelnika za izdavanje građevinskih dozvola Ivonu Cotu.

22. travanj 2024 04:44