StoryEditorOCM
4 kantuna‘POVIJESNA‘ PRESUDA

Joso iz Prkosa napokon može registrirati traktor, 43 godine nakon kupnje!

Piše B.S.
25. svibnja 2021. - 21:38

Čak 43 godine od kada su mu ga roditelji kupili u Mehanizaciji Zadar, Joso I. iz Prkosa tek ovih dana, presudom Općinskog suda u Zadru, može registrirati traktor marke 'IMT Industrija mašina i traktora, Beograd'.

Iako ga je koristio desetljećima na svom imanju u zadarskom zaleđu, tek je ovih dana nad njim stekao pravo vlasništva zbog čega je morao krenuti u 'pravnu bitku' sa svjedocima i ostalim dokazima o vlasništvu. Dokumentacija o kupnji traktora nestala mu je za vrijeme Domovinskog rata, a neregistrirani traktor, po novim propisima, nije mogao koristiti, niti s njim izići na cestu da bi se odvezao do svojih njiva, a da ne čini prometni prekršaj.

Na sudu je morao dokazati da je traktor njegovo vlasništvo zbog čega je tužio Mehanizaciju Zadar. Tijekom postupka sud je izveo dokaze saslušanjem svjedoka, te uvidom i čitanjem u dokumentaciju i fotografije.

- Traktor su mi kupili roditelji 1978. u Mehanizaciji Zadar koje je bilo jedino mjesto u ono vrijeme gdje se mogao kupiti traktor, osim ako se ne bi išlo direktno u Beograd kupovati traktor gdje su se proizvodili - kazao je Joso I. na saslušanju.

Pojasnio je kako su mu roditelji zarađivali u Njemačkoj, pa su najprije njemu kupili ovaj traktor, a kasnije i ostaloj braći. Naglasio je kako 'u ono vrijeme' kada su mu ga roditelji kupili nije bila obveza da se traktor registrira, međutim, nakon rata, na snagu je stupio Zakon po kojem se traktori moraju registrirati kako bi se mogli koristiti u prometu. Kako se inače bavi poljoprivredom, naglasio je kako se traktorom često koristi, a kako su mu polja i zemlje dalje od kuće, traktorom se mora uključiti u promet kako bi došao do polja i zemlje, pa mu je zbog toga njegova registracija nužna.

Njegov susjed iz Prkosa dodao je kako i sam ima traktor koji nije registriran tako da se njime ne koristi.
- U našem mjestu je registriran možda jedan ili nijedan traktor, a svi ih mještani mahom imaju – naglasio je problematiku.

Drugi je pak posvjedočio da nikad nije čuo da bi Joso imao problema s ovim traktorom te da je svo ovo vrijeme traktor bio u njegovom posjedu.

- Traktorom se koristio prije Domovinskog rata, kao i danas s tim da je ranije sijao žitu, pšenicu, sadio četrune, dok danas ima svoje plantaže jabuka, trešanja, sada i orasa - posvjedočio je mještanin Prkosa.

Nakon sudskog postupka sud je usvojio tužbeni zahtjev Jose I. kao osnovan.

- Obzirom da su saslušani svjedoci identično posvjedočili daje predmetni traktor tužitelju kupljen od strane njegovih roditelja još tamo 70-ih godina prošlog stoljeća, te da se od tada pa do danas nalazi u mirnom i nesmetanom posjedu tužitelja, a isti da je kupljen od prednika tuženika, sud je usvojio tužbeni zahtjev tužitelja kao osnovan – navodi se u obrazloženju presude Općinskog suda u Zadru kojom je utvrđeno da je Mehanizacija Zadar dužna priznati da Joso I. temeljem ove presude a nakon njezine pravomoćnosti može izvršiti registraciju traktora na svoje ime.

25. travanj 2024 05:52