StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVOSUDNI PARADOKS

Josip Lerga: „Zbog kredita Croatia banke su me financijski i zdravstveno uništili, spor sam vodio 14 godina, a Vrhovni sud je presudio da sam nevin!”

Piše Predrag Opačić
9. siječnja 2021. - 15:05

Sutkinja Vrhovnog suda Ileana Vinja potpisala je odluku kojom je konačno završila 14-godišnja pravosudna drama Josipa Lerge. Zbog zloporabe položaja i ovlasti, Lergu je Županijski sud u Zadru 2011. godine osudio na osam mjeseci zatvora, ali je u drugom suđenju pet godina kasnije, Lerga nepravomoćno oslobođen optužbe. Tu je presudu donio Marijan Bitanga, isti sudac koji je vodio i prvo suđenje, ali se na njegovu odluku DORH žalio, a Vrhovni sud sada je zaključio da je druga Bitangina presuda, ona oslobađajuća, bila utemeljena.

Josip Lerga i danas živi u trokutu između Zadra, Rijeke i njemačke u kojoj je i bio kada je sve započelo. Još 2006. godine, tada 26-godišnji Lerga je od Croatia banke dobio dva kredita, jedan od 350.000 eura i drugi od milijun kuna, a sve radi kupnje i dogradnje vile u Poreču na koju je banka upisala založno pravo do povrata kredita. Kako je banka skinula založno pravo s tri elitna stana u Poreču prije nego što je zgrada dovršena, a kredit u cijelosti vraćen, prvom je optužnicom bio obuhvaćen i tadašnji direktor Croatia banke u Zadru koji je osuđen na uvjetnu kaznu zbog nesavjesnog poslovanja.

U suštini, spor je nastao oko toga je li Lergina tvrtka „Mauricijus”, registrirana u Slivnici pokraj Zadra, novac od prodaje tri stana investirala u završetak zgrade ili je novac završio u Lerginim rukama.

-Banka je skinula založno pravo s tri stana jer je procijenjeno da vrijednost preostalih pet stanova znatno prelazi iznos kredita koje sam trebao vratiti. Ta tri stana sam prodao u roch bau stanju i dobiveni novac investirao u dovršetak preostalih stanova.

Radi se o zgradi u Poreču u čiji sam dovršetak uložio i 1,5 milijuna kuna osobnih sredstava, nalazi se na vrlo atraktivnoj lokaciji i s luksuznim stanovima s bazenom, koja je i završena. Osim svega, banka je pokušala dokazivati da je zgrada nelegalna, ali sam i to opovrgnuo, s papirima je sve bilo u redu. Kako je onda bilo moguće optužiti me da sam „oštetio vlastito poduzeće”, pita se Josip Lerga.

-Zbog svega toga jako je narušeno moje zdravlje, bio sam u predinfarktnom stanju, dobio sam anginu pectoris. Otkako su podigli optužnicu, blokirali su mi račun tvrtke i na kraju je uništili, blokirani su moji osobni računi. Živio sam u Njemačkoj gdje su liječnici utvrdili da sam 25-postotni invalid. Uništili su me i zdravstveno i financijski, oduzeli su mi nekretninu čija je vrijednost bila minimalno tri puta veća od moje zaduženosti i pokrenuli postupak zbog nečijih privatnih interesa, jer je netko na kraju kupio preostalih pet stanova za 400 eura po kvadratnom metru! Procjenitelj Croatia banke je dao procjenu od 2.880 eura po kvadratu i to u visokom roch bau, jer objekt nije bio ni završen. To znači da je netko po kvadratu zaradio 2.500 eura, ukupno oko 1,2 milijuna eura! A meni se kompletan život urušio, vila mi je oduzeta, a banka mi je udarala oko milijun kuna godišnje zatezne kamate na cjelokupan iznos. Ta potraživanja je nedavno otkupila jedna tvrtka, tih 7,5 milijuna kuna za koje mene terete, kao i zatezne kamate. To ide u nedogled. Izgubio sam sve, ali sam bitku vodio punih 14 godina i, evo, na kraju pobijedio i dokazao da nisam učinio ništa nezakonito, kaže Lerga.

U presudi Vrhovnog suda stoji da Županijski sud u Zadru, na temelju raspoloživih dokaza i izjava svjedoka, opravdano „nije našao razloga ne povjerovati obrani optuženika i iskazima svjedoka” da je primljene novčane iznose koristio za poslovanje svoje tvrtke.

-Uostalom, TD „Mauricijus” je doista i završilo izgradnju ove stambene zgrade u Poreču, stoji u presudi Vrhovnog suda.

Međutim, Josip Lerga još uvijek čeka da njegovi osobni računi budu odblokirani!

-Taj postupak je moj odvjetnički tim iz Zagreba već pokrenuo. Kako je moguće da nikada nikome nisam ostao dužan, pa ni državi za poreze ili mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a računi su mi još blokirani!? Ali, i to će doći na red, zaključuje Josip Lerga.

„Do odštete ću doći ili u Hrvatskoj ili u Strasbourgu!”

-U civilnom ću postupku tražiti svoja prava, tu priču je već pokrenuo moj odvjetnički tim iz Zagreba. Uz narušeno zdravlje, financijski sam oštećen za minimalno 7,5 milijuna kuna, plus zatezne kamate... Ako pitanje odštete za sve to ne riješimo u Hrvatskoj, neću odustati, nego ću angažirati njemačke odvjetnike i ostvariti svoja prava ako treba i na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, najavljuje Josip Lerga.

23. travanj 2024 07:37