StoryEditorOCM
4 kantunaOPASKA ‘IZA REŠETAKA‘

Jedan od četvorke osuđene za uzgoj 8 tona ‘trave‘ u Smilčiću, žalio se na uvjete u zatvoru. Opazio je i da stranci s drogom bolje prolaze od Hrvata!

Piše Božana Sviličić
15. veljače 2023. - 19:54

Jedan od četvorke nedavno osuđene na ukupno 21 godinu zatvora zbog uzgoja osam tona marihuane na državnom zemljištu u Smilčiću pokraj Zadra, 45-godišnji Ilija Mazzura, žalio se Ustavnom sudu RH zbog uvjeta u zadarskom zatvoru u kojem se svi nalaze od rujna 2021. godine kada su uhićeni.

Mazzura se žalio na prostorne i sanitarno-higijenske uvjete zadarskog Zatvora navodeći kako je zbog lošeg zdravlja u više navrata tražio zdravstvenu pomoć u zatvorskoj ambulanti, pa je naposljetku upućen na daljnje liječenje i promatranje u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu, koja mu je u liječničkom mišljenju utvrdila četiri dijagnoze.

Za liječenje tih bolesti, prema njegovom mišljenju, u Zatvoru u Zadru, kao i u hrvatskom zatvorskom sustavu uopće, nema adekvatnih uvjeta, a u postupku koji je prethodio to nije ni utvrđivano. Uz to, u žalbi je također naveo kako hrvatski državljani kao okrivljenici u postupcima u kojima se terete za kaznena djela zlouporabe opojne droge nemaju isti tretman kao strani državljani.

- U teritorijalnoj nadležnosti Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva i suda u Zadru, strani državljani za prodaju veće količine droge zaključuju sa državnim odvjetništvom nagodbe u kojima osude glase na uvjetnu osudu i novčanu kaznu, te ne provedu niti mjesec dana u istražnom zatvoru, dok hrvatski državljani mjesecima i godinama trpe mukotrpni boravak u istražnom zatvoru, a onda za isto djelo za koje Britanac plati novčanu kaznu, dobivaju kazne zatvora od godine dana pa i više. Za razliku od stranaca, kad su okrivljenici hrvatski državljani državno odvjetništvo inzistira na istražnom zatvoru i neopravdano visokoj kazni- naveo je, između ostalog, u žalbi ustavnom sudu protiv rješenje Županijskog suda u Zadru kojim mu je odbijena zamjena pritvora blažim mjerama.

Kao trećeokrivljeni u postupku osuđen je na šest godina zatvora jer je, prema obrazloženju sutkinje Mitre Meštrović, u ovom kriminalnom pothvatu sudjelovao kako financijski, tako i sa svojim radom. U uzgoj marihuane namjeravao je uložiti oko 400 tisuća kuna, a uložio je ukupno 100 tisuća kuna, kupio je plastenik, nabavio sjemenje droge marihuane, te platio radnike na polju koji su sijali i potom sadili navedenu konoplju. Osim toga i fizički radio na sijanju tog sjemena, te je dolazio na zemljište nekoliko puta, te sudjelovao u izradi plastenika i sijanju sjemena.

Riječ je bila o najvećoj količini marihuane ikad zaplijenjene u Hrvatskoj čija se ulična vrijednost procjenjuje na više od 17,7 milijuna eura. Zbog visine kazni četvorki je nakon presude automatski produžen pritvor. Prvookrivljeni Marijo Lončar (59), drugookrivljeni Marinko Crnjak (57) i četvrtookrivljeni Petar Lerga (45) osuđeni su na pet godina zatvora, dok je Mazzura dobio šest godina zatvora.

Sud je utvrdio da su od početka siječnja 2021. do kraja kolovoza 2021., na zemljištu veličine 20 tisuća četvornih metara u blizini Smilčića u vlasništvu RH, a koje je bilo u zakupu trgovačkog društva u vlasništvu Lončara, proizveli marihuanu. Uzgojili su najmanje 7.728 stabiljki biljke konoplje marihuane koje su narasle do visine u prosjeku veće od 163 centimetra, te su sadržavale ukupno oko 8.860,15 kilograma marihuane. Lončar je prethodno podnio zahtjev za plaćanje korištenja poljoprivredne površine 15.07 hektara, za koju je lažno prikazao da će na njoj saditi različite poljoprivredne kulture.

Osim zbog težine kaznenog djela Županijski sud u Zadru Mazzuru odbio pustiti iz istražnog zatvora jer je zbog posjeda droge već bio pravomoćno osuđivana osoba u Kraljevini Španjolskoj.

Sud je zbog toga naglasio kako to ukazuje na izrazitu negativnu kriminalnu progresiju, te da je Mazzurin posjed droge za osobne uporabu prerastao u supočiniteljstvo kod kaznenog djela koje u sebi sadrži proizvodnju nekoliko tona droge.

Količina uloženog novca pak ukazuje na njegovu vrlo veliku zainteresiranost u stjecanje protupravne imovinske koristi od ovog kaznenog djela, ali i njegovu upornost. Iz toga svakako slijedi opasnost da bi on u budućnosti počinio teže kazneno djelo.

U odnosu na prigovor povrede zabrane nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja, Ustavni sud je naglasio kako su okrivljenici prije podnošenja žalbe dužni pravilno iscrpiti pravni put. To je mogućnost pritužbe na uvjete u zatvoru koja se treba iznijeti ili zatvorskoj upravi ili sucu izvršenja.

- Ako se najprije podnese zatvorskoj upravi, onda je protiv odluke zatvorske uprave sudsku zaštitu moguće zatražiti pred sucem izvršenja. Protiv odluke suca izvršenja kojom bi se pritužba odbila dopuštena je žalba 11 tročlanom vijeću nadležnog županijskog suda. Tek protiv takve odluke dopuštena je ustavna tužba - naveli su u obrazloženju.

Na najveću plantažu industrijske konoplje u Dalmaciji čiju je sadnju kao pilot projekt u Zadarskoj županiji pokrenula tvrtka ‘Spela‘ u suradnji sa županijskom Agencijom za ruralni razvoj, banula je prije dvije godine zadarska policija koja je kroz nešto više od metar visokim biljkama, pronašla i ilegalnu plantažu matrihuane, odnosno indijske konoplje s nedozvoljeno visokim udjelom THC-a.

Plantaža je kao prva takva trebala biti ‘odskočna daska‘ za daljnji razvoj industrijske konoplje u Zadarskoj županiji. Projekt je predstavljen uz državni poticaj, a na 17 hektara državnog zemljišta u Smilčiću posađeno je sjeme Future 75. Prva žetva, a nakon toga i prodaja obavljena je u listopadu te iste godine.

Uoči druge berbe, policija je, uhitila Lončara, vlasnika tvrtke ‘Spela‘, a kasnije su ‘pali‘ i ostali počinitelji.

19. travanj 2024 22:42