StoryEditorOCM
4 kantunaPOBJEDNICI&GUBITNICI

Je li Zadarska županija ostala utvrda HDZ-a? Tko je najviše dobio, a tko izgubio? Uspon nezavisnih lista i pad SDP-a! I što se događa u Salima...

Piše Iva Ivanac, Ivica Nevešćanin
31. svibnja 2021. - 17:20

Je li Zadarska županija ostala utvrda HDZ-a ili je i ona počela popuštati pod naletom 'dalmatinskog proljeća' kojeg najavljuje Marko Vučetić, a već je zahvatilo Split, Šibensko-kninsku županiju, Makarsku i druga mjesta u Dalmaciji gdje je HDZ izgubio vlast ili dugogodišnju dominaciju? Tko su pravi dobitnici, a tko gubitnici lokalnih izbora u Zadarskoj županiji? Koliko je gradova i općina HDZ dobio odnosno izgubio u odnosu na izbore 2017? Kako su prošle nezavisne liste te je li SDP, odnosno koalicija „Srcem za Zadar”, najviše izgubio?

Konačni rezultati pokazuju da je HDZ s koalicijskim partnerima (HSP, SU, Reformisti) na ovim izborima potvrdio starog župana te osvojio vlast u šest gradova i 14 općina, odnosno u 21 jedinici lokalne samouprave. Na izborima 2017. HDZ je također zadržao župana te je osvojio pet gradova i 17 općina, ukupno 23 jedinice lokalne samouprave.

U četiri godine HDZ je dakle potvrdio župana i proširio vlast s pet na šest gradova i jednoj općini, ali je istovremeno izgubio načelnike u četiri općine.

HDZ tako sada ima gradonačelnike u svih šest gradova Zadarske županije: Zadru, Biogradu, Benkovcu, Obrovcu, Ninu te Pagu kojeg je dobio u odnosu na 2017. tako što je stari gradonačelnik, Ante Fabijanić iz Modesa, koalirao s HDZ-om i Reformistima.
Od općina HDZ je u odnosu na izbore prije četiri godine dobio Ražanac, gdje je na vlasti bio Nikola Miletić iz HSP-AS, a sada je došao Damir Jordan, ali su zato izgubili neke svoje tradicionalne utvrde i simbolička mjesta svoje vladavine, poput Jasenica i Škabrnje.

Martin Baričević je već u prvom krugu izgubio Jasenice, kao i Nediljko Bubnjar, višestruki USKOK-ov optuženik, Škabrnju, a nakon njih pala je vlast u Kalima i Stankovcima. Marka Kolegu u ribarskim Kalima dobio je 25-godišnju Bruno Mišlov s nezavisnom listom mladih, a slično se proveo i Matija Čačić u Stankovcima, gdje u drugom krugu nije uspio parirati nezavisnom Željku Perici.

Matematički gledano, od 35 jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji (28 općina, šest gradova i županija), HDZ ima vlast u 21.

Takva matematika međutim ne otkriva promjenu kemije i raspoloženja biračkog tijela koje u tradicionalnim HDZ-ovskim sredinama napušta „stožernu” stranku ili joj bitno pada povjerenje, kao što se to može vidjeti na razlici u broju glasova za župana, gdje je Božidar Longin u drugom krugu dobio više od pet tisuća glasova manje nego u prvom, a pritom je njegov protukandidat, nezavisni Ivica Žuvela, narastao za više od 13 tisuća glasova. Što govori da Žuvela nije samo privukao birače koalicije oko SDP-a, nego i dio tradicionalnih birača HDZ-a. Koliko je na to utjecao odnos birača prema HDZ-u kao stranci, a koliko prema samom kandidatu za župana, prepustimo unutarstranačkoj analizi koja bi vrlo lako mogla rezultirati nekim kadrovskim promjenama.

Najveći napredak u odnosu na prošle izbore zabilježile su nezavisne liste koje su osvojile vlast u ukupno 12 općina.
Prije četiri godine nezavisni kandidati odnijeli su pobjedu u osam općina i to u Kukljici (Marin Boško), Lišanima Ostrovičkim (Ivica Musić), Polači (Tomislav Prtenjača), Posedarju (Ivica Klanac), Povljani (Ivica Pogorilić), Tkonu (Goran Mušćet), Viru (Kristijan Kapović) i Vrsima (Luka Perinić).

Sada su pobijedili u Jasenicama (Stipe Vulić), Kalima (Bruno Mišlov), Kukljici (Marin Boško), Lišanima Ostrovičkim (Zvonimir Mijić), Polači (Tomislav Prtenjača), Posedarju (Ivica Klanac), Povljani (Predrag Rukavina), Stankovcima (Željko Perica), Škabrnji (Ivana Škara), Tkonu (Anđelo Palaškov), Viru (Marino Radović), Vrsima (Luka Perinić).

Nezavisne liste su dakle potvrdile vlast u Kukljici, Lišanima Ostrovičkim, Polači, Posedarju, Povljani, Tkonu, Viru, Vrsima, a novu vlast su dobili, odnosno oduzeli HDZ-u, u: Jasenicama, Kalima, Stankovcima te Škabrnji.

U dvije preostale općine također je zanimljivo stanje. U Kolanu na Pagu na izborima 2017. pobijedio je Marin Pernjak kao kandidat HSS-a, ali je tijekom mandata prešao u HDZ i sada je kao hadezeovac izgubio izbore od Šime Gligore na listi MOST, HSP i SU.

Druga općina je također otočna, u Salima je Zoran Morović ostao na vlasti kao kandidat koalicije HSS, SDP i HNS, ali je zanimljivo da je prije izbora HDZ-u obećao mjesto predsjednika Općinskog vijeća.

SDP, odnosno koalicija stranaka pod imenom „Srcem za Zadar”, nisu se natjecali u svim gradovima i općinama, ali nisu nigdje ni pobijedili. SDP je prisutan na vlasti samo kroz podršku Moroviću u Salima, ali je pitanje koliko će ta podrška opstati s obzirom na najavljenu suradnju u Vijeću s HDZ-om.

Podsjetimo, u Skupštini Zadarske županije, koja je sa 41 smanjena na 37 vijećničkih mjesta, najviše vijećnika ima koalicija oko HDZ-a (18), potom slijedi koalicija oko SDP-a (6), nezavisni Žuvela (5), MOST (3), „Kapovićevci” (3) te Domovinski pokret (2). Prije četiri godine koalicija oko HDZ-a je imala 22 mjesta, koalicija oko SDP-a 8, Akcija mladih i Most 7, Živi zid 2 kao i MODES i HSP. SDP je pritom u Skupštini imao šest svojih vijećnika, a sada ih ima četiri.

U Gradskom vijeću Zadra, koje je također smanjeno s 31 na 27 mjesta, koalicija HDZ-a ima najviše, 11 vijećnika, koalicija SDP-a 8, nezavisni Meštrović 7 te Domovinski pokret jednog vijećnika. U prošlom sazivu HDZ je imao 18 mjesta, SDP 8 te Akcija mladih i Most 5. Od osam mjesta koalicije SDP je imao sedam vijećnika, a sada ih ima četiri.

SDP je u četiri godine izgubio dva vijećnika u županiji i tri mjesta u Gradskom vijeću te nema nigdje vlast u županiji osim podrške Moroviću u Salima koja bi mogla vrlo brzo doći pod znak pitanja.

 

20. travanj 2024 00:08