StoryEditorOCM
4 kantunaTREĆA KAZNENA

Branko Bungur Som prijavljen da je krivotvorio zapisnik o tehničkoj neispravnosti zaliha vina, vrijednih više od 2,5 milijuna kuna, pa ih - prodao!

Piše B.S., M.K.
16. veljače 2021. - 10:23

Policija je treći put prijavila 48-godišnjeg Branka Bungura zvanog Som, vlasnika lanca slastičarnica i pekarni Slad u Zadru, Vinarije Biograd, te Zadarske pivovare ovaj put zbog malverzacija s vinom kroz tvrtke u svom vlasništvu.

Tijekom krim istraživanja kojeg su proveli Policijski službenici Službe kriminalističke policije, Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU zadarske u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru, Bungur je osumnjičen za kaznena djela protiv gospodarstva i to zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Bungur se sumnjiči da je kao direktor trgovačkog društva, tijekom 2020. godine, s ciljem da prije pokretanja stečajnog postupka prenese imovinu društva koje je bilo u stanju prezaduženosti i neprekidne blokade žiro računa, izradio krivotvoreni Komisijski zapisnik o tehničkoj neispravnosti svih zaliha vina, vrijednih više od 2,5 milijuna kuna iako se u stvarnosti radilo o tehnički ispravnom vinu.

Temeljem tog Zapisnika je fiktivno s tog društva prebacio tu cjelokupnu količinu vina sa zalihom ambalaže na svoje drugo društvo za znatno manji iznos od kupoprodajne vrijednosti, a potom ga s tog drugog društva fiktivno prodao svom trećem trgovačkom društvu, koje ga je nastavilo prodavati po stvarnim tržišnim cijenama. 

Pri tome oštećeno trgovačko društvo nije primilo nikakvu stvarnu protuvrijednost prodanih zaliha vina, već je Bungur kako bi u poslovnim knjigama opravdao navedene transakcije, krivotvorio Izjave o prijeboju tzv. Kompenzacije.

Time je prvo trgovačko društvo oštetio za gotovo 2,7 milijuna kuna, što je protupravna imovinska korist koju je pribavio za svoje treće trgovačko društvo.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv njega je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kaznena djela Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i Krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

U studenom prošle godine Bungur je priveden i prijavljen zajedno s Draganom Bijelićem (65), zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta: pranje novca, zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti, čime je pričinjena ukupna materijalna šteta u iznosu od preko 11 milijuna kuna.

Sumnja se da je Bijelić u svojstvu stečajnog upravitelja nad dva trgovačka društva sa zadarskog područja, od kojih je jedna Adrija, u razdoblju od mjeseca studenog 2019. do studenog 2020. godine, na poticaj vlasnika trgovačkog društva uz neznatnu naknadu od 10 tisćua kuna predao u posjed nekretnine trgovačkog društva u stečaju pri čemu je vjerovnicima i trgovačkom sudu lažno prikazao da se radi o devastiranim nekretninama bez električne energije, nakon čega je Bungur, suprotno ugovoru o zakupu, navedene nekretnine dao u podzakup trećim osobama te svojem trgovačkom društvu ostvario materijalnu korist od oko 800 tisuća kuna.

Nakon privođenja za Adriju, policija je Bungura njegovog brata i jednog radnika u prosincu prošle godine prijavila i za proizvodnju i trgovinu drogom.

Policija je, naime početkom listopada prošle godine izvršila pretres Bungurovog stana zbog sumnje da u njemu drži drogu. Prilikom pretresa pronađeno je 37 grama marihuane, dvije digitalne vage, jedna ilegalni pištolj s preko 200 komada streljiva za njega te nekoliko desetaka sjemenki marihuane.

Osumnjičen je da je na svom zemljištu u blizini Vranskog jezera sadio i uzgajao marihuanu u loncima za cvijeće. Brigu o uzgoju biljaka posvetio je svome bratu, a kada su biljke dobile određenu visinu, preselio ih je u prostore bivše tvornice Adria gdje je brigu o njima preuzeo zaštitar tvrtke.

24. travanj 2024 19:07