StoryEditorOCM
4 kantunaUZBUNA NA STANOVIMA: TKO NAS ZRAČI SA STADIONA?

"Iznad naših glava već su stavili četiri bazne stanice!"

Piše M. Kalajžić
11. travnja 2019. - 10:50
get_hi_media

Već deset godina građanin Ivica Perica čeka odgovore od nadležnih institucija na pitanja koja je poslao u vezi baznih stanica postavljenih doslovno iznad njegove glave, pored obiteljske kuće na Putu Murvice, kod nogometnog stadiona NK Zadra. Tamo su 2009. godine postavljene bazne stanice na rasvjetnim stupovima gradskog nogometnog stadiona NK Zadra.

Na reflektorskom stupu pored kuće Ivice Perice postavljene su bazne stanice T-Com-a, na obližnjem, zapadnom stupu, svoje bazne stanice instalirao je VIP. Nekoliko godina kasnije i na trećem, sjevernom stupu osvanule su bazne stanice Tele 2. Četvrti, istočni rasvjetni stup, ostao je za sada jedini bez baznih stanica, vjerojatno samo zbog toga što ne postoji i četvrti teleoperater koji bi postavio svoje odašiljače mobilne mreže.

Prije nekoliko dana, T-Com je opet postavio nove bazne stanice. Sudeći prema njihovom obliku koje smo usporedili s fotografijama odašiljača na drugim lokacijama, vjerojatno se radi o baznim stanicama nove 5G mreže koja se ove godine počela eksperimentalno postavljati po Hrvatskoj. Na stupu su zadržani i prijašnji odašiljači, pa su su novi, već četvrti, postavljeni na relativno malom prostoru od 200-tinjak metara promjera.

Radi se vjerojatno o najvećoj koncentraciji baznih stanica na jednom prostoru u Hrvatskoj. Zbog blizine kuća, zabrinuti Perica s 15-tak susjeda još je 7. travnja 2010. godine uputio prijavu Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

- Podižemo je protiv NK Zadar Stadionska bb. zbog postavljanja baznih stanica operatera VIP-a i T-Com-a. Postavljaju se na reflektore s južne strane stadiona. Zbog sumnje u nelogičnosti dobijanja svih dozvola za koje smatramo da se ne mogu dobiti bez potpisa stanara obližnjih kuća, te straha za naše zdravlje i dokazanosti da te iste bazne stanice zrače i ugrožavaju naše zdravlje, te zbog njihove blizine kućama (od 50 do 300 metara zračne linije), molimo da izađete što hitnije na teren i utvrdite nepravilnosti ako postoje, te nas obavijestite o tome također što hitnije – stajalo je u prijavi.

Istom je Ministarstvu odaslana i požurnica 27. travnja te iste godine, da što hitnije iziđu na teren jer su radovi već pri kraju. Također je upućena molba za dostavu dokumentacije kojom su zadovoljeni uvjeti za odobrenje građevinskih i lokacijskih dozvola za postavljanje baznih stanica u centru grada. Još jedna požurnica odaslana je 7. lipnja 2010. godine. Uz prijašnje zahtjeve zatraženo je da im se objasni i zašto je za radove nadležna uprava za graditeljstvo u Zagrebu koja je dala dozvole, a ne ona u Zadru.

- Nitko nam ništa nije odgovorio. Ni tada, niti kasnije niti do današnjeg dana. Zvao sam i neke telefone, kontaktirao HAKOM, Ministarstvo zdravstva, građevinske inspekcije... Od nikoga nikad nisam dobio nikakav službeni odgovor. U međuvremenu je postavljena i bazna stanica Tele 2, a prije nekoliko dana i nova T-Com-a, moguće za 5G mrežu. I dalje nas nitko ništa nije pitao, niti tražio odobrenje, niti nam išta objasnio. Jednostavno nas ignoriraju, a dozvolili su doslovno da se iznad naših kuća podignu ne jedna, već tri, odnosno sad i četiri bazne stanice – kaže ogorčeni Ivica Perica koji je o prije nekoliko godina istupio u medijima, ali niti to nije pomoglo da se sasluša glas građana.

Povremeno živi i u inozemstvu, ali tamo, u civiliziranoj Europi, kaže nam, ovakva situacija nije moguća jer se u naseljenim, stambenim područjima ne postavljaju bazne stanice, a kamoli ne čak tri. U Hrvatskoj je zato sve moguće.
Perica se nije želio fotografirati, ali nam je rado ustupio dokumentaciju koju je uspio prikupiti u zadnjih desetak godina. Preko nekih svojih kanala uspio je dobiti mjerne pokazatelje za VIP-ovu baznu stanicu, postavljenu na zapadnom stupu. Mjerenja su obavljena 2009. godine na lokacijama šest obližnjih kuća i pokazala su da najveća izmjerena vrijednost V/m na dvjema lokacijama iznosi 0,85 odnosno 1,28 u odnosu na 16,80 dopuštene norme. U ponovljenom mjerenju 2010. godine vrijednosti su bile veće i iznosile su na dvjema lokacijama 1,42 V/m i 1,12 V/m u odnosu na dopuštenu normu 16,80. Nikakve druge podatke Ivica Perica i drugi stanari nisu dobili za odašiljače načičkane oko njihovih kuća, što je posebno čudno kad se zna da se u blizini nalaze i igrališta, dječji vrtići i škole, što predstavlja područje kojen je posebno osjetljivo u zapštiti od elektromagnetskih zračenja.

Spomenuta mjerenja odnose se na jedan stup s odašiljačima, ali kolika su istovremena zračenja s još dva stupa u neposrednoj blizini? Jesu li se mjerenja obavljala narednih godina, jesu li teleoperateri u međuvremenu pojačali snagu odašiljača, tko je to kontrolirao i zašto građani ne mogu dobiti točne rezultate mjerenja? Kako je moguće da se na jednom prostoru instaliraju tri, odnosno čak četiri bazne stanice i tko je to odobrio?

Puno pitanja na koja nadležne institucije odgovaraju šutnjom, odnosno potpuno ignoriraju građana i njihova prava na zdrav život.

Direktor NK Zadra Svetko Ćustić jedini se svojevremeno na naše upite oglasio o baznim stanicama i potvrdio kako u klubu imaju dokumentaciju sva tri teleoperatera kod sebe. Kaže da je sve napravljeno s najmodernijom opremom, te da je postavljanje postrojenja odobrilo Ministarstvo zdravlja. Na naše pitanje koliko bazne stanice zrače okolno stanovništvo u kućama i zgradama koje se nalaze u ispod rasvjetnih stupova, Ćustić je kazao kako ne može na takav način odgovoriti, ali je ponovio kako je Ministarstvo zdravlja za sva tri teleoperatera HT, A1 i Tele2, dalo potrebne suglasnosti.

- S obzirom da je Ministarstvo zdravlja to snimilo, pregledalo i vidjelo što je, te sve odobrilo prema postojećoj zakonskoj regulativi, onda ne znam kako odreagirati. Ali mi smo spremni na sve u interesu građana – kazao nam je tada Ćustić.

Kako nam je tom prigodom rekao, NK Zadar po svakom teleoperateru dobija 6,5 tisuća kuna, odnosno oko 20 kuna mjesečno za sva tri stupa. Ugovori za T-com i A1, odnosno prijašnji VIP, potpisani su prije njegovog dolaska u klub. On je pak potpisao ugovor s Tele2. Ugovori su potpisani na rok od deset godina, odnosno za Tele2 na pet godina. Telekom kompanije nisu vlasnici mjesta za antene na stupovima kako se spekuliralo u javnosti, već se radi o najmu kojega je sklapao NK Zadar, ali uz odobrenje Grada Zadra koji je vlasnik stadiona i rasvjetnih stupova, rekao je Ćustić.

U Mjesnom odboru Stanovi potpisivala se prošle godine i peticija građana zbog baznih stanica na stadionu. NK Zadar i Grad Zadar kao vlasnik stadiona nisu odgovorili građanima na peticiju niti su ograničili rad teleoperatera.
I mi smo poslali u dva navrata pitanja Ministarstvu zdravlja. Pitali smo ih jesu li odobrili postavljanje tri bazne stanice na istom prostoru stadiona NK Zadra u Zadru i koliko iznose zračenja s te tri bazne stanice na okolno stanovništvo? S obzirom da se u neposrednoj blizini nalaze škole i vrtići, a djeca svakodnevno treniraju na pomoćnim terenima, je li postavljanje toliko baznih stanica na toj lokaciji primjereno i dopušteno? Ukoliko nije, hoće li poduzeti mjere da zaštitite stanovništvo, pogotovo djecu, od zračenja tri bazne stanice na jednom prostoru?

Nismo dobili odgovor.

Upit smo poslali i T-Com-u, koju su novu baznu stanicu postavili prošloga tjedna, mada im ugovor za postojeće ističe u rujnu ove godine. Pitali smo ih radi li se o novoj 5G tehnologiji, tko im je dao odobrenja za postavljanje novih baznih stanica, koliko iznose zračenja, je li Ministarstvo zdravstva odobrilo postavljanje novih baznih stanica na prostoru stadiona NK Zadra u Zadru, tko su radnici koji su postavljali bazne stanice, zašto su došli kombijem sa starim kosovskim reg. oznakama, ostaju li i dosadašnje bazne stanice 3G i 4G na rasvjetnim stupovima stadiona NK Zadra?

Nismo dobili odgovor.

To i ne čudi jer prema informacijama Udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja koja se ozbiljno bavi ovom problematikom i ima registar svih prijavljenih baznih stanica kod nas, Hrvatska je jedna od samo četiri zemlje u Europi (uz Rumunjsku, Slovačku i Portugal) u kojoj nije obavezna javna rasprava, pa čak ni informiranje lokalne zajednice o lokacijama za bazne stanice mobilne telefonije. Primjerice, javna rasprava je zakonska obveza i u Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji. Za razliku od velike većine drugih Europljana, naši građani tako nemaju nikakvu mogućnost utjecaja na lokacije antenskih stupova, kako direktnog, tako ni indirektnog, kroz organe lokalne uprave. Hrvatska je također jedina zemlja u Europi u kojoj se antenski stupovi na tlu i antene na krovovima postavljaju bez građevinske i lokacijske dozvole.

Direktor NK Zadra Svetko Ćustić rekao je u zadnjem razgovoru da osobno ne bi produžio ugovore teleopraterima koji ističu koncem ove godine, ali da će o tome odlučivati Grad Zadar kao vlasnik stadiona. Ćustić nam ipak nije želio pokazati ugovore i dokumentaciju o baznim stanicama, a Grad Zadar se do sad nije niti jednom oglasio o ovom pitanju, unatoč tomu što su građani potpisivali peticiju kojom tražu uklanjanje odašiljača iznad glava.

Sve to za – 20 tisuća kuna mjesečno. Je li zdravlje građana vrijedno tog novca?

 


Granice dozvoljenog zračenja u Hrvatskoj baziraju se na preporukama Međunarodne komisije za zaštiti od neionizirajućeg zračenja ICNIRP GUIDELINESS iz 1998.g i u segmentu frekvencija koje koriste mobilne tehnologije, za područje izloženosti opće populacije, nisu nikad revidirane. Ministarstvo zdravstva Hrvatske smatra da je time što se u Hrvatskoj koriste nešto niže granice od maksimalno dopuštenih iz ICNIRP GUIDELINESS 1998, a bez korištenja ikakvih drugih strategija zaštite, učinjeno dovoljno za zaštitu zdravlja te da ne treba ništa drugo poduzimati. Prema podacima iz nacionalnog registra za rak, u uskom periodu 1998-2001 došlo je do znatnog porasta pobola od raka (25 posto) kao i porasta mortaliteta od 30 posto.
 

 

Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja Ministarstva zdravlja RH razlikuje samo područja povećane osjetljivosti sa strožim granicama i javne površine, na kojima je dopušteno višestruko veće zračenje. Ako se usporede granice za Pariz i Beč (0,01W/m2), s granicama za javne površine iz Pravilnika Ministarstva zdravstva, (8,9W/m2), vidljivo je da je na javnim površinama hrvatskih gradova dopušteno 890 PUTA veće zračenje nego u Parizu i Beču.
18. travanj 2024 03:54