StoryEditorOCM
4 kantunaUTRKE NE JENJAVAJU

Iz prometa isključeno još 15 "nabrijanih" vozila, a zabilježeno i 56 dojava o brzim vožnjama na području Zadarske županije!

Piše Božana Sviličić
8. lipnja 2020. - 22:30
Pri izljetanju automobila sa prometnice na Liburnskoj obali u more, smrtno je stradalo čak troje mladih Zadranina.Luka Gerlanc/Cropix

Od kada je zadarska policija krenula u izravan obračun s noćnim utrkama, te na gradskim ulicama u samo jednom vikendu zaplijenila deset automobila i jedan motocikl zbog preinaka koje su ta vozila pretvorila u bolide na cesti, do 22. svibnja iz prometa je isključeno još 15 takvih vozila.

Zabilježeno je I još 56 dojava o brzim vožnjama na području Zadarske županije, što znači da “utrke” koje su zbog praznih ulica eskalirale tijekom pandemije koronavirusa na zadarskom području i dalje ne jenjavaju.

- Riječ je 13 takvih osobnih vozila i dva motocikla. Od 5. svibnja do 2. lipnja Policijska uprava zadarska zaprimila je 56 dojava o brzim vožnjama na području Zadarske županije, koje se odnose na dnevne i noćne sate - navodi Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske koja je u rigoroznu akciju krenula nakon tragedije na Istarskoj obali u Zadru u kojoj je četvero mladih sletjelo Audijem A6 u more. Trojica su mladića poginula, a iako je policija ustvrdila da se nije radilo o utrci, velika brzina, mladost i snažni automobil kumovali su strašnoj nesreći.

- Policijski službenici su postupali po svakoj od navedenih dojava, i to izlaskom na prometnicu na koje se odnosila dojava, te kod svih dojava kod kojih su bili poznati podaci o vozilu su pozivani vlasnici sa ciljem utvrđivanja vozača i njihovim eventualnim sankcioniranjem sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Kroz navedena postupanje po dojavama građana evidentirano je 30 vozača koji su upravljali vozilom za vrijeme dojave. Sukladno zakonskim ovlastima, policija je za pet vozača podnijela odgovarajuće prekršajne prijave, 11 vozača je upozoreno, dok je postupak u tijeku za još 14 vozača – kaže Grbin.

Samo kroz dva dana, u periodu od 15. do 17. svibnja vlasnicima su privremeno oduzeta tri BMW-a (dva zadarskih i jedan splitskih tablica), dva Fiata te po jedan Alfa Romeo, VW Passat, Honda Civic, Opel Vectra, VW Golf i motocikl marke Suzuki. Dan kasnije sa zadarskih ulica uklonjen je i Ferrari u vlasništvu 26-godišnjaka iz Zadra. Sva su vozila imala tehničke preinake koje ne odgovaraju izvornoj specifikaciji vozila, osim Ferrarija koji je istog dana vraćen vlasniku.

- Navedena aktivnost se i nadalje provodi kontinuirano, pa je tako u razdoblju od 15. do 22. svibnja iz prometa isključeno 15 motornih vozila zbog tehničkih neispravnosti, od čega 13 osobnih vozila i dva motocikla – navodi glasnogovornica zadarske policije.

image
Prometna nesreća
Zadarski.hr

U sklopu procedure sva su navedena vozila pod pratnjom policije prepraćena na stanicu za tehnički pregled, gdje su obavljeni izvanredni tehnički pregledi o trošku vlasnika, te su utvrđene neispravnosti zbog kojih su im oduzete registarske pločice i prometne dozvole, te izrečene novčane kazne.

- Vlasnici vozila su imali rok od 15 dana za otklanjanje nedostataka na vozilima kako bi bez naknade ponovno pristupili izvanrednom tehničkom pregledu. Kod pristupanja izvanrednom tehničkom pregledu, nakon roka od 15 dana, vlasnici moraju ponovno snositi trošak za taj postupak – kažu u policiji.

Za većinu dijelova potrebnih za sastavljanje jednog takvog “nabrijanog” vozila najčešće se koriste oni rabljeni, odnosno dijelovi sa drugih jačih vozila. Kako navode u stanicama za Tehnički pregled vraćanje takvih automobila u prvobitno stanje je “zahtjevan” posao jer u njih vlasnici za utrke ugrađuju sve “novo” od motora, mijenjača, auspuha do katalizatora zraka.

Nakon što nadzornici stanice za tehnički pregled utvrde neispravnosti na vozilu, vlasniku vozila se daje propisani rok od 15 dana da vozilo dovede u tehnički ispravno stanje.

19. travanj 2024 19:20