StoryEditorOCM
4 kantunaUHIĆENJE DILERA

Heroin je od početka godine ubio trojicu Zadrana. Kod Paravinje pronađeno kilo ‘bijelog‘, a Antonović u pokušaju bijega autom udario policajca!

Piše Božana Sviličić
16. srpnja 2020. - 14:24

U novoj akciji zadarska policija zaplijenila je više od kilograma heroina čija ulična vrijednost doseže iznos od 450 tisuća kuna. Smatra se da je heroin na zadarsko područje stigao iz država u istočnom okruženju Hrvatske. U potjeri za dilerima teže je ozlijeđen policajac, a uhićeni su Zadrani Boris Paravinja (32) i Alen Antonović (48) koji su od ranije poznati policiji zbog kaznenih djela vezanih uz zlouporabu opojnih droga.

S konzumacijom droge se povezuje i smrt 40-godisnjeg M. P. koji je dan ranije pronađen mrtav u stanu u Zadru. To je već treći slučaj predoziranja ove godine.

- U ovom kriminalističkom istraživanju pronađeno je i oduzeto ukupno 1 043,2 grama heroina i 34,6 grama kokaina, a ukupna vrijednost oduzete droge procjenjuje se na više od 450.000 kuna. Pogubnost konzumacije droge najbolje oslikava i jučerašnji slučaj pronalaska mrtvog tijela 40-godišnjaka sa zadarskog područja, a čija smrt se povezuje s konzumacijom droge - rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare u sjedištu PU zadarske u četvrtak voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić.

Po nalogu Županijskog državnog odvjetništva provest će se obdukcija i vještačenja radi točnog uzroka smrti 40-godišnjaka. U tijeku je kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjim vlasnikom stana u kojem je pronađen preminuli, kao i nad 34–godišnjakinjom koja se nalazila u njihovom društvu.

- Ova droga nije najveće čistoće ali je zasigurno jedna od čistijih koje se raspačavaju i konzumiraju. Može se dogoditi da količina ili aktivna tvar uzrokuje smrt kod konzumenata - rekao je Mršić.

Ovo je 72. kriminalističko istraživanje koje je zadarska policija od početka godine odradila u suzbijanju zlouporabe opojnih droga na zadarskom području.

- Imamo kvalitetan i dobar policijski kadar što je zalog u daljnjoj borbi protiv zluporabe opojnih droga. Naš rad rezultira i mi ćemo u tome i dalje biti uporni – poručio je načelnik PU zadarske Anton Dražina.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je, naime, da je 32-godišnjak radi daljnje preprodaje i ilegalne zarade nabavio veću količinu heroina koji je na zadarskom narkotržištu posredstvom 48-godišnjaka, distribuirao niže rangiranim dilerima i konzumentima. Uhvaćen je u utorak oko 14 sati na gradskom predjelu Brodarica u trenutku dok je 48-godišnjaku koji je bio u automobilu sa motora predao paketić s heroinom. Policija je zaustavila 48-godišnjaka, no on se oglušio o policijske naredbe, nakon čega je naglo startao automobil kojim je odbacio policajca nakon čega je udario i u drugo policijsko vozilo s kojim mu je zapriječen bijeg. Ubrzo je uhićen na mjestu događaja uz uporabu sredstava prisile.

- Policijski službenik je radi zadobivenih tjelesnih povreda zadržan na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Zadar, a na oba vozila nastupila je materijalna šteta. Naknadnom pretragom osumnjičenikovog vozila pronađen je paketić s 32,1 grama heroina, a iz torbice je dragovoljno izručio dva paketića s 0,5 i 0,6 grama heroina kao i novčani iznos od 3.900 kuna. Odmah potom na adresi prebivališta uhićen je i 32-godišnjak koji je pri tom pokušao odbaciti paketić s dva grama kokaina - rekao je Mršić.

Pretragom stana 32-godišnjaka pronađeno je 1003, 6 grama heroina, 32,6 grama kokaina, 40 grama bijele praškaste tvari za miješanje s drogom radi povećanja mase, digitalna vaga za precizno mjerenje i novčani iznos od 8.000 tisuća kuna pribavljenih preprodajom droge. U stanu 48-godišnjaka pronađeno je i oduzeto 6,5 grama heroina i tri bočice metadonske otopine.

Osnovano se sumnja da je 48-godišnjak od 20. lipnja do 14. srpnja ove godine, 48-godišnjak, radi preprodaje konzumentima i sitnim preprodavačima, te radi ilegalne zarade od 32-godišnjaka, preuzeo minimalno 520 grama heroina i šest grama kokaina, tako što je u minimalno 16 navrata na različitim lokacijama u Zadru, preuzimao heroin u količinama od 30 do 50 grama, a kojeg bi potom raspizavao i dalje preprodavao.

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja obojici je određen istražni zatvor, te je protiv njih podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama a protiv 48-godišnjaka i zbog kaznenog djela prisile prema službenoj osobi.

24. travanj 2024 01:25