StoryEditorOCM
4 kantunaTRIJUMF HADEZEA

Ipak smo pronašli jednu općinu u Zadarskoj županiji u kojoj HDZ nije pobijedio! A evo i kako izgleda potpuni potop Pupića Bakrača i Rubeše...

Piše Lada Burčul
6. srpnja 2020. - 19:17

U IX. Izbornoj jedinici, gdje su utvrđena čak 4572 nevažeća glasačka listića, 47,5 posto glasova odnio je HDZ (osam mandata), Restart koalicija 17,2 posto (tri mandata), Škorina lista 12 posto (dva mandata), a MOST deset posto glasova (jedan mandat).

U Zadarskoj županiji HDZ je odnio uvjerljivu pobjedu u svih šest gradova, osvojivši svugdje preko 40 posto glasova, no zanimljivo je da je najmanje glasova dobio u Zadru (41 posto ili 10.972 glasa). No i to je relativno, jer prema postotku ispada da je HDZ u Zadarskoj županiji najjači u Obrovcu gdje je osvojio 52 posto glasova, a radi se o brojci od svega 733 glasača.

Kerumova lista je u našoj Izbornoj jedinici potpuni gubitnik sa jedan posto glasova, a Mladen Grdović se dobro obrukao na Kerumovoj listi u X. Izbornoj jedinici, gdje je Kerum dobio 2.706 glasova, a Grdović – 364.

Iako se baratalo informacijom da je HDZ u Zadarskoj županiji pobijedio u svim jedinicama lokalne samouprave - šest gradova i 28 općina, ipak je u jednoj jedinoj općini pobjedu odnijela SDP-ova koalicija. Radi se o Kukljici, mjestu na otoku Ugljanu, gdje je Restart dobio 37,2 posto glasova, a HDZ 26,7 posto. Postotci su takvi, iako se radi o malom broju birača: Restart je dobio 138 glasova, a HDZ 99. Od 99 glasova za HDZ, Božidar Kalmeta je u Kukljici dobio 55 glasova, a ostali kandidati tek pokoji.

Sve ostale općine u Zadarskoj županiji „pomeo“ je HDZ – najviše glasova dobio je u Škabrnji (72,8 posto), a preko 60 posto dobio je u općinama Zemunik, Poličnik, Ražanac, Bibinje, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Polača i Jasenice. Od 645 glasova birača, koliko je HDZ dobio u općini Jasenice, čak 213 dobio je aktualni zadarski gradski vijećnik Rade Šimičević.

Preko 50 posto glasova HDZ je osvojio i u Gračacu, Galovcu, Pakoštanima, Posedarju, Povljani, Stankovcima, Privlaci, Sv. Filipu i Jakovu, Sukošanu i Starigradu.

U premoćnoj pobjedi HDZ-a u Zadarskoj županiji na ovim izborima izlaznost je bila najniža u Gračacu (23,6 posto), a najveća u Povljani (54 posto).

Potop Pupića Bakrača i Ante Rubeše

„Potop“ su na izborima doživjela i dva najisturenija i najbučnija člana stranke Akcija mladih – Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša kandidirali su se na Nezavisnoj listi Stipe Petrine, u koaliciji s pet stranaka, a u nekim izbornim jedinicama i sa više stranaka.

Pupić Bakrač je u „svojoj“, IX Izbornoj jedinici, dobio 181 glas, a Rubeša 232.

U Primoštenu, gdje je Stipe Petrina načelnik, ova je lista pobijedila. No Pupić Bakrač je tamo dobio nula glasova, a Rubeša također niti jedan.

Tko ide u Sabor

S izbornih lista u IX izbornoj jedinici u Sabor  ili Vladu odlazi najmanje petoro Zadrana. S HDZ-ove liste to su Božidar Kalmeta, Grozdana Perić, Rade Šimićević, Josip Bilaver te vrlo vjerojatno i Nikolina Baradić ukoliko se lista bude pomicala zbog odlazaka nekih kandidata u izvršnu vlast. Iako je bio posljednji na listi, Božidar Kalmeta osvojio je najviše preferencijalnih glasova, točno 15.975.

Za razliku od Kalmete, drugi zadarski zastupnici s liste HDZ-a dobili su puno manje preferencijalnih glasova. Nikolina Baradić na 11. mjestu dobila je najmanje preferencijalnih glasova na listi, svega 0,7 posto, Grozdana Perić, koja je bila druga na listi osvojila je 1,12 posto, Rade Šimičević 1,49 posto, a Josip Bilaver 2,24.

S RESTART liste u Sabor po prvi put ide Renata Sabljar Dračevac, i to s drugog mjesta na listi. Ona je upisala 7,74 posto preferencijalnih glasova. Ova je lista u IX izbornoj jedinici osvojila svega tri mandata.

Domovinski pokret u IX Izbornoj ima dva zastupnika, Šibenčanina Hrvoja Zekanovića i Karolinu Vidović Krišto. Oboje su osvojili dosta preferencijalnih glasova,  između 24 i 26 posto. Međutim, uvjerljivo najveći broj preferencijalnih glasova s liste MOST-a, 53,27, dobio je Miro Bulj

(avš)

23. travanj 2024 12:29