StoryEditorOCM
4 kantunaSPAS U ZADNJI ČAS

Ingrid Antičević Marinović odgodila ovrhu nad zadarskom Tvornicom kruha

Piše B.S.
24. veljače 2017. - 20:55
8296950

Zbog mogućeg stečaja, te gubitka radnih mjesta za 194 radnika, Vijeće Ustavnog suda RH kojim je predsjedala sutkinja Ingrid Antičević Marinović, privremeno je odgodilo 4.5 milijuna tešku ovrhu Ministarstva financija nad Tvornicom kruha u Zadru.
Riječ je o kaznenim trošarinama koje su došle na naplatu nakon postupka za nezakonitu trgovine plinskim uljem u kojoj je policija još 2004. godine uhvatila sada bivše čelnike Tvornice. Istragom je, naime, utvrđeno da su od 2010. do 2012. godine, neovlašteno i protivno carinskim propisima prodali dio plinskog ulja nabavljenog za potrebe proizvodnje.

- Ustavni sud je ocijenio da u konkretnom slučaju zbog prisilne ovrhe nije moguće isključiti nastanak nenadoknadive štete za Tvornicu kruha Zadar, s obzirom da joj zbog ovrhe prijeti mogućnost stečaja i prestanka poslovanja odnosno time i gubitak radnih mjesta za 194 radnika. Stajalište je Ustavnog suda da je zaštita radnih mjesta nedvojbeno sukladna javnom interesu i da odgoda ovrhe nikome ne nanosi štetu – navodi se u obrazloženju Vijeća Ustavnog suda RH kojeg potpisuje Ingrid Antičević Marinović.


Prema tom rješenju, privremena odgoda ovrhe trajat će sve do donošenja odluke Ustavnog suda o ustavnoj tužbi kojeg je Tvornica kruha Zadar podnijela protiv presude Visokog upravnog suda RH. Tražeći poništenje rješenja Ministarstva financija, Tvornica kruha Zadar, koju zastupa odvjetnik Šime Ninčević, podnijela je ustavnu tužbu protiv presude Visokog upravnog suda RH od 5. listopada 2016., kojom je odbijena njezina žalba i potvrđena presuda Upravnog suda u Splitu. Tom je presudom zadarska tvornica dužna platiti trošarinu na energente u iznosu od 3.227.462,50 kuna za 2010. i 2011. te za razdoblje od 1. siječnja do 4. srpnja 2012. godine, zajedno sa zakonskim zateznim kamatama, koje su na dan donošenja presude Visokog upravnog suda dosegle iznos od 4.546.669,95 kuna. Tvornica kruha u žalbi je navela kako o njezinom poslovanju egzistencijalno ovise 194 radnika koje zapošljava, kao i članovi njihovih obitelji. Ukazala je također na znatni gubitak kojeg bi prestankom poslovanja takvog gospodarskog subjekta trpio državni proračun.

19. travanj 2024 01:03