StoryEditorOCM
4 kantunaA KAO ŽENE TROŠE...

HDZ-ov državni tajnik u Ministarstvu kulture ‘peglao‘ karticu NP ‘Paklenica‘, a troškove mora platiti njegova nasljednica!

Piše Piše Božana Sviličić
13. siječnja 2021. - 17:57

Uz to što joj je odlukom Vrhovnog suda RH ovih dana potvrđena uvjetna zatvorska kazna osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, bivša ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica Josipa Marasović mora platiti i ono što je službenom karticom 'ispeglao' njen prethodnik Zoran Šikić nakon što je iz Uprave parka prešao na funkciju HDZ-ovog državnog tajnika u Ministarstvo kulture.
- Sud prvog stupnja je, glede odlučnih činjenica, označio jasne i logične razloge na kojima se zasniva izreka presude. Isto tako, sud je označio dokaze na temelju kojih proizlazi zaključak da je optuženica počinila kazneno djelo, kako je to i navedeno u izreci pobijane presude, a potom je obrazložio na osnovu kojih odlučnih činjenica je to zaključio-navodi se u obrazloženju Vrhovnog suda RH.

Iako je prvotno u ovom slučaju bio optužen i Šikić, zadarsko tužiteljstvo je iznenada odustalo od njegovog progona držeći kako nije bio svjestan da nezakonito koristi službenu karticu parka, te da je zapravo svemu kriva Marasović jer mu je ona trebala ugasiti karticu, petnaest dana nakon što je od njega pruzela mjesto ravnateljice parka 5. travnja 2005.
Nakon odlaska s mjesta ravnatelja Šikić karticu nije vratio u roku od deset dana nakon raskida radnog odnosa, već ju je koristio za plaćanje računa u benzinskim postajama, prodavaonicama, te raznim ugostiteljskim objektima. Karticu parka koristio je i za sufinanciranje vlastite doktorske disertacije.
Marasović od Šikića nije tražila povrat kartice, te je potpisivala dokumente vezane uz sufinanciranje njegova doktorata. Utvrđeno je da mu je u tri navrata platila po osam tisuća kuna s računa parka iako više nije bio zaposlenik te ustanove. Šikić je “ispeglao” ukupno 57.246,94 kune, a ukupna šteta koja je nastala procijenjena je na 81.246,94 kune.

Iako se Marasović žalila na presudu kojom je samo ona kažnjena tvrdeći kako nije počinjena nikakva šteta, te da je trošak koji je Šikić ostvario na kreditnoj kartici, bio opravdan trošak reprezentacije, sud joj nije prihvatio žalbu.
Utvrđeno je da je povrijedila dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa, te prouzročila štetu Nacionalnom parku Paklenica o čijim se imovinskim interesima bila dužna brinuti. Iako je Marasović dodatno navela kako Šikićev radni odnos u parku nije prestao u vrijeme kada je 'peglao' karticu, na sudu je utvrđeno kako je Šikić sva svoja prava iz radnog odnosa ostvarivao na novom radnom mjestu u Ministarstvu kulture, a ne u Javnoj ustanovi Nacionalni park Paklenica.

Šikić je, prema sudu, imao samo pravo povratka na posao u Nacionalni park, dok je isključeno da je ostala prava iz radnog odnosa mogao ostvarivati, istovremeno u Nacionalnom parku i u Ministarstvu kulture.
Iako je zadarsko tužiteljstvo na koncu svega Marasović 'džentlmenski' punudilo da se iznos od 81.246,94 kuna koje je 'ispeglao' ipak oduzme Šikiću, Vrhovni sud je i to odbio.

23. travanj 2024 12:00