StoryEditorOCM
4 kantunaBOLESNA HITNA POMOĆ

HDZ je poručio NHR-u: izaberete li Ivicu Erlića za ravnatelja, Upravno vijeće će biti raspušteno! Izabrali su ga, UV još nije raspušteno...

Piše Predrag Opačić
5. ožujka 2020. - 21:34

Izbor Ivice Erlića za ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije uskovitlao je odnose između vladajućeg HDZ-a i NHR-a kao njihovog „malog” koalicijskog partnera s desnice. Paradoks je u tome što su se oko novog ravnatelja „potukle” dvije stranke čije je iskaznice Erlić imao u džepu.
Tko je Ivica Erlić?

Taj diplomirani ekonomist je dugo godina bio lojalan član HDZ-a, bez čega nikada ne bi ni bio postavljen za direktora benkovačkog komunalnog poduzeća „Benković”. Da je njegova direktorska karijera završena postalo je jasno kada je početkom 2018. godine benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić izjavio da u „Benkoviću” ima „puno problema i stvari se moraju popraviti”, te da se „tvrtku mora posložiti na puno bolji i kvalitetniji način”. Uslijedio je natječaj i Erlić je postao prošlost.
Međutim, nema nikakve dileme da je Erlićeva eliminacija iz „Benkovića” bila motivirana i činjenicom da je u velikom rascjepu u benkovačkom HDZ-u stao na stranu dogradonačelničkog dvojca, Frane Tokića i Svemira Vrsaljka koji su napustili stranku i na lokalne izbore izašli s nezavisnom listom. Erlić ih je podržavao posve tiho, na opreznoj distanci i bez javnog deklariranja, ali mu na koncu, nakon što su Tokić i Vrsaljko izgubili izbore, ni to nije pomoglo. A onda se taj bivši HDZ-ovac približio NHR-u i „direktorsku poziciju s iskaznicom HDZ-a” zamijenio „ravnateljskom pozicijom s iskaznicom NHR-a”.

U neprekidnoj napetosti između HDZ-a i NHR-a nitko se nikada nije usudio javno progovoriti o kvaliteti odnosa među koalicijskim partnerima. U HDZ-u su mislili da imaju posla s nečuveno talentiranim, ali i nezajažljivim političkim trgovcima koji su uspjeli naplatiti svaki dan koaliranja i izboriti se za neproporcionalno velik broj radnih mjesta, upravnih i nadzornih odbora, direktorskih i ravnateljskih funkcija. S druge strane, „politička matematika” NHR-a upozoravala ih je da su svi „mali partneri” HDZ-a na kraju mandata nestali, pa su „betonirali” svojih nekoliko ruku na koje je HDZ računao radi osiguravanja stabilne većine u Županijskoj skupštini. Zato su NHR-ovci sebi često mogli dopustiti „prljavu igru” i „zatezanje konopca” prema HDZ-u.

Dakle, nitko u toj koaliciji nije iskreno vjerovao onome drugome, a problem s ponašanjem NHR-a je u tome što su u pogon pustili svoj „mali model” iste one političke pragme koju je patentirao HDZ i desetljećima ga razvijao kao „veliki model”, primjerice u Općoj bolnici Zadar. Samo je NHR-ovo preuzimanje i nadograđivanje tog sustava gramzive političke podobnosti moglo dovesti do toga da Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije (ali i neke druge županijske ustanove i poduzeća!) odjednom budu preplavljene ljudima iz NHR-a do te mjere da HDZ sada mora priznati da je izgubio kontrolu.

Upravo se ta „bolest” dogodila Zavodu za hitnu medicinu. Nakon što su tamo zaposlili poveći broj svojih ljudi, NHR je zadobio i funkcionalnu kontrolu nad tri od pet članova Upravnog vijeća, a HDZ je ostao kratkih rukava sa svoja dva. Iz vrha Zadarske županije je pred izbor ravnatelja otišlo ozbiljno upozorenje: izaberete li Erlića, Upravno vijeće će istog dana biti raspušteno!
Zasad se čini da je ta prijetnja bila pucanj u prazno: NHR je Erlića izabrao, a župan Božidar Longin nije raspustio Upravno vijeće ni istog ni narednih nekoliko dana! Umjesto toga, HDZ-u je za petak zakazao sastanak na kojemu bi po tko zna koji put trebalo ozbiljno razmotriti odnose između „velikog” i „malog” koalicijskog partnera.
Sigurno je jedino to da nitko neće odbaciti svoj model ponašanja, bio on „mali” ili „veliki”.

Kutija na čekanju?

Očekivalo se da će Upravno vijeće Županijske uprave za ceste izabrati Branka Kutiju za novog ravnatelja. Umjesto toga, predsjednik UV-a Željko Dilber ustvrdio je da su stigle dvije prijave i da će UV s obojicom kandidata obaviti razgovor i to u ponedjeljak.
Time je Dilber demantirao neslužbene informacije po kojima se izbor zakomplicirao jer se na sjednici UV-a nisu pojavila dva člana iz NHR-a, a jedan od preostala tri člana UV-a navodno nije član HDZ-a, pa nije želio biti jezičac na vagi koji bi presudio u izboru ravnatelja prepuštajući da se o tome dogovore koalicijski partneri.

19. travanj 2024 05:44