StoryEditorOCM
4 kantunaMALO SE ZALETIO...

Gradonačelnik Dukić proziva Gunjevića i Pleslića za visinu bruto primanja, a tri direktora gradskih tvrtki imaju veće plaće od njih! Evo o kome se radi...

Piše Iva Ivanac
4. kolovoza 2022. - 21:57

Postoji jedan dokument od kojeg se političarima i dužnosnicima gaće tresu, znoje dlanovi i podižu dlake. Na spomen tog dokumenta ruke im zadrhte, oči se lagano zaklope pa tiho opletu 'Zdravo Mariju' i 'Oče naš' kako nikada, nedajbože, ne bi postali njegove žrtve. 

Riječ je o njenom veličanstvu - imovinskoj kartici.

Rušila je ona mnoge visoke dužnosnike, bila zlatno oružje oporbenih političara, a još više novinara koji su sa strašću provjeravali jesu li političari u svoje kartice upisivali vile, stanove, automobile, polja i pašnjake...

Sve u svemu, imovinska kartica otkriva mnoge stvari o dužnosnicima kao na primjer gdje su sve radili i gdje rade, kakav im je bračni status, imaju li djece, koliko nekretnina i pokretnina, ali i koliki im je iznos plaće, bruto i neto, da ne bi bilo zabune.

A upravo je bruto plaća gradonačelniku Dukiću omiljen izraz posljednjih dana kada je u pitanju Košarkaški klub Zadar. Na posljednjem gradonačelnikovom kolegiju, Dukić se obrušio na čelne ljude KK Zadra. Govorio je kako samo kukaju i plaču, a najviše mu je zasmetalo što nisu poštivali njegovu odluku o maksimalnom iznosu mjesečne bruto plaće direktora trgovačkih društava, koja iznosi 14.750 kuna.

Naredio je svom pročelniku za financije Ivanu Mijoloviću da na bijelom platnu, uz pomoć projektora, prikaže odluku na kojoj su redom nabrojena gradska poduzeća: Liburnija, Vodovod, Čistoća, EKO, Odvodnja, ŠC Višnjik, Inovativni Zadar, Nasadi, Obala i Lučice, Tržnica Zadar i na kraju KK Zadar, u kojoj je naglašeno kako minuli rad i troškovi prijevoza ne ulaze u bruto iznos od 14.750 kuna!

image

Direktor David Gunjević i predsjednik NO Ante Rubeša

Jure Miskovic/Cropix

Pjenio se Dukić govoreći kako direktor David Gunjević i sportski direktor Denis Pleslić to ne mogu napraviti, zatražio je od njih da preuzmu odgovornost i naredio da svoje bruto plaće moraju uskladiti s njegovom odlukom.

U svom pomalo uznemirnom izlaganju što su se košarkaši oteli kontroli Dukić sigurno nije pomislio da su direktori gradskih tvrtki dužni objaviti svoje imovinske kartice i da se one nalaze na službenoj stranici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, što baš i nije slučaj kada je u pitanju odluka o maksimalnom iznosu bruto plaća iz 27. srpnja 2020. godine na koju se on poziva, jer je nju nemoguće naći među odlukama gradonačelnika na stranicama gradske uprave. No, nema veze.

Bitno da se na stranicama Povjerenstva nalaze bar neke imovinske kartice direktora zadarskih gradskih tvrtki, a i njihove plaće, kao što su Josip Krnčević (Nasadi), Grgo Peronja (Odvodnja), Eduard Duka (Obala i lučice), Alan Kociper (Inovativni Zadar) i Dino Perović (Eko).

Nadamo se da će nakon ovih naših redaka gradonačelnik Branko Dukić sazvati još jedan javni kolegij na kojem će se istim stavom i tonom obrušiti na Peronju, Kocipera i Krnčevića. Zašto, pitate se.

Pa zato što u njihovim imovinskim karticama stoji da bruto plaća Peronje iznosi 20.172,54 (neto: 14.197,23 ), Kocipera 17.165,15 (neto: 12.131,92) i Krnčevićeva 15.487,52 kuna (neto: 10.983,91).

image

Grgo Peronja, direktor Odvodnje
 

Jure Miskovic/Cropix

Vjerujemo kako će isto tako pohvaliti direktora tvrtke EKO Dina Perovića i istaknuti za primjer kako se nešto "može kad se hoće" jer njegova bruto plaća iznosi točno onoliko kolika je maksimalna dozvoljena, ali i u čudu gledati karticu Eduarda Duke iz Obala i Lučica i pokušati zbrojiti kako je s 13.215 kuna bruto došao do 91 tisuće kuna neto iznosa plaće, kako se, vjerojatno greškom, navodi u imovinskoj kartici tog dužnosnika.

Gradonačelnik Dukić ipak se malo posuo pepelom nakon što je portal Zadarski.hr napisao kako su u osnovici troškovi plaća sadašnjih direktora u klubu manji od troškova prijašnjih direktora. U cijelu priču se upleo i otac direktora KK Zadra, Nebojša Gunjević, koji je objavio na što bi Dukić, zapravo, u Zadru trebao skrenuti pozornost.

U četvrtak je Dukić poslao novo priopćenje upadljivo miroljubivijeg tona prema direktoru Gunjeviću. Naglasio je kako nema ništa protiv direktora već da je cijelu stvar skrivio i zakuhao predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar Ante Rubeša.

Možda je Dukić snizio ton jer mu je netko šapnuo: „Čovječe, imovinske kartice direktora gradskih tvrtki su javne! Što ako netko bude išao gledati kolike su njihove bruto plaće?”

25. travanj 2024 07:19