StoryEditorOCM
4 kantunaPOTOP REBALANSA?

Evo što je gradonačelnik Branko Dukić napisao u pismu namjere za kupnju bazenske školjke i na što se obvezao prema talijanskoj tvrtci...

Piše Iva Ivanac
11. studenog 2022. - 15:00

Prava drama odvijala se u četvrtak poslijepodne u gradskoj upravi jer je na tapetu bio hitni sastanak izvršne vlasti s predsjednikom gradske organizacije SDP-a Danielom Radetom, sazvan jer se u jednom trenutku uvelike poljuljalo prethodno dogovoreno izglasavanje rebalansa proračuna. Saznavši da je kroz rebalans proračuna, koji se na Gradskom vijeću treba naći u utorak, moguća kupnja bazenske školjke u kojoj su Barakude nedavno osvojile europsko zlatu u Splitu, HDZ-u se upalila crvena lampica jer takvo što uopće nisu prezentirali na nekoliko sastanaka održanih na temu rebalansa i proračuna za iduću godinu.

No, iako je postojala jasna namjera Grada Zadra, a kasnije ćete pročitati i zašto, sredstva za financiranje nabavke bazenske školjke su u četvrtak u kasnim poslijepodnevnim satima, barem što se tiče ove godine, pala u vodu.

Nakon što je objavljena informacija da je kroz rebalans proračuna i stavku UO za prostorno uređenje i graditeljstvo, koja bi u iznosu od 2,3 milijuna kuna trebala otići Višnjiku, moguća kupnja bazenske školjke, užarili su se novinarski telefoni. Iz Grada su odjednom tvrdili kako ta sredstva nikada nisu bila namijenjena za bazen i "tko zna kada će se bazen realizirati".

Onda su brže bolje sazvali novi hitni sastanak pozvavši Radetu kako bi ga uvjerili da tih 2,3 milijuna kuna nisu predviđena za kupnju bazenske školjke i da se ta nabavka u ovoj proračunskoj godini sigurno neće realizirati. HDZ je Radeti naveo da je 2,3 milijuna namijenjeno za obnovljive izvore energije i polivalentnu dvoranu kao što to piše u Izmjenama i dopunama proračuna za 2022. godinu. Na koncu nam je u petak iz gradske uprave potvrđeno da "u ovogodišnjem proračunu nikakva sredstva nisu planirana za nabavku bazenske školjke".

Međutim, upravo bi to moglo dodatno koštati zadarske porezne obveznike! Jer, ako Grad do kraja studenog ne uplati dio sredstava za bazensku školjku, građani će umjesto pet milijuna kuna koliko bi ga ukupno trebali platiti, u dogledno vrijeme kada se Grad u konačnici odluči na takvu investiciju, platiti tko zna koliko milijuna kuna više. Cifra "odgođene" nabavke bazena bi, s obzirom na drastično povećanje cijena, mogla biti i veća od 12 milijuna kuna koliko je plaćen prije Europskog prvenstva održanog u Splitu.

Zanimljivo je i kako su mediji posljednja dva mjeseca objavili nekoliko tekstova u kojima su komunicirali da bi bazenska školjka iz Splita do kraja godine trebala stići u Zadar i to sve na temelju informacija koje su im stizale iz gradske uprave. U tekstovima se pisalo i kako bi u ovoj godini do kraja listopada trebalo platiti ugradnju bazena u iznosu od dva milijuna kuna, a u idućoj godini tri milijuna Hrvatskom vaterpolo savezu. Nakon objave tih tekstova apsolutno nitko nije demantirao medije i kazao im kako takve informacije nisu istinite i kako nije točno da će se u ovoj godini platiti ugradnja bazenske školjke.

Mediji su početkom listopada pisali i kako je Grad Zadar HVS-u uputio pismo namjere za otkup bazena. Upravo pismo namjere, s potpisom gradonačelnika Branka Dukića, odaje da su gradske vlasti, unatoč tome što su četvrtak uvjeravali medije da sredstva nisu za kupnju bazenske školjke i što su Radeti govorili kako se to neće odraditi u ovoj godini, itekako namjeravao kupiti bazen i to baš ove godine.

Proizlazi to iz pisma namjere u kojemu stoji kako Grad Zadar izražava spremnost preuzimanja troškova otkupa bazena, a sve u cilju daljnjeg razvoja ŠC Višnjik. U pismu je navedeno i kako su u Zadru spremni u 2022. godini, dakle u ovoj godini, platiti troškove ugradnje bazena talijanskoj tvrtci u iznosu od dva milijuna kuna plus PDV te u idućoj 2023. godini tri milijuna kuna HVS-u.

Ako je točno ono što gradske vlasti kažu sada, ostaje nejasno kojim su novcima namjeravali kupiti bazensku školjku?! I zbog čega su onda predstavnici gradske uprave i ŠC Višnjik održali nekoliko sastanaka s vodećim ljudima HVS-a i moljakali ih da nagovore Grad Split da prepusti bazen Zadru jer Zadar za bazen ima riješen prostor i dokumentaciju? Uostalom, zadarski HDZ-ovci su na zatvorenom sastanku s Andrejom Plenkovićem o svojoj želji da u Zadar dovedu bazen obavijestili i premijera!

Tako je manevriranje gradskih vlasti dovelo Zadar u krajnje nezgodnu poziciju: ako ove godine ne plati nabavku bazena u iznosu od dva milijuna kuna (plus PDV) talijanskoj tvrtki i odustane od cijele operacije, zauvijek će ostati bez tako jeftinog bazena kojeg će građani u neodređenoj budućnosti platiti daleko više od trenutnih pet milijuna kuna.

Odgovor se krije u ugovoru kojeg je HVS potpisao s talijanskom tvrtkom kada su nabavljali bazen za Europsko prvenstvo u Splitu. Ugovor se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu se HVS obvezuje da će platiti 12 milijuna kuna za nabavku bazena, a u drugom dijelu tog ugovora stoji da će talijanskoj tvrtci platiti trajno postavljanje bazena koje se uvelike razlikuje od privremene ugradnje. U ugovoru se također navodi i klauzula da će, ako se talijanskoj tvrtci ne isplati novci za trajno postavljanje bazne, oni bazensku školjku - uzeti nazad!

Nakon završetka Europskog prvenstva u Splitu talijanska tvrtka je tražila da se tih dodatnih dva milijuna kuna isplate do 30. rujna ove godine. Međutim, HVS je, zato što je Zadar iskazao veliki interes i zato što je trebalo Grad Split nagovoriti da odustane od bazenske školjke, uspio produljiti taj rok za dodatna dva mjeseca, odnosno do 30 studenog.

Stoga, ako Zadrani žele bazensku školjku platiti pet, a ne 12 ili više milijuna kuna koliko će koštati druga, talijanskoj tvrtci potrebno je do 30. studenog uplatiti dva milijuna kuna.

Grad Zadar, sudeći po trenutnim informacijama, u ovoj godini neće imati sredstava za bazen, ali je stvoren dojam da je to izašlo na površinu tek kada su zaštekali pregovori oko rebalansa. Osim toga, nije nebitno ni to što bi iznenadno odustajanje od kupnje bazena, nakon što su s HVS-om vođeni višemjesečni lobistički razgovori, u krajnje neugodnu poziciju dovelo i HVS jer bi im preostalo samo 15 dana da pronađe neki drugi hrvatski grad ili općinu koja je voljna kupiti bazen i u tako kratkom roku talijanskoj tvrtci isplatiti dva milijuna kuna.

23. travanj 2024 19:06