StoryEditorOCM
4 kantunaSVE JE SPREMNO

Evo koje su modele nastave izabrale srednje škole u Zadru, Liburnija pojačava ‘učeničke linije‘, nabavljen je pleksiglas, toplomjeri, maske...

Piše Iva Ivanac
4. rujna 2020. - 08:49

Nakon što su osnovne škole privele kraju brojne procedure i protokole za povratak djece u školu, to su učinile i srednje škole, koje su u ovom "korona-ludilu" ostale u drugom planu. Zadarske srednje škole također su izradile svoje protokole o načinu dolaska učenika u školu i organizaciji nastave.

Razgovarali smo s troje ravnatelja koji spremno očekuju povratak srednjoškolaca u razrede.
Sve su škole dobile tri moguća modela izvođenja nastave. Po prvom modelu, koji najviše nalikuje dosadašnjem školskom programu, nastava funkcionira tako da svi učenici svaki dan dolaze u školu. Drugi model označava podjelu razreda u grupe, tako da jedna grupa jedan tjedan nastavu pohađa u školi, a drugi tjedan radi od kuće putem online komunikacije. Po trećem modelu će se cjelokupna nastava, u slučaju velikog porasta broja zaraženih ili izbijanja žarišta unutar škole, u potpunosti prebaciti online za sve učenike.

ZADARSKA ŽUPANIJA
Šimunić: Osigurali smo toplomjere, klupe, dezinficijense...
– Osim maski, Zadarska županija je financirala toplomjere, dezinficijense, pleksiglase, dodatne jednosjedne klupe radi osiguranja distance u učionici, sapune i ostalo što su škole tražile. Tako da škole imaju i na zalihi tih sredstava. U nabavu opreme uključile su se i neke općine za škole na njihovu području – kazao nam je županijski pročelnik za obrazovanje, kulturu i šport Ivan Šimunić.

Ravnateljica Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zdenka Sršen kazala je kako se njezina škola pridržava drugog modela.

– Učenike smo podijelili u dvije grupe, jedan tjedan će nastavu pohađati u školi, a drugi tjedan od kuće. Kada su u školi, nastava će se odvijati u blok-satima, a gradivo će se obrađivati intenzivno. Imamo sreću što su nam učenici iz strukovnih predmeta već podijeljeni u grupe, tako da nismo imali većih problema pri njihovu formiranju. Ovom podjelom u razredima neće boraviti više od deset učenika, stoga im maske neće biti potrebne, osim pri ulasku u školu i tijekom kretanja u hodnicima – kazala nam je ravnateljica Sršen, dodajući kako će svi ulazi u školu biti otvoreni te kako se u svim razredima, ali i po cijeloj školi, nalaze punktovi za dezinfekciju.

U slučaju pojave simptoma bolesti kod učenika unutar škole, u Ekonomskoj već imaju razrađen model, a formiran je i COVID tim na čelu s ravnateljicom Sršen, te psihologom, pedagogom i još dvoje profesora.

– Poznata je procedura ako netko zadobije simptome u školi. Dijete će se otpratiti u pripremljenu prostoriju te se obavještavaju njegovi skrbnici koji će zatim doći po njega. Pazili smo i na to da prostorija bude dislocirana od drugih – kazala je ravnateljica Sršen, dodajući kako se nada da nikome neće zatrebati specijalni tim.

Posljednjih je tjedana i Pomorska škola u Zadru, na čelu s ravnateljem Svetkom Perkovićem, pripremila protokol za novu školsku godinu.

– Naša je sreća što imamo dosta prostorija s obzirom na broj učenika. Prvi tjedan će svi ići u školu, ali sa skraćenim satom kako bi se upoznali s novim programom i kako bi im profesori objasnili princip i novi način rada, a nakon prvog tjedna učenici se dijele u dvije grupe. Jedan tjedan će ići u školu, a drugi učiti, rješavati zadatke i raditi istraživačke teme od kuće – kazao je ravnatelj Perković, nadajući se kako će se stvari što prije vratiti na staro. Istaknuo je kako škola nema samo svrhu obrazovanja, nego ima i svoju bitnu odgojnu i društvenu funkciju, a upravo po pitanju socijalizacije "novo normalno" će djeci stajati na putu.

Strukovna škola Vice Vlatkovića također će nastavu organizirati po drugom modelu. Njezin ravnatelj Tihomir Tomčić istaknuo je kako se upute i rasporedi za učenike nalaze na službenim internetskim stranicama škole. Kazao je i kako će se praktična nastava kod obrtnika odvijati tako da će jedan tjedan moći ići dva dana, a drugi tjedan i do pet dana, što je, ističe Tomčić, dobro jer će se time nadoknaditi zaostaci od prošle godine. Nabavili su i 70-ak pregrada od pleksiglasa koje će postaviti u manje kabinete i informatičke učionice.

U cijelom "novom normalnom" pojavio se i još jedan problem, a to je prijevoz učenika od kuće do škole, gdje će se učenici jednostavno morati miješati. Ravnatelj Tomčić je istaknuo kako će njihovim principom rada za jednu smjenu autobus koristiti samo jedna četvrtina učenika koji idu u tu školu s obzirom na to da u toj zgradi i posluje Tehnička škola Zadar.

No, "Liburnija" je, govore nam iz tvrtke, spremna za početak školske godine.

– Napravili smo plan da osiguramo dovoljne kapacitete za sve učenika. Naravno da ne možemo prevoziti zasebno svaki razred, ali uvest ćemo dodatne linije. Zaštitne maske u javnom prijevozu su također obvezne za sve učenike, a u svakom autobusu su postavljena dezinfekcijska sredstva. Što se tiče prigradskih naselja do kojih sada prometuje 20 autobusa, od ponedjeljka će ih prometovati 35, i to na način da će dodatnih 12 autobusa ići prema Ekonomskoj, a preostala tri prema Strukovnoj školi – kazao je Slobodan Erslan iz "Liburnije", dodajući kako će se promet gradskih linija povećati za još četiri autobusa, i to na linijama Borik – Bokanjac, Bili brig – Plovanija, Dračevac – Petrići i Diklo – Puntamika.

 

18. travanj 2024 11:16