StoryEditorOCM
4 kantunaZADRANI OD 1. VELJAČE MORAJU POČETI MIJENJATI SVOJE KOMUNALNE NAVIKE

Evo kako ćemo sada morati prikupljati komunalni otpad i koliko će nas to sve skupa koštati

Piše Ana Franić
1. veljače 2018. - 13:25
maracic1-300118

S prvim danom veljače na snagu je stupila Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koja građane obvezuje na razvrstavanje otpada, a Hrvatska bi prema toj uredbi trebala reciklirati 50 posto svog otpada. Zadrani su u postupak odvojenog prikupljanja otpada, papira i plastike krenuli 2009. godine uz pomoć plavih i žutih vrećica, postavljanjem zelenih otoka i reciklažnih dvorišta na gradskim punktovima.

Zadarska Čistoća je od 2014. godine započela s pilot-projektima sa čipiranim kantama za smeće u četiri mjesna odbora, a postotak recikliranog otpada na području Grada Zadra trenutno je na razini hrvatskog prosjeka i iznosi dvadesetak posto.

Što nova uredba znači za građane? Hoće li doći i do novog poskupljenja usluge odvoza komunalnog otpada te kako se nova uredba planira provoditi, upitali smo Dragana Maračića, direktora zadarske Čistoće.

- Novim načinom sakupljanja, uz postojeće spremnike za sakupljanje miješanog komunalnog otpada, građani će dobiti još dva dodatna spremnika. Jedan spremnik će biti za reciklabilni otpada koji obuhvaća plastičnu ambalažu, papir, staklo, metal, odjeću, obuću, a drugi će služiti za biorazgradivi otpad u što spada trava, sitno granje, kore voća i povrća, stari kruh, talog kave i slično, objašnjava direktor Maračić napominjujući kako će nabavu dodatnih spremnika sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem objedinjene javne nabave.

U prvoj fazi provedbe projekta, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 30. siječnja objavio je javni poziv na nacionalnoj razini za iskazivanje interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Mjesec dana od objave poziva iskazivanja interesa, krenut će se u javnu nabavku spremnika, a druga faza obuhvaća opremanje vozila Čistoće koja će se sufinancirati u iznosu 85 posto iz kohezijskog fonda i 15 posto od jedinica lokalne samouprave.

Postojeći spremnici za odvoz miješanog komunalnog otpada, kaže Maračić, bit će čipirani i njihov odvoz će se naplaćivati prema volumenu i broju pražnjenja dok će odvoz otpada iz dvaju dodatnih spremnika biti besplatan.

- Cilj je ovom Uredbom da Hrvatska do 2020. godine dosegne razinu od 50 posto recikliranog otpada. Budući da Čistoća mora dodatno opremiti vozila kako bi u potpunosti osigurali i uspostavili digitalne evidencije i ugradnje čipova za elektroničko očitanje pražnjenja spremnika, okvirna vrijednost ulaganja iznosit će desetak milijuna kuna, govori Maračić dodajući kako će svaka kuća dobiti po dva dodatna besplatna spremnika, a kod velikih zgrada bit će uz postojeće postavljeni i novi veći spremnici.

Cijeli postupak uvođenja novog sustava prikupljanja komunalnog otpada, koji uključuje uvođenje zasebnih spremnika za kućanstva i javna mjesta trebao bi biti uspostavljen do kraja 2018. godine.

- Kada govorimo o stambenim zgradama cijena prikupljanja otpada će se računati tako da će broj pražnjenja spremnika dijeliti na broj stanara. Primjerice, ako u zgradi živi 40 stanara, a mi smo tijekom jednog mjeseca pet puta praznili njihove spremnike, trošak će se obračunati tako da se cijena naše usluge podijeli s brojem stanara, tumači direktor Maračić.

No, hoće li povećanje broja spremnika u konačnici značiti i povećanje računa, pitali smo čelnog čovjeka zadarske "Čistoće".

- Razvrstavanje otpada građani će sukladno Odluci plaćati prema volumenu spremnika i broju pražnjenja. Trenutačno se rade izračuni usklađenja cijena, a građani odnosno korisnici će o tome biti pravovremeno obaviješteni, odgovara direktor Čistoće.

Iako cijena odvajanja otpada još nije utvrđena i definirana, poznato je koliku će globu platiti oni koji ne budu odvajali i reciklirali otpad.

- Ugovorna kazna za neprimjereno odvajanja propisana je Odlukom jedinice lokalne samouprave u rasponu od 200 pa sve do 2000 kuna, ovisno o težini prekršaja. Želimo napomenuti da svrha nije kažnjavanje već da građani prihvate razvrstavanje otpada kao novi način življenja jer upravo oni imaju značajnu ulogu u primarnoj selekciji otpada, navodi direktor Maračić dodajući kako je novim tehničkim standardima i tehnologijama te edukacijama cilj proces selekcije otpada približiti građanima i potaknuti razvijanje svijesti o potrebi recikliranja za okolinu u kojoj žive.

Stupanjem nove Odluke na snagu, za građane stiže jedna pozitivna vijest vezana uz glomazni otpad.

- Glomazni otpad prikupljat će se jednom godišnje besplatno na obračunskom mjestu korisnika usluge, a količina je ograničena na dva kubika po odvozu. Svaki dodatni odvoz naplaćivat će se po našem cjeniku. Osim toga građanima su na raspolaganju dva reciklažna dvorišta u kojima mogu u neograničenim količinama odložiti ambalažni, problematični, glomazni i građevinski otpad, ali tu su i dva mobilna reciklažna dvorišta u koja se također mogu odvajati sve vrste otpada propisana Pravilnikom o gospodarenju otpadom, rekao je za kraj direktor Maračić.

20. travanj 2024 07:24