StoryEditorOCM
4 kantuna22 MILIJUNA ZA SPAS BAŠTINE

Europski projekt za crkvicu sv. Stošije na Puntamici

25. kolovoza 2017. - 14:21
crkvica_sv_stosije-190814

Novim europskim projektom ukupne vrijednosti 1.929.050,10 eura, Grad Zadar i razvojna agencija ZADRA Nova razvit će model korištenja i očuvanja crkvice svete Stošije na zadarskoj Puntamici, te suvremenog upravljanja njom.

Riječ je o predromaničkoj građevini iz 9. stoljeća, važnoj povijesno-religijskoj baštini ovoga područja koja je arhitektonski sačuvana u izvornom obliku, no nedostaje joj krov što ubrzava njeno propadanje. Crkvica je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i već se dugi niz godina govori o njezinoj obnovi, na što građani Puntamike posebno apeliraju.

U sklopu projekta naziva „RUINS – Održivo korištenje, očuvanje i suvremeno upravljanje povijesnim ruševinama u Srednjoj Europi – stvaranje integriranog modela i smjernica utemeljenih na sintezi najboljih europskih iskustava“ koji je financiran kroz program Interreg Central Europe pokrenut je postupak prikupljanja dokumentacije za obnovu crkvice te se radi na međunarodnoj suradnji i edukaciji sudionika. U Zadru je zato 21. i 22. kolovoza održan studijski posjet na kojem su prisustvovali projektni partneri svih zemalja sudionika projekta, iz Poljske, Češke, Italije, Slovenije i Slovačke. Tom prilikom posjetili su spomenutu ruševinu, crkvu sv. Stošije te sudjelovali na predavanjima i konferencijama Konzervatorskog odjela u Zadru i Sveučilišta u Zadru, a radili su na izradi integriranih modela i novih smjernica vrednovanja kulturne baštine.

Trajanje ovog projekta predviđeno je do 31. svibnja 2020. godine i prvi je korak do prema fizičkoj obnovi ove crkvice na Puntamici. Konzervatorski odjel u Zadru također sudjeluje u projektu kao nadležno tijelo za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara.

 

19. travanj 2024 18:11