StoryEditorOCM
4 kantunaMORE (NI)JE LIKARIJA

Epidemiolog dr. Medić: Kupanje u moru moglo bi potencijalno biti korisno u sprječavanju širenja virusa! Infektolog dr. Morović: nema mi logike!

Piše Ivica Nevešćanin
19. ožujka 2020. - 14:56

More (ni)je likarija protiv virusa?

Na pitanje novinara Slobodne, kako se korona virus ponaša u moru, odnosno je li more prirodnih dezificijent za zarazu, epidemiolog Alan Medić se isprva nasmijao, ali je potom potvrdio da je pitanje logično, odnosno da more ima potencijala za ublažavanje sprečavanje širenja virusa.

- Nemamo još taj podatak kako se virus ponaša u moru. Bilo bi lijepo kad bi se kupanjem u moru mogli riješiti virusa. Ali mogu vam reći da iz perspektiva hidričnih epidemija, koje se prenose vodom, sve što upadne u vodu ima tendenciju da se razrijedi. Ako će se ovaj virus razrijediti u moru, onda će se razrijediti njegova koncentracija, a samim tim njegova infektivna doza je slabija. S obzirom na slanost mora, more bi trebalo liječiti rane oboljelih.

Dakle more je potencijalno korisno?

- Potencijalno da, ima smisla – odgovorio je dr. Medić.

Potpuno suprotnog mišljenja je zadarski infektolog Miro Morović.

- Virus je ovisan o živoj stanici, a more nema veze s tim, ni kemijski ni biokemijski. U dosadašnjim pričama o virusu nije se pokazalo da more „pomaže” sprječavanju širenja zaraze. Da ima neki učinak to bi zemlje poput Japana sigurno odavno otkrile. Nije mi poznato da more u tom smislu pomaže, ali bilo bi stvarno neobično da se otkrije da neki sastojak u moru može utjecati na virus. Međutim, s obzirom na biologiju virusa nema mi logike za takvim djelovanjem, niti mi je poznato da more ima nekih antivirusnih svojstava – kaže dr. Morović.

25. travanj 2024 11:54