StoryEditorOCM
4 kantunaIDILA OKO REBALANSA

Enio tražio kaznu za KK Zadar od pola milijuna, HDZ i Dukić to prihvatili, a Vučetić misli da je ovo dobro za demokraciju, ali nije politička promjena

Piše Predrag Opačić
2. prosinca 2021. - 13:09

Vijećnici HDZ-a su prihvatili amandman Nezavisne liste Enija Meštrovića na rebalans proračuna Grada Zadra po kojemu će KK Zadar biti „kažnjen” s pola milijuna kuna i to zbog „netransparentnog” ponašanja, što već mjesecima „bode oči” Meštroviću i njegovim vijećnicima. Tako je konačno završena saga o rebalansu i to bez vijećnika SDP-a i Akcije mladih koji su ostali pred ulazom u zgradu gradske uprave jer u vijećnicu nisu htjeli ući na sporedna vrata. Rebalansom je proračun s 694 porastao na 714 milijuna kuna.

Iako je dogovor oko rebalansa bio unaprijed postignut, Enio Meštrović je obrazložio zbog čega podnosi dva amandmana.

- U KK Zadru su radili netransparentno, direktor i trener su se, kako nam kažu, riješili jednog igrača i doveli drugoga. Mjesecima upozoravamo na netransparentnost u radu Kluba, a oni onda naprave novu grešku u koracima. Zato je naš prvi amandman „penal” ta takvo ponašanje: predlažemo da se Klubu dade 500.000 kuna manje od predviđenih tri milijuna kuna. Ako to ne prihvatite, idemo s drugim amandmanom u kojem tražimo da se KK izdvoji iz rebalansa, rekao je Meštrović.

Ali, Klub vijećnika HDZ-a i gradonačelnik Branko Dukić prihvatili su ovu „kaznu” za KK Zadar.

- Zahvaljujem svima koji ne žele rušiti rebalans i vama što ste (ulaskom u NO KK Zadra, op.a.) preuzeli dio odgovornosti za KK Zadar. Svojim amandmanom pri prvom pokušaju izglasavanja rebalansa, SDP je koristio najugroženije skupine naših građana za skupljanje političkih poena. Prihvaćam ovaj amandman jer se, umjesto populizmu, moramo okrenuti onome što odgovara našim građanima koji ne smiju biti taoci naših međusobnih odnosa, rekao je gradonačelnik Dukić.

Osvrćući se na postupak vijećnika SDP-a koji su ostali pred vratima gradske vijećnice u „razgovoru” s prosvjednicima protiv COVID potvrda, Dukić je u tome vidio populizam i režiju dostojnu Spielberga i poručio da Zadru trebaju novi kapitalni projekti, a ne da „sami sebe zaustavljamo zbog osobnih promocija”.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić je bio protiv izglasavanja rebalansa i to zbog toga što ne može „dati prednost KK Zadru u odnosu na druge kojima bih dao više.

- Ovime smo napravili suspenziju vlastitih političkih pozicija i HDZ prisilili da shvati da nema apsolutnu većinu i da prizna novu konstelaciju snaga i odnosa u Gradskom vijeću gdje se sada makar zna tko nema većinu. Ovo je dobra stvar za demokraciju, ali nije politička promjena nego početak promjene političke psihologije. KK je na teret Gradu Zadru, a od novog Nadzornog odbora očekujem da sazna što je to patogeno u Klubu i zašto dobiva osam milijuna kuna iako građane više od toga zanimaju brojne druge stvari. Rebalans nije previše izmijenio želje HDZ-a, ali su makar shvatili da nemaju većinu, a pri izglasavanju proračuna bi trebali pokazati političku zrelost i pokazati da se Grad Zadar otvara i u distribuciji sredstava. Ne očekujem da proračunom KK Zadar opet dobije pet plus tri milijuna, već da to bude pet plus nova atmosfera čime bismo profitirali kao grad, rekao je Vučetić.

19. travanj 2024 03:58