StoryEditorOCM
4 kantunaKOKOŠ ILI JAJE?

Dukić smanjio komunalnu naknadu za 15 posto, a Mladen Malta mu poručuje: "Ovo je ruganje! Oni još ne razumiju: ako propadnemo mi, propast će i oni"  

Piše Predrag Opačić
28. travnja 2020. - 19:41

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Branko Dukić predložit će nove mjere za ublažavanje negativnih efekata uzrokovanih epidemijom virusa COVID – 19 koje su usmjerene prema gospodarskim subjektima i socijalno ugroženim osobama na području Grada Zadra, objavio je gradonačelnik ocjenjujući da je u Zadru „solidarnost način življenja“, što ga čini „iznimno ponosnim“.

Kakve su to nove mjere smišljene nakon što su se s Dukićem našli Dario Jurin, Stipe Knežević i Sandra Vukić, kao čelnici Gospodarske i Obrtničke komore  i Zavoda za zapošljavanje? Na tom se sastanku iskristalizirao prijedlog „nove mjere potpore zadarskom gospodarstvu“ i to kroz „djelomično oslobađanje plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe obavljanju poslovne djelatnosti“, a njome su obuhvaćeni „svi obveznici kojima je rad zabranjen, onemogućen ili znatno otežan, a koji su ostvarili mjere potpore za očuvanje radnih mjesta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje za jedan mjesec od ožujka 2020. godine“.

Svima njima za travanj, svibanj i lipanj komunalna se naknada smanjuje za 15 posto. Ovisno o tome koga pitate, to je „samo“ ili čak“ 15 posto!?

Uz to, Dukić kaže da se „obveznicima plaćanja komunalne naknade neće obračunavati zatezna kamata za obroke kojima je datum dospijeća unutar navedenog razdoblja“ i podsjeća da „ukupan iznos potpora zadarskom gospodarstvu premašuje 22,5 milijuna kuna“. Dakle, gradskoj upravi je tih 15 posto puno.

- Mjesečno plaćam 512 kuna komunalne naknade i sada su mi „oprostili“ 76 kuna!? Bolje bi bilo da ništa nisu ni dali, ovo je ruganje. Uostalom, mi nismo ni koristili poslovne prostore jer nismo radili. Ima tu previše nesnalaženja, pa obrtnike pozivaju da rade, a ljude da ostanu kućama. I za koga ćemo otvarati, jer od sezone očito neće biti ništa. A nama računi idu, gubici se gomilaju. Uostalom, ako im je zaista do toga da nam olakšaju, zar nisu mogli uvesti stupnjevite popuste i različite postotke oslobađanja, misli Mladen Malta, predsjednik Udruženja zadarskih obrtnika.

- Oni još ne razumiju: ako propadnemo mi, propast će i oni, zaključuje Malta.

Mada je i sam bio na spomenutom sastanku s gradonačelnikom, nešto drugačija očekivanja od tih 15 posto imao je i Stipe Knežević, prvi čovjek Obrtničke komore.

- Iskreno, ne znam što reći. Mislio sam da će se raditi o 50 ili 60 posto. Bojim se da „mali“ od ovoga neće imati veliku korist, dok će oni veliki, hotelske kuće na primjer, platiti osjetno manju komunalnu naknadu. Ali, bolje išta nego ništa. Istina, ne znam što nam budućnost donosi, jer ako otvorimo 11. svibnja, možda su korisnike gradskih poslovnih prostora trebali osloboditi plaćanja najma za cijeli svibanj, jer vlasnici restorana od 100 kvadratnih metara ubuduće neće moći koristiti više od 20 posto prostora jer će morati biti zadovoljene mjere izolacije i udaljenosti između gostiju, kaže Stipe Knežević nadajući se da će od lipnja ugostitelji koliko-toliko normalno raditi.

Dakle, među obrtnicima su nezadovoljni oni „mali“, ali i njih gradonačelnik Dukić podsjeća:

- Treba znati kako su prihodovna sredstva od komunalne naknade namjenska i neizostavna za osiguravanje svakodnevnih potreba za život našeg grada. Ipak, uspjeli smo iznaći način za udovoljavanje zahtjeva naših poduzetnika i obrtnika, a dijelom i s provedenim uštedama u samoj gradskoj upravi, bilo da je riječ o smanjenju plaća ili racionalizacijom poslovanja, zaključuje Branko Dukić podsjećajući da „donošenje i ove mjere mora ostati usklađeno s potrebama svih ostalih dijelova javnog sustava - dječjih vrtića i škola, socijalnih, zdravstvenih, kulturnih i sportskih ustanova“.

Pitanje „što je bilo prije, kokoš ili jaje“, očito ide dalje.

Tri mjeseca bez plaćanja gradskih stanova

Gradskom vijeću će gradonačelnik Branko Dukić predložiti i privremeno oslobađanje od plaćanja najamnine za socijalne i/ili zaštićene najmoprimce u stanovima u vlasništvu Grada Zadra. Najamninu ne bi plaćali za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine. 

Planirano je da se sljedeće sjednica Gradskog vijeća Zadra održi 8. svibnja i to kao „video konferencija“.

23. travanj 2024 23:57