StoryEditorOCM
4 kantunaPROLJETNO ČIŠĆENJE

Dukić nakon akcije u ‘Ledani‘ i ‘Mimozi‘: "Naravno da će biti nezadovoljstva, ali će biti puno više zadovoljstva - jer građani traže red!"

Piše Ivica Nevešćanin/Iva Ivanac
23. svibnja 2023. - 13:44

- Nije dobro što uopće moramo na ovaj način uvoditi red. Nažalost, drukčije ne ide. Očekujem od građana da daju podršku našim komunalnim redarima i potvrde ispravnost njihovih postupanja prema važećim odlukama - kazao nam je gradonačelnik Branko Dukić, nakon što su komunalni redari u utorak ujutro krenuli u dugoočekivanu akciju uklanjanja bespravnih terasa ugostiteljskih objektima na Poluotoku.

Prva se na udaru našla ”famozna” Ledana u Perivoju kraljice Jelene Madijevke gdje su komunalni redari ušli nešto iza 7 sati, da bi oko 9 sati pokucali na vrata kafića Mimoza na Kalelargi. I jedan i drugi lokal imali su bespravne terase na javnoj površini na kojima su posluživali goste.

- Red u javnom prostoru i pravila za njegovo korištenje moraju se poštivati, svi jednako i bez iznimke. Već prošlog tjedna s javnih površina uklonjeni su prvi kavaleti, reklamni panoi kojima tamo nije mjesto. Danas se uklanjaju i prvi ugostiteljski stolovi koji nemaju ugovorom jasno regulirane uvjete. Kažem prvi jer će se ukloniti sav inventar koji se nalazi u javnom prostoru bez dozvole - naglašava gradonačelnik.

image
Zvonko Pavic/Cropix
image

Jutros je u Ledani u Perivoju kraljice Jelene Madijevkepo po nalogu Komunalnog redarstva Grada Zadra pocelo uklanjanje stolova i stolica sa javne povrsine
 

Zvonko Pavic/Cropix

Djelatnici gradskog koncesionara, tvrtke Sjaj, nešto iza 7 sati počeli su tako iznositi stolove i stolice s površine Perivoja kraljice Jelene Madijevke koju je Ledana godinama koristila kao terasu za kafić i noćni klub. Uglavnom nezakonito, jer su minimalne uvjete za poslovni prostor unutar stare ledane dobili, kako sumnja policija, krivotvoreći dokumentaciju, tako da su ga prikazali većim nego što je u stvarnosti, kako bi ispunili zakonski minimum za noćni klub.

S druge strane, ugovor o zakupu javne površine s Nasadima istekao im je krajem prošle godine, a novi nisu potpisali. U međuvremenu je i županijski odjel za gospodarstvo Ledani ukinuo i minimalne uvjete za terasu. Komunalni redari su nakon toga više puta obilazili Ledanu te utvrdili da je svaki put u njoj bilo gostiju, odnosno da je Ledana točila i posluživala pića na otvorenome, za što nisu imali ni dozvolu ni uvjete.

- Vlasnici su obaviješteni da je jutros izvršenje rješenja o uklanjanju – kratko nam je kazao jedan od djelatnika komunalnog redarstva koji je jutros sudjelovao u izvršenju postupka.

Oprema Ledane bit će uskladištena, a račun za uklanjanje isporučen vlasnicima, tvrtki Riva Liburna, u vlasništvu Branimira Markova i Mihe Vukovića. Tijekom provođenja akcije uklanjanja komunalni su redari u Ledani zatekli noćnog čuvara. On je telefonom kontaktirao vlasnike koju su najavili da će o svemu obavijestiti policiju.

- Neka policija dođe, mi imamo rješenje o uklanjanju – poručili su komunalni redari.

U jednom trenutku u perivoj je stigao jedan od odvjetnika iz odvjetničkog ureda Zorana Vukušića Bokana, koji inače zastupa Rivu Liburna u sudskim sporovima s Nasadima. Ledanu je ubrzo napustio nakon dobivenih objašnjenja od strane komunalnih redara.

image
Zvonko Pavic/Cropix

Nešto iza 9 sati redari su započeli s uklanjanjem terase kafića Mimoza na Kalelargi u vlasništvu Branka Bungura Soma, vlasnika Slad grupe. Uklonjeni je ugostiteljski namještaj postavljen između stupova na Kalelargi, odnosno za dio terase za koju vlasnik nema ugovor o najmu površine. Dok su radnici gradskog koncesionara odnosili ugostiteljsku opremu s površine za koju Mimoza nema sklopljen ugovor o najmu, konobari su u skladište pokušali spremiti što više inventara s javne površine koju su nelegalno koristili.

- Pokazali smo i previše razumijevanja – epidemija, poskupljenja, nedostatak radne snage… - baš na sve imali smo odgovor: oslobađanje i smanjenje cijene zakupa poslovnih prostor i javnih površina, sufinanciranje kredita za likvidnost, izdavanje opomena umjesto kazni… Imam osjećaj da sada pojedincima plaćamo danak takvih mjera. Sad bi bilo dosta! - kaže gradonačelnik Dukić i naglašava kako Grad više od godinu dana radi u partnerstvu sa strukovnim udruženjima na novim odlukama koje se tiču korištenja javnih površina, buke i radnog vremena, prometa u pješačkim zonama. „Ali što nam to vrijedi ako se nove odluke ne poštuju i ne provode”, pita se Dukić svjestan da će ovakav vid ‘obračuna‘ s bezakonjem imati i svoje negativne reakcije.

image

Po nalogu Komunalnog redarstva Grada Zadra uklonjeni su stolovi i stolice s javne povrsine caffe bara Mimoza.
 

Zvonko Pavic/Cropix

- Hoće li biti nezadovoljstva? Naravno da hoće. Ali bit će puno više zadovoljstva jer građani traže red. Svatko treba raditi svoj posao po pravilima. Pravila su jasna, mi po njima radimo. I radit ćemo. Opravdanja kako pravila krši jer ih krši i njegov susjed ne drže vodu. To je obrnuta logika. Treba se ugledati na boljega od sebe – odrješit je gradonačelnik, ustrajan u namjeri da se sankcioniraju svi koji ne poštuju zakon i pravila.

- Dok mi novim kulturnim i sportskim sadržajima, novim infrastrukturnim i zelenim projektima snažimo konkurentnost zadarskog turizma, ne možemo dopustiti ovakvo srozavanje iste one spomeničke baštine koja nas čini atraktivnom destinacijom. Svi se moraju držati reda jer red donosi svima dugoročnu dobrobit – poručuje Dukić.

Akcija uklanjanja bespravnih terasa se nastavlja. Možda već idućih dana, a na popisu su također neki ugostiteljski objekti na Poluotoku...

19. travanj 2024 11:06