StoryEditorOCM
4 kantunaTESTIRANJA U ZADRU

Dugoočekivani reagensi za zadarski aparat konačno stigli na Ravnice, samo što ih je stiglo manje od sto... 

Piše Iva Ivanac
2. travnja 2020. - 11:55

Epidemiolog Alan Medić na konferenciji Stožera civilne zaštite u četvrtak je kazao kako su u Zadru započela testiranja na koronavirus i to u COVID ambulanti koja se nalazi na Ravnicama. Naglasio je kako su reagensi za aparat koji posjeduje zadarski Zavod za javno zdravstvo stigli te da će zbog manjeg broja reagensa prioritet testiranja imati zdravstveni djelatnici koji izlaze iz samoizolacije i osobe s rizikom razvoja teškog oblika bolesti. 

Iako na konferenciji Stožera nije bilo riječi o broju reagensa koji je stigao u Zadar, taj broj, kako doznajemo, iznosi manje od sto testova. Ako će prioritet imati osobe s rizikom razvoja teškog oblika bolesti i medicinski djelatnici pogotovo oni iz Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu na Moru i oni iz Opće bolnice Zadar, kojih je u samoizolaciji preko dvjesto, onda će se zaliha sada pristiglih testova ubrzo istopiti. 

Iz zadarskog Zavoda za javno zdravstvo zbog, kako navode, interesa javnosti, poslali su i priopćenje o aparatu za dijagnostiku, ne definirajući točan datum kada će u Zadar stići veći broj testova.  

- Aparat za molekularnu dijagnostiku BD MAXTMSystem Služba za mikrobiologiju i parazitologiju nabavila je 2016. godine, te se na njemu provodi 12 metoda s mogućnošću detekcije 27 različitih patogena. Godišnje se provede do 4000 testiranja na tom aparatu i kontinuirano se uvode nove metode, čime je Služba daleko iznad prosjeka ostalih ustanova istog ranga. Služba za mikrobiologiju i parazitologiju je od 01. 04. 2020. god, započela testiranje na SARS- CoV-2, nakon uspješno provedene validacije kontrolnim panelom iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević" iz Zagreba, napisali su u svom priopćenju. 

Navode i kako "trenutno, zbog ograničenog broja testova, a sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije od 22. 03. 2020. god, prioritet testiranja imaju oboljele osobe sa rizikom razvoja teškog oblika bolesti, te zdravstveni djelatnici sa simptomima bolesti kako bi se smanjio rizik prijenosa unutar zdravstvenih ustanova". 

- Služba očekuje isporuku većeg broja testova čime će se stvoriti prostor za širim obuhvatom testiranja. Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način iskreno i od srca angažirali u rješavanju problema nabave testova, navode iz Zavoda za javno zdravstvo.  

24. travanj 2024 01:03