StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO TO...

Dubrovačka sutkinja se natjecala za mjesto u Zadru, ali je DSV nije izabrao iako je bila prva: na razgovoru joj dali jedan bod! "Ispala sam nesposobna"

Piše B.S.
31. svibnja 2022. - 21:06

Na Općinskom sudu u Zadru od srijede, 1. lipnja, odlukom Državnog sudbenog vijeća (DSV), počinje raditi nova sutkinja Iva Abfal, koja je ranije bila na mjestu više sudske savjetnice Stalne službe u Biogradu na moru.

Abfal je za sutkinju Općinskog suda u Zadru imenovana još 11. ožujka prošle godine odlukom DSV-a, iako nije bila prva na rang listi po broju bodova, što je izazvalo reakciju sutkinje Neve Lukin, koja je među trinaest kandidata imala najveći broj bodova.

Zbog takve odluke DSV-a koje je imenovalo Abfal, iako je na rang listi bila druga i imala sedam bodova manje, Lukin se žalila Ustavnom sudu RH. U žalbi je navela da joj je odlukom DSV-a povrijeđeno ustavno pravo na poštovanje dostojanstva i ugleda jer je DSV, dodijelivši joj jedan bod na strukturiranom razgovoru stvorio u stručnoj i općoj javnosti predodžbu "kao o osobi nesposobnoj za obnašanje sudačke dužnosti", te da je šira javnost zaključila da je 'gluhonijema'.

Lukin, inače sutkinja Općinskog suda u Dubrovniku, na ljestvici DSV-a imala je najveći broj bodova (299) i nakon što joj je DSV na strukturiranom razgovoru dao samo - jedan bod. Lukin je ostvarila prosječno jedan bod od mogućih 15, a imenovana viša sudska savjetnica Iva Abfal svih mogućih 15 bodova.

Ustavni sud RH joj je, međutim odbio žalbu pozivajući se na obrazloženje DSV-a koje je navelo kako položaj kandidata na listi ne ukazuje na stvarnu razliku u kvaliteti u korist kandidata koji je na listi prvenstva ostvario više bodova.

- Obzirom da na listi prvenstva kandidatkinja Iva Abfal zauzima niže mjesto od kandidatkinje Neve Lukin, treba napomenuti da je takav položaj kandidata na listi prvenstva posljedica male razlike u ostvarenim bodovima, (a koja je razlika u okviru dozvoljenih deset bodova sukladno članku 56. stavak 6. ZDSV-a), koja u konkretnom slučaju ne ukazuje na stvarnu razliku u kvaliteti u korist kandidata koji je na listi prvenstva ostvario više bodova.

Stoga je Vijeće kandidatkinju Ivu Abfal s ukupno 285 bodova, u smislu odredbe članka 9. stavak 3. Pravila o sadržaju, metodama i načinu provedbe psihološkog testiranja ('Narodne novine', broj 8/19) odredbe članka 56. stavak 7. ZDSV-a, uputilo na psihološko testiranje na kojem je utvrđena njezina sposobnost za obnašanje sudačke dužnosti – navodi se u obrazloženju DSV-a.

Lukin je izabrana za sutkinju Općinskog suda u Dubrovniku odlukom DSV-a 2019. godine. Prije toga je živjela u Zadru gdje je obavljala poslove sudske savjetnice Prekršajnog suda u Zadru

Lukin je 28. siječnja 2021. podnijela prijavu na oglas za suca Općinskog suda u Zadru kojoj je priložila životopis u Europass formatu i druge tražene javne isprave. DSV je dopisom od sudačkog vijeća Županijskog suda u Zadru zatražio ocjenu obnašanja sudačke dužnosti, međutim, Lukin je dopisom od 27. svibnja 2020. obavijestila DSV da je uslijed bolovanja počela s radom na Općinskom sudu u Dubrovniku tek 20. svibnja 2019. i da je izbivala s rada tijekom kalendarske godine dulje od četiri mjeseca zbog čega traži da je se u postupku ocjenjuje prema ocjeni ostvarenoj na završnom ispitu u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike.

Rješenjem posebnog vijeća Vrhovnog suda RH, odlučeno je, međutim, da Lukin ne može biti ocijenjena za prethodnu kalendarsku godinu jer tri mjeseca, do 1. travnja 2019., nije obnašala sudačku dužnost, te je nakon 1. travnja 2019. koristila jbolovanje jedan mjesec i 17 dana, iz čega proizlazi da nije radila dulje od četiri mjeseca. U nastavku postupka imenovanja uzeti su u obzir bodovi koje je ostvarila na završnom ispitu u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike.

Lukin je tijekom razgovora navela da je od 2013. godine do imenovanja za sutkinju Općinskog suda u Dubrovniku radila na poslovima sudske savjetnice Općinskog suda u Zadru te da nije donesena ocjena o obnašanju sudačke dužnosti za 2019. godinu jer je u toj godini zbog dugotrajnog bolovanja nakon stupanja na dužnost izbivala s rada dulje od četiri mjeseca pa je zato uzeta u obzir ocjena sa završnog ispita. U pogledu motivacije za rad na Općinskom sudu u Zadru navela je da bi se zbog obiteljskih prilika, odnosno bolesti oca, voljela vratiti u Zadar, a da je predsjednik Općinskog suda u Dubrovniku izjavio da u slučaju njezinog imenovanja za sutkinju Općinskog suda u Zadru neće doći do većih poteškoća u organizaciji rada u Dubrovniku.

Nakon provedenog razgovora članovi DSV-a nisu postigli suglasnost o broju bodova koje su kandidati ostvarili na razgovoru pa se pristupilo pojedinačnom vrednovanju kandidata i kandidatkinja na način da je svaki član DSV-a posebno vrednovao svakog od njih ocjenom od 0 do 15, a zaključni bodovi dodijeljeni svakom kandidatu ili kandidatkinji predstavljali su njihov prosjek.

Lukin je ostvarila prosječno jedan bod od mogućih 15, a imenovana viša sudska savjetnica Iva Abfal svih mogućih 15 bodova.

16. travanj 2024 16:21