StoryEditorOCM
4 kantunaSTANARI U VIJEĆNICI

Dragan Hristov i Branko Dukić obišli su završene objekta POS-a, ali postoje problemi: cijena kvadrata će rasti, rok za useljenje tek u srpnju

Piše Lada Burčul
17. svibnja 2023. - 15:32

Direktor APN-a Dragan Hristov i zadarski gradonačelnik Branko Dukić obišli su u srijedu dva završena objekta POS-a u Zadru, u Ulici Krste Odaka, koja zajedno imaju 100 novih stanova spremnih za useljenje.

Spremni, međutim, nisu i ugovori, točnije njihovi aneksi, te je u jutarnjim satima stoga održan sastanak u velikoj vijećnici sa svim kupcima stanova iz ove dvije zgrade.

- Poskupljenje je moguće, najviše do sedam posto - kazao je Hristov, istaknuvši da u slučaju povećanja cijene stana za više od sedam posto taj teret ide "na leđa" APN-a.

Kvadrat stana je bio 1.193 eura, a u slučaju maksimalnog poskupljenja kvadrat stana će koštati 1.270 eura.

Na pitanje da le će netko kupaca raskinuti ugovor, gradonačelnik Dukić je ustvrdio da bi to bilo "suludo", s obzirom na cijene nekretnina u Zadru.

- Drago mi je da je zgrada gotova, stotinjak obitelji će se useliti. Sve probleme oko poskupljenja ćemo rješavati, mi jednostavno moramo napraviti sve da mlade obitelji zadržimo u Zadru. Zato smo razgovarali smo i o obiteljskim kućama u Crnome, i o novim lokacijama, te o stanovima za najam. Upravo o tome ćemo napraviti ankete, jer znamo da mnoge mlade obitelji nisu kreditno sposobne. Grad Zadar je poželjna destinacija, no cijene nekretnina su vrtoglave i mladim obiteljima moramo stvoriti neku mogućnost da dođu do svoje nekretnine, što jeftinije, tako da obiteljski život nastave u Zadru. U velikoj vijećnici održan je sastanak sa svim kupcima, dogovoreno je, među ostalim, da u ponedjeljak i utorak kupci dođu u obilazak, a dogovoreno je i "dežurstvo" s izvođačima koji će biti na raspolaganju kupcima oko njihovih potreba - ustvrdio je Dukić, dok je Hristov naglasio da kašnjenje nije toliko veliko da bi stanari bili nezadovoljni.

- Danas smo s njima razriješili sve dileme i čim dobijemo konačne podatke o reviziji zahtjeva za cijene mi ćemo iznaći točnu cijenu i napraviti sve ugovore i stanarima predati ključeve. Krajnji rok je, ja se nadam, u lipnju, 15. lipanj za rezultate analize, a 31. srpanj je zadnji rok za useljenje - kazao je Hristov.

- POS ide dalje, on je upravo u Zadru među najboljima u Hrvatskoj, preko 500 stanova je napravljeno. U Hrvatskoj trenutačno imamo osam gradilišta sa 14 milijuna eura investicije - rekao je direktor APN-a.

Od 100 stanova, prodano ih je 88, dok je 12 veće kvadrature.

- Stanovi su bili ponuđeni svima, ostali su stanovi veće kvadrature, vjerojatno zbog cijene. Vjerujem da bi u sadašnjim uvjetima bilo više zainteresiranih i za te veće stanove s obzirom na skok cijena nekretnina. Ministarstvo branitelja je željelo otkupiti svih 12 stanova, dogovorili smo se za pola od toga jer želimo mi u gradu neka kadrovska pitanja riješiti, prvenstveno za Bolnicu i Sveučilište - rekao je Branko Dukić.

Iz gradske uprave o sastanku u velikoj vijećnici s budućim stanarima u zgradama POS-a, kao i o temi razgovora Dukića i Hristova poslano je priopćenje koje prenosimo:

"Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima održao je radni sastanak s direktorom APN-a Draganom Hristovim i njegovom pomoćnicom Josipom Tokić. Najvažnija tema sastanka kojeg je inicirao zadarski gradonačelnik je produženje roka za useljenje vlasnika u stanove u novoizgrađenoj zgradi POS-a na Crvenim kućama za koju je APN u travnju ishodio pravomoćnu uporabnu dozvolu. Ipak, zbog zahtjeva izvođača za povećanje cijene izgradnje  APN nije u mogućnosti utvrditi konačnu kupoprodajnu cijenu. Kako je navedeno na sastanku, do završetka obrade navedenog zahtjeva od strane stručnog nadzora i konzaltinga i postupka koji prethodi donošenju rješenja o zahtjevu izvođača, nije moguće sklopiti ugovore o kupoprodaji s kupcima stanova.

Na tu temu gradonačelnik je organizirao i sastanak u Velikoj je vijećnici s budućim vlasnicima stanova koji su iskazali zabrinutost zbog produženja roka useljenja, ali i dobili obrazloženja vezana uz proceduru rješavanja zahtjeva izvođača te odgovore na pitanja vezana uz način otplate eventualnog povećanja cijene stanova. Istaknuto je kako do utvrđivanja konačne cijene koja je obvezni dio kupoprodajnih ugovora nije moguće organizirati primopredaju stanova kupcima. Na tom sastanku budući vlasnici stanova dobili su termine početkom idućeg tjedna za obilazak stanova.

Uz ovu temu, radni sastanak gradonačelnika Dukića i direktora Hristova obuhvatio je i planove za buduću izgradnju poticane stanogradnje za mlade obitelji na području Grada Zadra. Za planiranu izgradnju obiteljskih kuća na gradskom zemljištu u Crnom gdje uskoro počinje izgradnja komunalne infrastrukture, ali i namjeru Gradske uprave za izgradnjom nove zgrade prema programu POS-a direktor APN-a ponudio je pomoć i naglasio otvorenost za nastavak suradnje.

Također, razgovaralo se i o namjeri Grada da kupi 6 stanova u zgradi POS-a na Crvenim kućama za potrebe „kadrovskih“ stanova za potrebe Opće bolnice Zadar i Sveučilišta u Zadru", stoji u priopćenju.

image

Sastanak s predstavnicima APN-a

image

Nove zrade iz programa POS-a u Zadru

Luka Gerlanc/Cropix
25. travanj 2024 02:53