StoryEditorOCM
4 kantunaSREDSTVA EU FONDOVA

Dovršava se veliki projekt u gospodarskoj zoni općine Poličnik: med će teći u potocima

Piše Mišel Kalajžić
10. lipnja 2020. - 08:26

Uskoro bi, možda najviše za tri mjeseca – obećava načelnik općine Poličnik Davor Lončar – trebao biti otvoren centar za razvoj i edukaciju u tamošnjoj gospodarskoj zoni, sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt vrijedan 25,8 milijuna kuna – od čega je 20 milijuna kuna iz Europske unije, dok je nešto više od 5 milijuna vlastitih kreditnih sredstva uložila Općina – poznat je i kao Centar za pčelarstvo, odnosno specijalizirani poslovni inkubator za industrije koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode (prvenstveno farmaceutska, prehrambena i kozmetička industrija). U dvije godine izgrađeno je moderno zdanje, gotovo 2000 četvornih metara korisnog prostora, koje je naposljetku opremljeno i svim uređajima za suvremen pčelarski centar, namijenjen ne samo pčelarima Zadarske županije, već i čitave Hrvatske. Kod nas do sada, tvrdi Lončar, takvoga centra nije bilo.

Najviši standardi rada

– Općina je za projekt besplatno ustupila sedam tisuća četvornih metara zemljišta, a još 2013. godine krenulo se s izradom projektne dokumentacije, kako bi se uz izvršene dopune 2014. godine uspjelo ući u zadnji krug EU fondova 2016. godine, nakon čega su odobrena sredstva. Zgrada je izgrađena po najnovijim standardima Europske unije. Budućim korisnicima – pčelarima, ali i obrtnicima i drugim poslovnim subjektima koji pronađu svoj interes u centru, omogućit će najviši standardi rada – kaže Lončar.

Prostor za zaprimanje i vaganje meda, hladnjača, skladište, oprema za stabilizaciju i punjenje meda u tegle... za sve to dovoljan je samo jedan zaposlenik, jer je čitav proces zahvaljujući sofisticiranoj opremi automatiziran. Cilj je bio na jednom mjestu zaprimati med, analizirati ga, obraditi, puniti i distribuirati prema krajnjim korisnicima, i to ne samo na području Zadarske županije, već i čitave Hrvatske koja do sada, ponavlja opet Lončar, nije imala Centar za pčelarstvo kao sada u gospodarskoj zoni općine Poličnik.

Osim dijela za preradu meda, Centar ima i postrojenja za preradu voska, kao i izdvajanje matične mliječi, propolisa i raznih drugih pčelinjih proizvoda. Čak su i Slovenci, koji svojim centrima prednjače ispred Hrvatske, pokazali interes da surađuju s pčelarskim centrom u Poličniku koji je puno moderniji od njihovih, ali, ono što je najvažnije, interes za suradnju postoji na razini Hrvatskoga pčelarskog saveza.

– Već smo dva puta slali javni poziv za suradnju, ali je korona učinila svoje pa se nitko nije javio. Još ​prije toga imali smo kontakt s Pčelarskim savezom Hrvatske koji je bio voljan doći u Poličnik i, zajedno s Općinom Poličnik i Ministarstvom poljoprivrede, plasirati med iz Poličnika diljem Hrvatske, s tim da svaki proizvođač može na staklenki imati svoju etiketu. Ministarstvo gospodarstva treba nam izdati certifikat za punjenje meda, i taj postupak je u samom završetku. U okviru Općine Poličnik formirali smo tvrtku koja će voditi Centar, u uskoj suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom i drugim udrugama pčelara – ističe Lončar, dodajući kako su projekt nekoliko puta morali prilagođavati i ispravljati u odnosu na prvobitni projektni zadatak.

Posebno vrijedan dio Centra je opremljeni laboratorij, povezan s proizvodnjom meda u smislu kontrole kvalitete i analize svih pčelinjih proizvoda.

Najmodernija tehnologija

– Laboratorij nije zamišljen samo za med, već i za sve druge usluge u prehrambenoj industriji. Opremljen je najmodernijom tehnologijom i za njega je zainteresiran Zavod za javno zdravstvo iz Zadra u smislu rada, stručnosti i upravljanja, a sve udruge i savezi pčelara s kojima smo kontaktirali podržali su tu ideju. Opremljen je također najsuvremenijim uređajima, a među njima je, primjerice, i uređaj za kojim je u prošla tri mjeseca vladala velika potražnja u Hrvatskoj, jer je sposoban detektirati i – koronavirus, pa ga je u slučaju potrebe Općina bila spremna ustupiti za korištenje u interesu javnog zdravstva – kaže Lončar.

U Centru ima mjesta i za Poljoprivrednu školu, odnosno Sveučilišni odjel za poljoprivredu, jer postoje opremljene prostorije za istraživačke projekte i obrazovanje učenika i studenata, kao i dvorane za predavanja. Općina bi im prostore ustupila samo uz režijske troškove, kako bi se kroz stručni razvoj i znanstvene projekte potaknulo usavršavanje tehnologije proizvodnje meda, ali i drugih prehrambenih proizvoda. Centar je opremljen i besplatnim parkiralištem za sve korisnike, postoji i velika multimedijalna dvorana za prezentacije i savjetovanja, a predviđen je i caffe bar te jednostavniji ugostiteljski dio, dok su na katu uredi koji će se iznajmiti poslovnim subjektima.

– Smisao svega je da Centar bude samoodrživ i da se pokriju režijski troškovi zaposlenika i ostale opreme. Očekujemo da će on potencirati još veći razvoj pčelarstva na zadarskom području, ali i u Hrvatskoj, jer će sad na jednom mjestu postojati sva oprema i tehnološki procesi za brendiranje vrhunskog meda i pčelinjih proizvoda – zaključuje Davor Lončar.

Očekujemo da nam država vrati barem dio uloženog

– Imali smo problema s državnom administracijom koja i nije baš na najbolji način pripremila projekt prema Europskoj uniji, iako je pitanje vlasništva zemljišta bilo riješeno, pa smo se kao Općina morali preko poslovnih banaka i zadužiti kako bi uspjeli sve dovršiti. Bio je to veliki rizik koji smo preuzeli na sebe, ali smo procijenili da moramo to učiniti jer bi nedovršetkom projekta izgubili ogromnu vrijednost. Mi očekujemo od države da nam vrati dio uloženih sredstava, jer iznos od oko pet milijuna kuna velika je stavka za općinu, bez obzira što smo mi gospodarski jači od ostalih općina – kaže načelnik Lončar.

22. travanj 2024 19:00