StoryEditorOCM
4 kantunaDETEKTIRANI PROBLEMI

Dobro pročitajte i sitna slova! Teleoperateri skrivaju dodatne troškove i serviraju nejasne uvjete ponuda, evo protiv kojih se korisnici najčešće žale HAKOM-u

Piše PSD
20. siječnja 2019. - 10:28
2791070

 

Pritužbe na davatelje telefonskih usluga se ne smanjuju; u 2017. godini bilo je 1467 predmeta vezanih uz elektroničke komunikacije, a u prvom polugodištu ove godine ostvareno je 50 posto od tog broja - piše Slobodna Dalmacija.

Pri ugovaranju bilo koje usluge kod teleoperatora valja dobro otvoriti oči i iščitati sva ona sitna slova, no moguće je da vas ni to neće spasiti.

Naime, davatelji telefonskih usluga i dalje korisnicima serviraju nejasne uvjete ponude, skrivajući dodatne troškove i eventualno ograničenje usluge. To su, kao glavni problem i razlog većine lanjskih potrošačkih sporova, detektirali u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti. Do HAKOM-a je, naime, u prvom polugodištu 2018. godine došlo 726 predmeta, od kojih je njih 175 završilo rješenjem bez potrebe ulaska u meritum, kako navode u Agenciji. To znači da su se operator i korisnik u konačnici sporazumjeli i otklonili potrebu da HAKOM donosi odluku.

Broj se ne smanjuje

Kako bilo, broj pritužbi na davatelje telefonskih usluga se ne smanjuje; u 2017. godini bilo je 1467 predmeta vezanih uz elektroničke komunikacije, a u prvom polugodištu ove godine ostvareno je 50 posto spomenute statistike.

Najviše sporova (bilo da su imali pozitivni ili negativni ishod za potrošača), njih tri stotine, vodilo se protiv tvrtke A1, nekadašnjeg Vipneta. Potom slijedi Hrvatski Telekom s ukupno 229 sporova, 65 ih se vodilo protiv Optima Telekoma, približno toliko i protiv Tele2, a potom slijede Total TV, Iskon, Terrakom, Hrvatska pošta i ostali.

Iz HAKOM-a napominju da su u najmanjem broju slučajeva trebali intervenirati kod odluka koje je donijelo povjerenstvo za zaštitu potrošača tvrtke Tele2, koje je u prvih šest mjeseci 2018. godine, prema njihovu mišljenju, najbolje radilo. Potrošači, inače, na raspolaganju imaju tri koraka u rješavanju svojeg problema – prvo pišu pismeni prigovor davatelju usluge, potom o njihovu slučaju odlučuje povjerenstvo za zaštitu potrošača koje djeluje pri svakoj tele-tvrtki, a ako korisnik nije zadovoljan ni odlukom na toj razini, onda se obraća HAKOM-u.

– Jedna od mjera koju redovito pratimo je i koliko sporova ima po korisniku. Što je potreban veći broj korisnika da bi se pokrenuo spor pred HAKOM-om, to operator bolje radi prilikom rješavanja prigovora ili pritužbi svojih korisnika. Kad je, dakle, u pitanju ovaj kriterij, odnosno prosječan broj korisnika po sporu u šest mjeseci, ispada da su korisnici Total TV-a (televizijski satelitski operator, op. a.) najčešće pokretali spor pred HAKOM-om, a korisnici TELE2 najrjeđe – objašnjavaju iz regulatorne agencije.

Protiv otezanja

Od nadležnih u HAKOM-u smo tražili da nam odgovore koje su probleme evidentirali, s obzirom na zaprimljene pritužbe potrošača, te što, kao regulator, planiraju učiniti u vezi s tim.

Uz već navedeni problem "nedovoljne transparentnosti ponudeoperatora", HAKOM je detektirao i potrebu skraćivanja, odnosno definiranja određenih rokova.

– Primjerice, ne postoji definiran rok za promjenu tarife kod istog operatora, pa to otvara mogućnost da se oteže ako korisnik želi prijeći na neku jeftiniju opciju. Isto tako je potrebno osigurati da operatori daju transparentnije informacije o ugovornoj obvezi, bez otezanja, kad to korisnici zatraže. Trenutno radimo na izmjenama sektorskih propisa, vođeni upravo uočenim nedostacima prilikom rješavanja sporova koje će možda trebati uskladiti i s najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača. Stoga uskoro planiramo staviti na javnu raspravu naše prijedloge izmjena sektorskih propisa, vjerojatno već u veljači – najavljuju iz HAKOM-a.

 

NESLAVNA LISTA
Najviše sporova s A1 
Redoslijed operatora po broju potrošačkih sporova koji su se vodili posredstvom HAKOM-a u prvom polugodištu 2018. godine:
1. A1 (301 spor)
2. Hrvatski Telekom (229)
3. Optima Telekom (65)
4. TELE2 (60)
5. Total TV (33)
6. Iskon (24)
7. Terrakom (6)
8. Ostali (8)
25. travanj 2024 04:22