StoryEditorOCM
4 kantunaNA ŽUPANIJSKOM SUDU

Bježao s metalnim sefom: novo vještačenje će pokazati je li 37-godišnji Ivan Jerković u policijskoj potjeri pokušao ubiti zadarskog policajca!

Piše B.S.
12. listopada 2021. - 16:57

Profesionalni vozač, 37-godišnji Ivan Jerković iz Dugopolja u utorak je na Županijskom sudu u Zadru ponovio da se ne smatra krivim za teški pokušaj ubojstva zadarskog policajca koji ga je nakon 'filmske' potjere od Vodica, odakle je s još dvojicom prijatelja bježao s ukradenim metalnim sefom, zaustavljao znakom 'stop' pokraj benzinske postaje u Pakoštanima.
Potjera se odigrala 8. kolovoza 2016., oko 4 sata, kada je Jerković, prema optužnici, bježeći pred policajcima, u Audiju s lažnim tablicama u kojem su bili Splićani Matko Doždor i Ante Bosančić namjerno usmjerio automobil u punoj brzini prema policajcu koji ga je zaustavljao svjetlećom palicom.

Kako bi izbjegao udar policajac se morao baciti u stranu, a Jerković je nastavio vožnju dok su za njim jurila dva službena policijska automobila s upaljenim rotirajućim svjetlima. Kada su ga pokušali zaustaviti, on je namjerno udario policijski automobil, nakon čega je sletio sa ceste pri čemu je teško ozlijeđen tada 34-godišnji Doždor koji je s njim bio u automobilu.
Osim za pokušaj teškog ubojstva, Jerković je optužen i za izazivanje prometne nesreće, spriječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti, te krivotvorenje isprava, a suđenje mu se ponavlja nakon što ga je u prethodnom postupku na Županijskom sudu u Zadru sudac Boris Radman oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Osim da je ukrao sef iz Trgovačkog centra u Vodicama i bježao pred policijom, u tom postupupku na sudu nisu dokazane ostale optužbe. Prometnim i medicinskim vještačenjima je, naime, utvrđeno da Jerković nije usmjerio automobil na policajca već da je prošao 20 centimetara pokraj njega, te da je u potjeri policijsko vozilo udarilo njega zbog čega je izgubio nadzor i sletio sa ceste. Iako se navodilo da je Doždor teško ozlijeđen naknadno je utvrđeno da u slijetanju nije zadobio nikakve ozlijede. Iskazi policajaca pokazali su se kontradiktornima jer su tijekom istrage govorili jedno, a na rekonstrukciji događaja nešto sasvim drugo. Vještak prometne struke Goran Kosinec utvrdio je kako je automobil kada je prošao kraj tijela policajca bio udaljen 20 centimetara.

U ponovljenom suđenju koje sada vodi sutkinja Iva Lovrin Jerković je u lisicama doveden iz zatvora u Splitu, a na ročištu je saslušan vještak medicinske struke dr. Pero Bubalo. Liječnik je trebao razhasniti jeli Doždor u nesreći uistinu zadobio teške tjelesne ozlijede, odnosno potres mozga. 'U konkretnom slučaju se radi o anamnestičkim podacima, a da to nije utvrđeno liječničkim pregledom'- rekao je vještak pojašnjavajući kako Doždorove ozlijede nisu potvrđene liječničkom dijagnozom već ih je on 'sam rekao'.
U nastavku postupka na Županijskom sudu u Zadru sutkinja Lovrin je zatražila novo prometno vještačenje kojim bi se do idućeg ročišta trebalo rasvijetliti što se točno dogodilo inkriminiranog dana.

19. travanj 2024 19:19