StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bivši šef zadarskog krima Zrinko Perica mora u zatvor! ‘Ovo je osveta Hrvoja Zankija. Sve mi je namješteno jer sam smetao ‘tvornici novca‘ na Zrću!‘

Piše Vladimir Urukalo/SD
17. studenog 2021. - 20:13
Zadar, 050413. Konferencija za novinare na temu dovrsenih kriminalistickih istrazivanja kaznenih djela razbojnistava na podrucju Policijske uprave zadarske. Na konferenciji su nazocili nacelnik PU zadarske Neven Paskalin i voditelj Sluzbe kriminalisticke policije Zrinko Perica. Objavljeno je da je dovrseno kriminalisticko istrazivanje nad 60-godisnjakom s podrucja Zadra i 37-godisnjakom s podrucja Istre koje se sumnjici za vise djela razbojnistva, dva u poslovnicama HP-e te jedno u poslovnici OTP banke i zlatarni Celje. Na fotografiji: Zrinko Perica.Luka Gerlanc/cropix

Zrinko Perica, nekadašnji načelnik Kriminalističkog odjela zadarske policije, zasigurno nije očekivao da će na ponovljenom suđenju na splitskome Županijskom sudu, gdje mu se sudilo po USKOK-ovoj optužnici za zlouporabu položaja i ovlasti, biti kažnjen s bezuvjetnom zatvorskom kaznom.

Posebice nakon što je na prvom suđenju bivši policijski šef, koji danas radi za nekoliko tisuća kuna plaće u jednoj tvrtki za izradu stolarije, bio osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine.

U srijedu ga je, pak, sudac Zoran Ivanišević nepravomoćno osudio na sedam mjeseci bezuvjetne zatvorske kazne te na još osam mjeseci koje neće odležati ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo, a koja kazna se počinje računati nakon izdržane zatvorske.

Perica se nije pojavio na izricanju presude.

Sudilo mu se po optužnici iz veljače 2016. godine, kojom ga se teretilo da je od 2013. do svibnja 2015. godine iz policijske blagajne za operativne troškove, iz koje se plaćaju informatori i podmiruju drugi troškovi tijekom kriminalističkih obrada, uzeo tridesetak tisuća kuna za privatne potrebe, tako što je blagajniku Hrvoju Zankiju naredio da mu da novac. Bio je svjestan, po presudi, da se novac iz te blagajne može koristiti jedino za troškove nastale u vezi planiranja i provedbe poslova kriminalističke policije, a nikako ne u privatne svrhe.

Od uzetog je novca vratio 21 tisuću kuna, a ostalo je nevraćenih 9100 kuna, koje mu se vode kao protupravna imovinska korist koju je dobio zlouporabom položaja i ovlasti.

Perica je u svojoj obrani na prvom suđenju kazao da novac nije koristio za sebe, nego za "operativne akcije". Kazao je i da mu je sve namješteno i podmetnuto od strane "viših instanci" i da je sve iskonstruirano da ga se diskreditira i potjera s posla. Spominjalo se, doduše neslužbeno, da je pred sezonu 2014. godine promijenio voditelje policijskih akcija i nastojao usmjeriti policijske akcije na organiziranu distribuciju droge i organiziranu prostituciju na Zrću, pa mu je sve namješteno kako ne bi "pokvario" dobro uhodan posao u toj "tvornici novca".

– Naravno da novac nisam uzimao za privatne svrhe, a Zanki nije imao nikakvu odgovornost, ona je bila isključivo na meni. Nikad mi iz MUP-a nisu najavili nadzor, a od tri interna nadzora PU zadarske, samo mi je jednom unaprijed javljeno da će biti proveden. Zanimljivo je da se tri dana nakon mog udaljenja naglo našao manjak u blagajni, a smatram da je motiv Zankiju bilo to što mi nije nikad oprostio što nije postao načelnik Operativne analitike, što je jako želio i zato mi se ovako osvećuje – kazao je Perica na splitskom sudu.

– Za razliku od okrivljenika koji sve to tvrdi na neuvjerljiv način, svjedok Zanki (blagajnik koji je bio ključni svjedok protiv Perice i koji je vodio dvostruku evidenciju isplata svom tadašnjem šefu – opa.a.) uvjerljivo i okolnosno je naveo da je Perici, na njegov zahtjev, u više prigoda isplaćivao novac iz blagajne operativnih troškova za njegove osobne potrebe, ujedno navodeći da je bio svjestan da je i on takvim isplatama kršio propise. No, to je učinio jer je bio prisiljen od svog nadređenog i bojao se za vlastitu sigurnost i svoju egzistenciju.

Ukazuje i da se na ovakvo ponašanje žalio i određenim policijskim službenicima PU zadarske – kazao je, među ostalim, u svom obrazloženju sudac Ivanišević, navodeći da to potkrepljuju i brojni drugi svjedoci.

Sudac Ivanišević osvrnuo se i na dio iz ranije ukidne odluke Vrhovnog suda u kojoj je stajalo da je neutvrđeno je li okrivljeni postupao s namjerom da se trajno okoristi budući da je povremeno uzeti novac i vraćao u blagajnu.

– Takvu okolnost u konkretnom slučaju ne smatram relevantnom. Okrivljenik se sa svakim posezanjem za sredstva iz blagajne neprijeporno materijalno okoristio, uzimao je novac koji nije smio uzeti i koji ne pripada njemu. Otegotna je okolnost što je ovu zlouporabu počinio kao relativno visoko rangirani policijski službenik, dakle osoba čiji se posao svodi upravo na otkrivanje počinitelja kaznenog djela i onaj koji bi trebao u tom smislu predstavljati neupitnu moralnu vertikalu i uzor drugima – kazao je sudac Ivanišević.

18. travanj 2024 23:07