StoryEditorOCM
4 kantunaKAZNA ‘NA ČEKANJU‘

Bivšem načelniku ‘krima‘ zadarske policije odgođen odlazak u zatvor. Osuđen je na osam mjeseci jer je uzimao novac iz policijske blagajne...

Piše Božana Sviličić
15. ožujka 2023. - 11:32

Bivšem načelniku Kriminalističkog odjela zadarske policije, 54-godišnjem Zrinku Perici odgođeno je izvršavanje kazne zatvora od osam mjeseci na koju je pravomoćno osuđen zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Rješenjem od 18. siječnja sutkinja izvršenja Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić prihvatila je njegovu molbu za odgodu izvršenja kazne temeljem odredbe članka 61.stavka 2. točke 9. Zakona o izvršavanju kazne zatvora.

- Okrivljenik Zrinko Perica nije upućen na izdržavanje kazne zatvora, s obzirom  da mu je sutkinja izvršenja rješenjem od 18. siječnja 2023.godine,a temeljem odredbe čl. 61.st.2. toč.9.  Zakona o izvršavanju kazne zatvora, odgodila izvršavanje  kazne zatvora  na rok od tri mjeseca, te se isti ima javiti radi izdržavanja  kazne zatvora u Centar za dijagnostiku u Zagrebu (Remetinec) dana 26, travnja 2023. godine - rekla je glasnogovornica suda i zamjenica predsjednika Županijskog suda u Zadru sutkinja Sandra Radanović.

Perica je prema tom članku zatražio odgodu zbog potrebe osiguranja skrbi i uzdržavanja djeteta ili osiguranja drugog člana obitelji koji je bez prihoda i nije sposoban skrbiti o sebi, a o kojem je skrbio prema mišljenju nadležnog Centra za socijalnu skrb.

Uhićen je u akciji USKOK-a u veljači 2016. godine u svojoj obiteljskoj kući u Dragama. Optužen je da je od 2013. do svibnja 2015. godine iz policijske blagajne za operativne troškove, iz koje se plaćaju ‘informatori‘ i podmiruju troškovi kriminalističkih obrada, uzeo tridesetak tisuća kuna za privatne potrebe.

Blagajniku Hrvoju Zankiju naredio je, prema optužnici USKOK-a da mu da novac, iako je bio svjestan da ga ne smije koristiti u privatne svrhe. U blagajnu je u međuvremenu vratio 21 tisuću kuna, a ostalo mu je 9100 kuna duga, što se vodi kao protupravna imovinska korist koju je dobio zlouporabom položaja i ovlasti.

U svojoj obrani na Županijskom sudu u Splitu Perica je rekao kako novac nije koristio privatno, već za ‘operativne akcije‘. Kazao je kako mu je namješteno kako bi se diskreditirao i maknuo s posla. Motiv je bio taj što je pred sezonu 2014. godine nastojao usmjeriti policijske akcije na organiziranu distribuciju droge i organiziranu prostituciju na Zrću. Istaknuo je kako se tri dana nakon njegovog udaljenja s posla naglo našao manjak u blagajni. Naveo je i kako smatra da je Zanki imao motiv za osvetu jer mu nije oprostio što nije postao načelnik Operativne analitike PU zadarske. Zanki je pak posvjedočio kako mu je u više prigoda isplaćivao novac za osobne potrebe jer je bio prisiljen i bojao se za sigurnost i egzistenciju.

Sudac Zoran Ivanišević osudio je Pericu u ponovljenom suđenju prošle godine na osam mjeseci bezuvjetne zatvorske kazne, te na još sedam mjeseci koje neće odležati ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

U prvom je postupku Perica koji danas radi za u jednoj tvrtki za izradu stolarije, bio osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine. Vrhovni sud je ukinuo tu presudu dajući uputu novom sudskom vijeću da prije donošenja nove mora voditi posebno računa o tijeku uzimanja i vraćanja novca, poduzetim nadzorima i razmjeru između ukupno uzetog novca i svote za koju se tereti da je Perica prisvojio. 

Županijski sud u Splitu dostavio je 7. prosinca 2022. godine referadi izvršenja Županijskog suda u Zadru pravomoćnu presudu Županijskog suda u Splitu od 17. studenog 2021., te presudu Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske od 13. listopada 2022.

Sutkinja izvršenja Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić 8. prosinca 2022. uputila je poziv Perici radi uručenja rješenja o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora za dan 10. siječnja 2023. godine.

24. travanj 2024 13:10