StoryEditorOCM
4 kantunaVLAŠKA POSLA

Ante Tomić: Evo svečano objavljujem, od danas sam i službeno fan Mladena Grdovića! Gdje mogu kupiti majicu s njegovom slikom?

Piše Ante Tomić
22. studenog 2022. - 08:51

O Mladenu Grdoviću svatko od nas zna više nego što bi trebao znati. Znamo možda i ono što ne bismo željeli znati.

Cijeli se njegov neuredni, zbunjujući i smiješni život, na veselje svekolike nacije, daje na svim televizijama i portalima.

Gledali smo ga kako posrće i pada na pozornici, i kako iza pozornice kida Guccijevu košulju, i kako se pijan kao guzica zaklinje da više neće ni pogledati vino, da bi odmah nakon toga sjeo u nekakav Ferrari ili Bugatti ili tako nešto i prevrnuo se u grabu. Uživo smo pratili i kako se desetljećima svađao i mirio sa ženom, u tri iza ponoći vikao psovke i uvrede pod prozorom njezine majke, da bi ujutro s njom zagrljen šetao Kalelargom. Nezaboravna nam je bila i epizoda kad je u svađi svome bratu slomio nogu, a osobito su nam zabavne njegove nevolje s izvanbračnom kćeri.

Krv u epruveti

Začeta u nepromišljenoj aferi s nekom konobaricom, ona je otpočetka bila neželjena. Premda je njegovo jedino dijete, on se dugo opirao priznati je. Na kraju ga je sud, čini mi se, poslao na adresu na koju on inače često zalazi i gdje ga svi znaju.

”Šta je opet, Mladene?” upitala je sestra u plavoj kuti vežući mu gumenu vrpcu na nadlaktici. “Test alkohola u krvi?”

”Ma, ne”, odgovorio je Grdović mrzovoljno gledajući kako mu krv curi u malu epruvetu, “danas sam zbog očinstva.”

Uvijek je sramotno i ružno kad se takve činjenice utvrđuju u medicinskim laboratorijima, ali popularnog pjevača dalmatinskih kancona valja razumjeti. Koliko je popio, taj se možda stvarno nije sjećao da je ikad u životu vidio šinjorinu koja ga je tužila da joj je napravio dijete.

Kako bilo, malena je nedvojbeno bila njegova. Dosuđen mu je nekakav, čak i ne osobito visok iznos za njezino uzdržavanje i on je to redovito, ako u kaotičnom životu Mladena Grdovića išta može biti redovito, mjesečno uplaćivao. Sve do nedavno.

Ako i ne volite njegove pjesme, teško je ostati ravnodušan na sve nevjerojatne, idiotske afere u kojima se on zatekao. Morate se zaljubiti u tipa koji očiju punih suza dere svilenu košulju ili ošamućen, razbijenih naočala za sunce, četveronoške puže iz prevrnutog sportskog automobila. Jedini zabavniji od Mladena Grdovića u slupanom Ferrariju je možda Jasmin Stavros, pjevač čuvene nabožne “Neka je šarala sa svima vama”, kad zajedno s punicom moli Zdravomarije.

A onda se zvijezda Franka Sinatre iz Arbanasa ugasila. Ili nam se na trenutak samo tako činilo, kad smo na svim portalima i televizijama vidjeli vijest da je Mladen Grdović tužio kćer zbog previsoke alimentacije. Koliko god neugodno i tužno to zvuči, jednostavno je bio primoran. Drugačije nije mogao. Bila je korona i svi su koncerti bili otkazani, zarada mu se strmoglavila.

Danas jedva za goli život ima, opisivao je pjevač na sudu, a znate kako on može biti emocionalno uvjerljiv. Prikazao je sebe gotovo kao socijalni slučaj.

Ispao je gotovo kao neki kojemu je Elektroprivreda ištekala struju, pa navečer upali jedan mali okrajak svijeće i skromno prezalogaji komadić pljesnivog kruha što ga je našao u kontejneru s jetrenom paštetom kojoj je istekao rok trajanja. Sve otirući suze, sudac mu je odrezao da je odsad, umjesto tri i po tisuće, kćeri obavezan uplaćivati samo tisuću.

Gotovo je, jadnik je sasvim propao, mislili smo čitajući Grdovićevu potresnu obiteljsku priču. Sve dok se on nije javio iz Dubaija, gdje je došao iz Abu Dhabija, privatnim avionom koji je neki šeik poslao po njega. “Evo, ja i Salgado, zvijezda Reala”, opisuje on frfljavo u kameru mobilnog telefona, grleći nekadašnjeg nogometaša.

Kakav car!

Njih su se dvojica očito dobro nakitili u nekom noćnom klubu u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata i sjetili videoporukom pozdraviti zajedničkog prijatelja koji na Svjetskom prvenstvu u Kataru brani boje Lijepe naše.

Michel Salgado zapravo i ne djeluje osobito razvaljeno, engleske mu rečenice teku gramatički ispravne, a ovaj se naš i s materinjim muči. Uspio je sastaviti još samo: “Luka Modrić, ćao!”

Kratka se snimka tu završi, ali gledatelj ostane još pola sata, sat, osjetljiviji možda i dulje, otvorenih usta, zabezeknuto zureći u ekran. Kakav car! Putuje uokolo privatnim mlažnjacima vladara arapskih kneževina prebogatih naftom, dugonoge stjuardese već su naučile njegov omjer graševine i mineralne u gemištu, a kćer je tužio za alimentaciju, jedinome svom djetetu ne bi dao popišane tri i po tisuće mjesečno. Molim vas, ima li Mladen Grdović nekakav fan shop? Gdje mogu kupiti majicu s njegovom slikom?

25. travanj 2024 10:29