StoryEditorOCM
4 kantunaPAT POZICIJA ZADRA

Amandmani zaustavili projekte: na ledu ugovoreni poslovi uređenja ulica, riva na čekanju, energetska obnova škola i vrtića... Proračun sve "štopao"!

Piše M. Kalajžić
4. veljače 2023. - 20:25

Koje će se gradske ulice dovršiti, a što je „zaključala” situacija oko blokade proračuna? Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra Darko Kasap kaže kako trenutačna situacija izgleda prilično dramatično, ali nije baš sve stalo kako se čini, a i veliki su izgledi da se najavljeni projekti nastave. Ipak, neki su zahvati morali već sad biti otkazani…  

- Puno toga ovisi što će se događati s proračunom, hoće li se nezakoniti amandmani povući ili neće? Ako se oni povuku, proračun može funkcionirati. Mi smo nekoliko tih javnih nabava pokrenuli i one su u pozadini, „žive“, vrte se... U trenutku kad moraš donijeti neku odluku kao što je bilo s Ulicom od Jakova Šubića od Cezana, tu smo morali odustati od javne nabave, jer tako zakon propisuje. Jedna od takvih ulica koja sada slijedi iduća je Krešimirova obala u Diklu, rekonstrukcija ceste od Taverne... To je projekt koji je bio u visokoj fazi realizacije i trebao se s aglomeracijom događati. Ovako će vjerojatno aglomeracija proći i ostat će neuređena cesta i onda ćemo mi opet jednog dana kad dođe na red morati raspisivati natječaj i to sređivati – kaže Kasap.

- Ista je situacija i s parkom uz Ulicu Kažimira Zankija, na Novom Bokanjcu. Ima čitav niz ulica koje su u fazi otkupa. A s obzirom da je ovim amandmanima na proračun sada skinuto sa stavke otkupa ogroman iznos, taj se otkup ne može događati u velikoj mjeri osim onih projekata za koja su već donesena rješenja u Uredu državne uprave. Jedna od takvih ulica je Ulica Nikole Tesle, iznimno je važna. Mi smo s HEP-om imali dogovor da trafostanicu izmjestimo u sadašnji trokut uz boćalište, da tamo napravimo novi rotor, međutim što će s njim biti, ne znam. Ne možemo raspisati natječaj za čitav niz ulica. Teren na Plovaniji od Odašiljača i veza za što smo donijeli odluku da ćemo ga kupiti i trebali naručiti projektnu dokumentaciju za tematski park - sad smo stali. Isto kao i za ulicu ispod Poliklinike gdje je svako jutro gužva i ne mogu naći ljudi parking. Tamo bi trebalo napraviti novi nogostup, bio je zamišljen i dodatni parking, s manjim parkom od 700 kvadrata na gradskoj čestici... Tamo se planirala izgraditi nova cesta koja je trebala izići na Relju kod Euroherca, to je također bilo u planu kao i novi gradski parking, ali i tu stojimo, ne možemo dalje, ističe Kasap i navodi:

- Stala je i energetska obnova osnovnih škola za koje su praktično dobivena sredstva, samo za vrtiće je odobreno 4o milijuna kuna čega je Grad trebao financirati dio... I parterno uređenje zelenila rive za što smo dobili od europskih sredstava sufinanciranje je - stalo. To je projekt kojim je u konačnici sa svime što smo predvidjeli riva trebala biti potpuno obnovljena. Dobili smo tri milijuna kuna EU sredstava, što je sufinanciranje od 45 posto, ali ne možemo to pokrenuti sada, a morali smo već – naglašava Kasap.

Što sa svim tim projektima ukoliko se proračun ne otključa, pitanje je više za pravnike, ali dok se ti amandmani ne isprave, ne može se dalje funkcionirati, zbog toga je gradonačelnik i suspendirao taj proračun. Ako se oni reguliraju, isprave ili povuku, može se dalje nastaviti gdje se stalo, dodaje.

- Projekti koji se rade sa Hrvatskim cestama poput spoja Put Biliga i Hrvatskog sabora nisu upitni jer je gradonačelnik stavio izvan snage nezakonit proračun da bi osigurao za već ugovorene stavke sredstva. On je to i napravio da bio osigurao sredstva za ono što je već ugovoreno i za što je preuzeta obveza prošle godine. Očekujem da će zdrav razum i interes grada i građana prevladati u smislu da će se ti amandmani ispraviti i da ćemo krenuti dalje – zaključuje gradski pročelnik za prostorno uređenje.

19. travanj 2024 21:16