StoryEditorOCM
4 kantuna"ZRAKA ZA ŽIVOT"

Akcija Zadarskog.hr dobiva veću podršku, priključilo nam se "Srce zadarsko": Bile smo kod gradonačelnika, idemo u Ministarstvo i pozivamo donatore

Piše Iva Ivanac
14. siječnja 2021. - 19:26
Razgovor s gradonačelnikom Dukićem održao se u srijedu, a na sastanaku su sudjelovale Sanja Karamarko, jedna od administratorica grupe ”Srce zadarsko”, te aktivne članice Jasmina Šokota Vrhovac, Tereza Dedaković i Lidija JurišićSrce Zadarsko
"Zraka za život"

Slobodna Dalmacija i portal Zadarski.hr uz potporu Lige protiv raka Zadar pokrenuli su medijsku kampanju "Zraka za život" kojom se želi osvijestiti potreba da Zadar dobije aparat za zračenje, tzv. linearni akcelerator. Njegovom kupnjom okončali bismo muke onkoloških bolesnika koji na zračenje putuju u Split i Zagreb. Pokažimo da to možemo!

"Zraka za život", medijska kampanja Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr kojom se, uz potporu Lige protiv raka Zadar, želi osvijestiti potreba da Zadar dobije linearni akcelerator za liječenje onkoloških bolesnika, svakim danom dobiva sve više poklonika. Uplate donacija na zajednički račun Lige i Opće bolnice Zadar iz dana u dan pristižu, a problem nedostatka aparata za zračenje postao je vruća tema na društvenim mrežama gdje se dijele naši članci u kojima onkološki bolesnici, članovi njihovih obitelji i liječnici progovaraju o brojnim tegobama na koje nailaze pacijenti jer na liječenje moraju putovati u Split ili Zagreb.

image
QR kod za Ligu protiv raka i uplatu za linearni akcelerator
Među onima koji su se snažno založili za „Zraku za život” su članice i članovi poznate Facebook grupe "Srce zadarsko". Nakon što su pročitale teška i bolna iskustva pacijenata, nisu mogle sjediti prekriženih ruku. Pozvale su sve članove grupe, kojih ima skoro sedam tisuća, da se priključe akciji Lige protiv raka Zadar te da, ako mogu, doniraju novce ili makar podijele objave kako bi se kod građana probudila svijest o važnosti nabavke aparata za zračenje.

Ali, na tome se nisu zaustavile. Predstavnice „Srca zadarskog” odlučila su posjetiti gradonačelnika Branka Dukića, inače predsjednika Lige, kako bi ga upitale na koje načine njihova grupa i njeni članovi mogu pomoći.

Razgovor s gradonačelnikom Dukićem održao se u srijedu, a na sastanak su sudjelovale Sanja Karamarko, jedna od administratorica grupe "Srce zadarsko", te aktivne članice Jasmina Šokota Vrhovac, Tereza Dedaković i Lidija Jurišić.

image
Razgovor s gradonačelnikom Dukićem održao se u srijedu, a na sastanaku su sudjelovale Sanja Karamarko, jedna od administratorica grupe "Srce zadarsko", te aktivne članice Jasmina Šokota Vrhovac, Tereza Dedaković i Lidija Jurišić
Srce Zadarsko

- Uvijek se rado priključujemo humanitarnim akcijama kako bi, onoliko koliko možemo, pomogli našim sugrađanima. Ono što nas je najviše šokiralo kod ove akcije jest koliko je zapravo nerazvijena svijest o potrebi odnosno kupnji linearnog akceleratora. Upravo smo se zbog toga odlučili priključiti, kaže Sanja Karamarko dodajući kako je prestrašno da Zadar koji sa županijom broji gotovo 170 tisuća stanovnika, nema uređaj za zračenje koji bi našim onkološkim bolesnicima, ali i onima iz susjednih županija, uveliko olakšao borbu sa zloćudnom bolešću.

Sanja ističe kako su u razgovoru s gradonačelnikom Dukićem došli do saznanja da je za dobivanje linearnog akceleratora najprije potrebno ishoditi posebnu suglasnost Ministarstva zdravstva jer Zadar nema klinički bolnički centar, kao što ga imaju Split, Rijeka, Zagreb i Osijek. Nakon toga, sve bi trebalo biti puno lakše, ističe Sanja i poziva sve one koji su prošli borbu s malignim bolestima, članove njihove obitelji i one koji mogu govoriti o važnosti ovakvog uređaja za građane, da na adresu Ministarstva šalju svjedočanstva i apele kako bi se Zadru pomoglo u nabavci prijeko potrebnog uređaja.

- Uvjerena sam da će se novci, nakon dobivene suglasnosti, lako prikupiti. "Srce zadarsko" planira kontaktirati velike tvrtke, poznate ljude i sportaše te ih zamoliti da se akciji „Zraka za život” priključe donacijama. Također planiramo organizirati više manjih akcija kojima ćemo prikupljati sredstva, ali i senzibilizirati javnost o važnosti nabavke linearnog akceleratora. Vjerujem da ćemo, kada to epidemiološke mjere dopuste, raditi i veće akcije, ističe Sanja koja je u svojoj okolini upoznala ljude koji se bore s malignim bolestima i koji su vozilima saniteta putovali u Split, tako da je svjesna muka kroz koju prolaze kako bi stigli na neophodne terapije.

U narednim danima administratori i aktivni članovi ove humanitarne grupe namjeravaju posjetiti i župana Božidara Longina, ali i Ministarstvo zdravstva zajedno s gradonačelnikom Dukićem. O svim svojim pothvatima, kao i do sada, obavještavat će članove svoje grupe i medije.

- Svaka uplata je jako bitna, neovisno o iznosu. Kao što je i svaka vaša poruka i mail prema ministarstvu bitna. Mi znamo da možemo zajedno s vama dobit i ovu bitku. U ime svih naših onkoloških bolesnika i njihovog dostojanstvenog liječenja idemo hrabro naprid. Od srca hvala dragi ljudi, pozivaju sa stranice grupe “Srce zadarsko”.

Upute za uplatu: 

Banka: Erste & Steiermärkische Bank d.d.

Primatelj: Opća bolnica Zadar

IBAN: HR8324020061500064152

Model: 00

Poziv na broj: 04092018

Opis plaćanja: Uplata za linearni akcelerator

image
Logo Lige protiv raka i Zadarski.hr
Zadarski.hr
24. travanj 2024 12:23