StoryEditorOCM
4 kantunaPRESEDANSKA PRESUDA:

34-godišnjaku iz Gračaca, koji je počinio čak više od 40 prometnih prekršaja u 10 godina, trajno oduzet automobil!

Piše Božana Sviličić
24. travnja 2020. - 22:11

Višestrukom recidivistu, 34-godišnjaku iz Gračaca, koji je u posljednjih deset godina počinio čak više od 40 prometnih prekršaja, trajno je oduzet automobil radi zaštite opće sigurnosti.

Ovu presedansku presudu u Hrvatskoj o trajnom oduzimanju automobila, koji postaje vlasništvo države, donio je 16. travnja Prekršajni sud u Gospiću, stalna služba u Gračacu, na temelju optužnog prijedloga postaje Granične policije u Gračacu koja je godinama sankcionirala vozača.

Osim bez automobila, vozač je ostao i bez - slobode. Uz novčanu, izrečena mu je i jednomjesečna kazna zatvora.
U svom dugom popisu prekršaja 34-godišnji vozač “naslagao” je i 12 prekršajnih bodova, te pet zaštitinih mjera zabrane. Ova rigorozna kazna izrečena mu je nakon što je ponovno uhićen 3.travnja u novim prometnim prekršajima u Gračacu.

- Policajci postaje Granične policije u Gračacu zatekli su 36-godišnjeg vozača 3. travnja u 22.40 prilikom upravljanja automobilom marke “golf” splitskih oznaka u ulici Ante Starčevića u Gračacu. Upravljao je auotmobilom iako je imao izdano rješenje o zabrani upravljanja zbog 12 prekršajnih bodova. Zaštitna mjera zabrane upravljanja izdana mu je na vrijeme od 4. travnja do 4. kolovoza, a prije toga zbog prkeršaja mu je izrečeno i pet zaštitinih mjera, od kojih su tri bile na snazi - rekli su u zadarskoj policiji.

U sudskom postupku na Prekršajnom sudu u Gračacu donesena je pravomoćna presuda da se 36-godišnjaku automobil marke “golf” oduzima radi zaštite opće sigurnosti i postaje vlasništvo RH.

Presudom sutkinje Nevenke Šimunović automobil mu je oduzet na temelju članku 76a Prekršajnog zakona prema kojem Sud može oduzeti predmete i sredstva kada je njihovo oduzimanje potrebno radi zaštite opće sigurnosti.

Trajno oduzimanje vozila prometnim recidivistima dio je drakonskih mjera novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je stupio na snagu 1. kolovoza prošle godine. Prema tom zakonu, osim visokih novčanih kazna, bez automobila mogu ostati svi oni koji su najmanje dvaput pravomoćno kažnjeni za vožnju u krivom smjeru ili odbijanje alkotestiranja, zatim oni koji su najmanje dvaput pravomoćno kažnjeni jer su vozili dok im je oduzeta vozačka, koji su dvaput kažnjeni jer im je alkotest pokazao iznad 0,5 promila, te oni koji su dvaput kažnjeni za vožnju u naselju 50 km/h iznad ograničenja. Na prijedlog policije odluku o prekršaju i postupanju s privremeno oduzetim vozilom sud je dužan donijeti u roku od 15 dana.

Ovakva pravomoćna presuda o trajnom oduzimanju automobila, presedanska je u Hrvatskoj. Iako je u ožujku u Koprivnici 47-godišnjem vozaču također bio oduzet automobil zbog niza prekršaja, sud je ipak odlučio da će mu se vratiti po pravomoćnosti sudske presude.

Na privremeno oduzimanje automobila policija i sud odlučili su se nakon što je vozač ponovno uhićen i osuđen s čak 36 tisuća kuna kazne. Vozio je pod utjecajem alkohola od 1,13 promila za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta.

19. travanj 2024 19:46