StoryEditorOCM
4 kantunaEVO ZAŠTO JE U HRVATSKOJ DOBRO BITI LOPOV

20 godina od inkriminacije, dva bijega iz zatvora i osam ročišta da bi Županijski sud u Zadru odlučio bivšem logističaru MORH-a suditi u odsutnosti!

Piše B.S.
7. ožujka 2018. - 09:53
c5bes-i-os-u-zadru_sud_1335976341

Gotovo dva desetljeća od inkriminacija koje ga terete za 18-milijunsku zlouporabu položaja u tvrtki Turist na Pagu krajem 90-ih godina, Županijski sud u Zadru je krajem veljače odlučio da će bivšem logističaru MORH-a 61-godišnjem Zdravku Turčiću ipak suditi u odsutnosti.

Zadarski sud prihvatio je taj zahtjev tužiteljstva tek krajem veljače nakon što je prije toga u ovom postupku održano čak osam ročišta pri čemu je Turčiću poziv dostavljan na dvije adrese u Zagrebu, iako je u bijegu pred zakonom od 2013. godine. Tada se, naime, trebao javiti u Zatvor u Zadru na daljnje izvršavanje kazne zatvora iz Zatvorske bolnice u Zagrebu gdje je bio na liječenju. U bolnicu je upućen po pravomoćnom rješenju Županijskog suda u Zadru, no da se ipak nije vratio u Zatvor doznalo se tek na raspravi zakazanoj 2016.godine.

- Dostava poziva nije bila uredna pa se ispostavilo da se optuženi nije vratio na izdržavanje kazne iz bolnice gdje je bio na operaciji – rekao je na početku suđenja sudac Hrvoje Visković nakon što je Uprava za zatvorski sustav izvijestila Županijsko državno odvjetništvo u Zadru da se Turčić trenutno ne nalazi u nekoj od kaznionica jer se 17. veljače 2015. godine nije vratio s odobrenog prekida kazne zatvora zbog čega je za njim izdana tjeralica.

Ovaj diplomirani pravnik i ekonomist isto je napravio i 2012.godine kada u zadarski zatvor nije vratio iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. I tada je za njim bila raspisana tjeralica, no taj je put uhićen 13. veljače 2013. godine. Prije toga je u zadarski zatvor prebačen iz Zatvora u Gospiću kako bi zbog procesuiranih prevara nastavio služiti zatvorsku kaznu od tri godine i šest mjeseci.

No to nije jedini apsurd. Iako je za njim raspisana tjeralica 2016. godine, terenskom provjerom adrese stanovanja 2017.godine utvrđeno je da se Turčić odselio sa adrese u Zagrebu, te da je brisan iz registra temeljem Zakona o prebivalištu, zbog čega više nema nikakvo prebivalište niti boravište.

- Kako optuženik unatoč proteku vremena od tri godine od raspisivanja tjeralice do danas nije pronađen, za zaključiti je da se i dalje nalazi u bijegu, odnosno da nije dostižan državnim tijelima, što su sve razlozi da se optuženiku sudi u odsutnosti- navodi se u rješenju Županijskog suda u Zadru kojeg je 26.veljače potpisala Dijana Grancarić, predsjednica Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zadru koji je dvadeset godina od početka cijele priče prihvatio realnu opasnost od nastupa zastare kaznenog progona.

- Uzimajući u obzir težinu inkriminiranih kaznenih djela, te činjenicu da su počinjena 1996., 1998. i 1999. godine, dakle, prije više od 20 godina, vijeće smatra da su sve to osobito važni razlozi da se optuženiku sudi u odsutnosti, jer bi daljnjem odugovlačenjem postupka postojala opasnost od nastupa zastare kaznenog progona - navodi se u obrazloženju Županijskog suda u Zadru.

Turčić se tereti za više kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službenih isprava u razdoblju od 1996. godine do 2000. godine. Još 2010. godine osuđen je na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od godine dana nakon što je u njegovoj kući pokraj Kumrovca policija pronašla arsenal oružja.

19. travanj 2024 22:50