NATJECANJE ‘WORLD OF MALVASIA‘

Tri zlata za dubrovačke malvasije Vinograda Volarević

Piše Meri Šilović
16. svibnja 2022. - 14:36

Čak tri zlatne medalje osvojila je za svoja vina vinska kuća Vinogradi Volarević iz Metkovića na natjecanju World of Malvasia. Njihov pjenušac Dubrovačka malvasija osvojio je zlatnu medalju, a jednako su zlatom ocijenjene i njihova Dubrovačka malvasija 25 Perpera berbe 2021. i Dubrovačka malvasija Kremena berbe 2020.

Na ocjenjivanje najboljih malvazija svijeta, koje se tradicionalno održava u sklopu Vinistrina međunarodnog ocjenjivanja vina i alkoholnih pića, u Poreč su stigle 273 malvazije iz deset zemalja: Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Španjolske, Njemačke, SAD-a, Portugala, Crne Gore i Srbije.

Zlatom nagrađeni pjenušac Dubrovačka malvasija Volarevića imat ćete priliku kušati ovog vikenda, tijekom festivala u Dioklecijanovim podrumima, na radionici o pjenušcima autohtonih dalmatinskih sorti. O druga dva vina ovjenčana zlatom enolog Vinograda Volarević mr. sc. Josip Volarević kaže:

"Dubrovačka malvasija 25 Perpera 2021. naše je novo vino koje je dobilo ime po kovanici 25 perpera, koja se vidi na etiketi. Naime, ta kovanica je bila novčana kazna u vrijeme Dubrovačke Republike za sve one koji su prekršili zakon o cijeni. Dubrovačka Republika je u to vrijeme imala zakon o cijeni vina koji gostioničar ili trgovac nije smio prekršiti, a onaj koji bi mijenjao cijenu bio bi kažnjen novčanom kaznom od 25 perpera i vino bi mu bilo oduzeto.

Dubrovačka malvasija Kremena dobila je naziv po brdu Kremena, gdje se nalaze naši vinogradi, i u sastavu je Komarne. Etiketa je dio fosilnoga kamena koji je pronađen na jednom dijelu vinograda."

20. travanj 2024 05:30