hrvatsko vinarstvo

Četiri vinogradarske regije i bogata vinska omotnica

Piše sd
Foto Tom Dubravec/Cropix
15. lipnja 2023. - 18:07

Ministarstvo poljoprivrede provelo je uspostavljanje regionalnih organizacija vinara i vinogradara u četiri vinogradarske regije, a iskorištenost Vinske omotnice došla je do stopostotne iskorištenosti u 2022.godini, kada je iskorišteno svih ponuđenih 10,4 milijuna eura

Hrvatska vina sada su uspješna priča. S toliko autohtonih sorti, s vinogradarstvom i vinarstvom koje iz godine u godinu neprestano napreduje i dostiže kvalitetom vrh takve proizvodnje, Hrvatska postaje prepoznatljiva i konkurentna na zahtjevnim europskim i svjetskim tržištima.

Od donošenja Zakona o vinu 2019. godine cilj Ministarstva poljoprivrede je vinskom sektoru omogućiti konkurentan status na hrvatskom tržištu. Zakon je uveo sustav decentraliziranog organoleptičkog ocjenjivanja vina u četiri regije uz regionalni pristup ocjenjivanju vina.

Ono što je Hrvatskoj, a posebice Dalmaciji, od iznimne važnosti jest turistička potrošnja vina i razvoj vinskog turizma. Kvalitetna kapljica i turizam idu zajedno, jedan brend predstavlja dodatnu vrijednost drugome.

S jedne strane razvijeni turistički sektor doprinosi rastu potrošnje vina, dok s druge strane razvoj vinskog turizma obogaćuje turističku ponudu. Boljim povezivanjem turizma i vinarstva povećava se i "tihi izvoz", odnosno plasman vina inozemnim potrošačima na domaćem tržištu.

Budući da je sektoru vinarstva i vinogradarstva nužna financijska podrška za razvojne projekte, provodi se Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023.

"Vinska omotnica"

U novom programskom razdoblju u provedbi Strateškog plana 2023. - 2027., koji je vrijedan gotovo 3,8 milijardi eura, planiraju se programske prilagodbe s ciljem rasterećenja i pojednostavljenja provedbe kako bi se Sektorske intervencije mogle provoditi uz administrativno rasterećenje. Za "Vinsku omotnicu" osiguran je iznos od 10,4 milijuna eura na godišnjoj razini za Sektorske intervencije za vino u okviru Strateškog plana 2023. - 2027. Dosadašnja vinska omotnica s EU sredstvima došla je do stopostotne iskorištenosti u 2022. godini, kada je iskorišteno svih ponuđenih 10.4 milijuna eura, godinu ranije iskorišteno je čak 99 posto ili 10.39 milijuna eura, a 2020. godine 93,22 posto ponuđenih sredstava, odnosno 10.09 milijuna eura.

Novim Zakonom o vinu proizvođačima vina dana je aktivna uloga u kreiranju prepoznatljivosti Republike Hrvatske kao vinske zemlje, te je planirano stvaranje platforme za ciljano organiziranje proizvođača na nacionalnoj i regionalnoj razini.

image

Vinograd sorte plavac mali na padini iznad mora kod mjesta Ivan Dolac na južnoj strani Hvara
 

Tom Dubravec/Cropix

Četiri vinogradarske regije

U tom cilju Ministarstvo poljoprivrede provelo je uspostavljanje regionalnih organizacija vinara i vinogradara u četiri vinogradarske regije, te su priznate četiri regionalne organizacije vinara i vinogradara, a to su Udruga Graševina Croatica kao priznata regionalna organizacija vinara i vinogradara za vinogradarsku regiju Slavonija i hrvatsko Podunavlje, potom Udruženje "Vino Dalmacije" kao priznata regionalna organizacija vinara i vinogradara za vinogradarsku regiju Dalmacija, Udruga vinogradara i vinara Istre "Vinistra" kao priznata regionalna organizacija vinara i vinogradara za vinogradarsku regiju Hrvatska Istra i Kvarner, te Udruga Bregovita Hrvatska kao priznata regionalna organizacija vinara i vinogradara za vinogradarsku regiju Središnja bregovita Hrvatska.

Također se od stupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju primjenjuje sustav označavanja vina zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI).

Republika Hrvatska ima 18 oznaka u području vina zaštićenih na razini EU-a, od kojih je 16 hrvatskih oznaka izvornosti vina priznato i zaštićene su Ugovorom o pristupanju, a dvije (ZOI Ponikve i ZOI Muškat momjanski) su priznate i zaštićene temeljem zahtjeva pokrenutih od strane proizvođača u razdoblju nakon hrvatskog pristupanja u EU. Oznake izvornosti su Zapadna kontinentalna Hrvatska, Zagorje-Međimurje, Srednja i Južna Dalmacija, Slavonija, Sjeverna Dalmacija, Prigorje, Pokuplje, Hrvatsko Podunavlje, Plešivica, Moslavina, Istočna kontinentalna Hrvatska, Hrvatsko primorje, Dalmatinska zagora, Dingač, Hrvatska Istra, Primorska Hrvatska, Ponikve i Muškat momjanski/Moscato di Momiano.

ZOI Lumbarda

Zahtjev za zaštitu oznake izvornosti vina naziva Lumbarda (ZOI) podnesen je u listopadu 2020. godine od Udruge vinogradara i vinara "Grk - Lumbarda", i za nju je završen nacionalni postupak. Zahtjev za zaštitu je podnesen Europskoj komisiji 30. rujna 2022. godine, te je od toga dana počela teći prijelazna nacionalna zaštita naziva vina ZOI Lumbarda.

VINOGRADARSTVO I VINARSTVO U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI

Vinogradarska proizvodnja na području Splitsko-dalmatinske županije sukladno podacima za 2021. godinu odvija se na 1494,28 hektara koje obrađuje 3869 poljoprivrednih gospodarstava.

Sukladno Izjavama o proizvodnji koje prikuplja APPRRR u razdoblju od 1. kolovoza 2021. do 31. srpnja 2022. godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2021. godine ubrano je oko 3427 tona grožđa, te je proizvedeno oko 19.478 hl vina.

23. rujan 2023 11:35