StoryEditor
VijestiPOTRAGA ZA PREŽIVJELIMA

U potresu na Filipinima četvero mrtvih, desetci ozlijeđenih

Piše H
11. veljače 2017. - 09:24
potres 5.JPG

Spasilačke ekipe su u subotu na jugu Filipina tragale za preživjelima nakon potresa magnitude 6,5 u kojemu su najmanje četiri osobe poginule, desetci su ozlijeđeni i pričinjena je znatna materijalna šteta.

Stanovnici priobalnog grada Surigaa, na otoku Mindanau, proveli su noć u strahu od podrhtavanja tla nakon glavnog potresa koji se dogodio u petak kasno navečer dok su mnogi spavali.

Mindanao je oko 700 km jugoistočno od Manille, filipinske prijestolnice.

Potres magnitude 6,5 dogodio se na dubini od 27 km, izvijestio je američki geološki zavod USGS. Epicentar mu je bio u moru, 14 km sjeverno od Surigaa, objavila je filipinska seizmološka služba. Služba za uzbunu na cunami na Tihom oceanu nije oglasila opasnost.

Najmanje je 75 osoba ozlijeđeno, među njima je 14 u teškom stanju, rekli su čelnici civilne zaštite. Mnoge zgrade u Surigau su oštećene, a neke su se srušile, rekao je Rosauro Armel Gonzales iz civilne zaštite.

Srušio se i most, a dva su oštećena, kao i sletna staza u zračnoj luci Surigao, zbog čega su letovi preusmjereni u druge zračne luke, priopćila je civilna zaštita.

Filipini su na pacifičkom 'vatrenom prstenu', gdje se spajaju tektonske ploče, zbog čega potresi i erupcije vulkana nisu rijetkost. U zadnjem razornom potresu magnitude 7,1 koji je u listopadu 2013. pogodio središte Filipina poginulo je 220 ljudi.

 

 

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 04:33