StoryEditor
SvijetJack Dorsey

Zviždač snimio šefa Twittera kako se obraća zaposlenicima, dotaknuo se blokade Donalda Trumpa ‘Ovo će biti puno veća akcija...‘

Piše Damjan Raknić/JL
15. siječnja 2021. - 15:07
Jack Dorsey AFP

Čelnik Twittera Jack Dorsey rekao je da se pokušaji te društvene mreže da suzbije sadržaj u kojem se poziva na nasilje neće stati na blokadi profila predsjednika Sjedinjenih Američkih Država na odlasku Donalda Trumpa, čije je profil prošlog petka trajno suspendiran zbog, kako su rekli iz Twittera, "rizika da će se preko njegova pozivati na nasilje", piše Daily Mail.

Ljudi koji stoje iza Projekta Veritas, projekta koji se bavi raskrinkavanjem predrasuda u medijima, objavili su u četvrtak snimku sa sastanka u Twitteru tijekom kojeg je Dorsey izjavio spomenuto. Vertias je rekao da im je snimku dostavio zviždač iz Twittera.

Podsjetimo, najveće društvene mreže i srodne im platforme poput Facebooka, YouTubea, Instagrama, Snapchata, Twitcha te Twittera blokirale su Trumpove profile nakon što su njegovi pristaše izvršili napad na Kongres SAD-a te ga nakratko zauzeli. Pet je osoba izgubilo život tijekom tog juriša na zgradu Kongresa. Trump nakon ataka na Kongres do kojeg je došlo nakon što je on na skupu u Washingtonu svoje pristalice pozvao da odu do Kongresa nije osudio napad već je zaobilaznim rječnikom čak i pohvalio svoje pristaše.

Twitter nije doveo u pitanje vjerodostojnost snimke, ali je rekao da ona sadržava gotovo pa isti sadržaj koji je Dorsey na toj mreži objavio u srijedu. "Riječi koje se mogu čuti u videu izrečene su pred 5.400 zaposlenika Twittera i gotovo su identične onima koje je Dorsey nedavno objavio na Twitteru, kada je govorio o kontekstu naših napora da zaštitimo instituciju rasprave na našoj platformi", rekao je glasnogovornik tvrtke za Fox News.

Čelnik Twittera osoblju je na sastanku rekao sljedeće: "Slobodno se izražavajte na bilo koji način. Planiramo napraviti sve što sam napisao u bilješci, ali to će potrajati. Htio bih, međutim, dodati još jednu stvar - trenutno smo usredotočeni na jedan profil. No, ovo će biti puno veća akcija od samo jednog profila. Trajat će puno duže od jednog dana ili ovog tjedna. Trajat će duže od nekoliko tjedana koji prethode inauguraciji (izabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena). Moramo to očekivati i za to moramo biti spremni. Tako da, usredotočeni smo na taj jedan profil i kako je povezan s nasiljem u stvarnom svijetu. Međutim, moramo razmišljati dugoročno. Ne mislim da će ovo skoro nestati. Potezi koje danas povlačimo vezano za QAnon primjer su šireg pristupa koji trebamo promotriti i razraditi. Tim koji je zadužen za to ima puno posla i usredotočen je na tu jednu stvar. Moramo im dati prostora i podrške kako bi se mogli usredotočiti na širu sliku jer to neće nestati. Znate, Amerika je duboko podijeljena i naša platforma to svaki dan pokazuje. Moramo zaštiti integritet rasprave te osigurati da nitko zbog toga ne nastrada. To je naš fokus, to je ono što mi želimo dati."

Twitter profili tri najpoznatija promotora pokreta QAnon - odvjetnice Sydney Powell, njezinog klijenta i bivšeg direktora Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a Mikea Flynna te bivšeg administratora na forumu 8kun (prethodno 8chan) Rona Watkinsa - ugašeni su nekoliko sati prije nego što je trajno suspendiran Trumpov profil.

Dorsey odluku da se suspendira Trump drži ispravnom, ali je rekao da je znao da je riječ o skliskom terenu te da ne želi ograničiti mogućnost pojašnjavanja, iskupljenja i učenja, prenosi Jutarnji.hr.

"Ne slavim odluku da se blokira profil Donalda Trumpa, niti osjećam ponos zbog toga. Nakon jasnog upozorenja da ćemo to napraviti, postupili smo na temelju informacija koje smo imali i pritom smo vodili računa o sigurnosnim prijetnjama na Twitteru te i u stvarnom životu", napisao je Dorsey u srijedu na Twitteru.

"Je li to ispravna odluka? Vjerujem da je za Twitter. Našli smo se u situaciji da svu svoju pažnju moramo dati javnoj sigurnosti. Nasilje u stvarnom svijetu do kojeg dolazi nakon govora mržnje na internetu postoji i ta činjenica oblikuje našu politiku i provođenje iste. Kada poduzimamo takve poteze, komada se javna rasprava. Oni nas dijele. Oni ograničavaju mogućnost za pojašnjenje, iskupljenje i učenje. Oni postavljaju i opasan presedan - pojedinac ili korporacija mogu kontrolirati dio javnog diskursa. Smatram da je važno da prihvatimo da živimo u vremenu velike nesigurnosti i patnje. Naš je cilj da razoružamo što je više moguće te da osiguramo što je mirniju egzistenciju na zemlji. Mislim da su internet i globalni javni diskurs najbolja i najrelevantnija metoda da se to postigne. Priznajem da se danas ne čini da je tako. Sve što sada naučimo natjerat će nas da u budućnosti budemo bolji."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 12:27