StoryEditorOCM
Svijetnema mira

Zelenski upozorio Ukrajince: ‘Budite posebno oprezni tijekom praznika, ruski teroristi preziru sve kršćanske vrijednosti!‘; Rusi šalju nove snage na istočna i južna bojišta

Piše hina
23. prosinca 2022. - 23:44

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u petak građane na moguće ruske napade za nadolazeće blagdane.

"S približavanjem sezone praznika, ruski teroristi mogli bi ponovno postati aktivni", rekao je Zelenskij u svom dnevnom video obraćanju u petak navečer. Oni "preziru kršćanske vrijednosti i uopće bilo kakve vrijednosti", ustvrdio je.

Zelenskij je pozvao Ukrajince da idućih dana budu posebno oprezni. "Stoga vas molimo da obratite pozornost na signale zračne opasnosti, pomažete jedni drugima i uvijek pazite jedni na druge", rekao je.

Pritom je uputio neuobičajeno oštro upozorenje Rusiji. "Građani Rusije moraju jasno shvatiti da teror nikada ne ostaje bez odgovora", rekao je, ne navodeći pojedinosti.

Posljednjih je dana ukrajinski vojni vrh više puta upozorio na moguće nove raketne napade na infrastrukturu i energetske mrežu zemlje. Vojska je, među ostalim, u petak upozorila da je u Crnom moru ruska mornarička jedinica koja u stsatvu ima ratni brod opremljen krstarećim projektilima.

Rusija zimi želi izvršiti pritisak na ukrajinsko stanovništvo, a posljednjih je tjedana više puta napala ukrajinsku energetsku infrastrukturu krstarećim projektilima, raketama i takozvanim dronovima kamikazama. Unatoč velikom broju projektila koje je ispalila ukrajinska protuzračna obrana, napadi su prouzročili veliku štetu, što je rezultiralo velikim prekidima u opskrbi električnom energijom i vodom.

Inače, Rusija dovodi nove snage na bojišta na istoku i jugu Ukrajine, reklo je ukrajinsko zapovjedništvo u petak, prema informacijama obavještajnih službi. "Neprijatelj je povećao količinu željezničkog prijevoza vojnika, opreme i streljiva do borbenih zona", objavilo je ukrajinsko zapovjedništvo u Kijevu u petak.

Ključna područja borbe nalaze se oko grada Bahmuta na istočnoj bojišnici, a uključuju i mjesta Avdivka, Kupjansk i Limansk u pokrajini Donbas.

Pojačanja za rusku stranu su primijećena i na jugu zemlje, poručilo je zapovjedništvo. Međutim, nove postrojbe u Hersonskoj oblasti će biti raspoređene samo radi jačanja obrambenih linija.

Tvrdnje ukrajinskog zapovjedništva se nisu mogle nezavisno provjeriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 23:47