StoryEditorOCM
Svijetsteže se obruč

Zelenski traži od vojske da ‘pronađe snage‘ za obranu Bahmuta: ‘Ne smijemo nijedan dio Ukrajine prepustiti Rusima‘

Piše hina
6. ožujka 2023. - 23:57

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da je zatražio od svojih vojnih zapovjednika da "pronađu snage" za obranu Bahmuta, mjesta u središtu borbi na istoku zemlje oko kojeg ruske snage stežu obruč.

"Rekao sam glavnom stožeru da nađe odgovarajuće snage za pomoć momcima u Bahmutu", rekao je Zelenski u videu, rekavši da "nijedan dio Ukrajine ne može biti prepušten" Rusima. 

Oko grada se vode borbe mjesecima i ako bi Rusija preuzela kontrolu, neki vojni analitičari kažu da bi se ruskim snagama otvorio put do velikih gradova Slovjansk i Kramatorsk čime bi bili bliže potpunom osvajanju Donecke regije.

No drugi tvrde da je opkoljavanje tih gradova sada nemoguće nakon što su ruske snage potisnute iz regije Harkiva i da bi vrijednost osvajanja Bahmuta bila samo simbolično podizanje morala za Ruse.

Grad od oko 70.000 stanovnika prije rata, Bahmut je postao, zbog višemjesečnih borbi, simbol borbe između Ukrajinaca i Rusa za kontrolu nad Donbasom.

Zelenski je održao sastanak s vojnim zapovjedništvom i rekao da su oni "izrazili potporu nastavku obrambene operacije i daljnjem jačanju naših položaja u Bahmutu", stoji u priopćenju njegova ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 16:41