StoryEditorOCM
Svijetozbiljno upozorenje

Zelenski: Kineska pomoć Rusiji dovela bi do novog svjetskog rata. Mislim da je Kina toga svjesna

Piše Hina
20. veljače 2023. - 15:45
Ukraine‘s president Volodymyr Zelensky delivers a speech at the start of a summit at EU parliament in Brussels, on February 9, 2023. - Ukraine‘s President is set to attend an EU summit in Brussels on February 9, 2023, as the guest of honour where he will press allies to deliver fighter jets ”as soon as possible” in the war against Russia. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD/AFP)Kenzo Tribouillard/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je u razgovoru za Die Welt upozorio Kinu da bi njezina podrška Rusiji u ratu protiv Ukrajine dovela do svjetskog rata. 

Komentari Zelenskija uslijedili su nakon što je Kina rekla da SAD nije u poziciji da iznosi zahtjeve, nakon što je američki ministar vanjskih poslova svog kineskog kolegu upozorio da Kina ne isporučuje oružje Rusiji. 

"Za nas je važno da Kina ne podržava Rusku Federaciju u ovom ratu", rekao je Zelenskij za njemačke dnevne novine Die Welt. 

"Zapravo, volio bih da bude na našoj strani, međutim trenutno mislim da to nije moguće", naglasio je, pa dodao da "vidi priliku da Kina napravi pragmatičnu procjenu onoga što se ovdje događa". 

"Jer ako se Kina udruži s Rusijom doći će do svjetskog rata i mislim da je Kina toga svjesna", upozorio je ukrajinski predsjednik. 

Američki državni tajnik Antony Blinken u subotu je upozorio glavnog kineskog diplomata Wang Yija na posljedice slanja oružja Rusiji. Blinken je u razgovoru za medije nakon sastanka kazao da je Washington zabrinut da Peking razmatra opskrbu Moskve oružjem.

Govoreći o Moldaviji, Zelenskij je njemačkom mediju rekao da je Ukrajina moldavskoj predsjednici Maji Sandu proslijedila obavještajne podatke koji sugeriraju da Rusija planira državni udar u njenoj zemlji. 

"Maia Sandu nikad me nije pitala za pomoć, ali mi je zahvalila na informacijama. Vrlo dobro poznaje našu situaciju. Ukrajina će uvijek biti spremna pomoći Moldaviji", dodao je.

Kremlj je u ponedjeljak priopćio da su odnosi Rusije s Moldavijom vrlo napeti i optužio je moldavske čelnike da su antiruski nastrojeni, tjedan dana nakon što je Kišinjev rekao da je osujetio ruski pokušaj državnog udara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 11:36